用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 48網排位表-心急既過黎吹下水啦
樓主: iloveyoub4
go

48網排位表-心急既過黎吹下水啦 [複製鏈接]

Re: 48網排位表-心急既過黎吹下水啦

我4年前小朋友統一派第4志願.我當年排位1藍循2舊兆強3新兆強.當年沒有太多人選基顯.讀左一年舊基顯後就轉去新基顯.個人覺得沒有派錯.新舊基顯都好.新有名校長.校舍新   
joyce&roy 寫道:
其實舊都唔緊要, 最緊要教到小朋友好同成績好
ksw可唔可以講多少少關於依間學校的野呀
thanks you

[quote]
ksw 寫道:
其實聖約翰都好好.但可惜太舊[quote]
官塘聖約翰唔好咩, 點解得4粒星,
兆強好過佢咩?
有冇人答到我呀!
[/quote][/quote]

4 年前可能容易派到基顯. 但是今天有新基顯.我估無咁易派到.

至於新移民問題, 相信間間不用比錢的學校都有. 大家都公平. 唯有多些教導孩子品德. 希望他能識得分辨那些行為是對與錯. 相信在今個世代,我們作父母更加應該多放時間在孩子身上. 因為四處實在有太多的誘惑.  

牛頭角基顯也不錯,按48網中的學校,我較喜愛:
兩間基顯
兩間李兆強
藍循
聖愛德華
油塘基法
兩間基樂
兩間聖若翰
陳呂重德
排名按各人喜好而定。
我們去年用20分入油塘基顯,原因是校舍新、校長在教育界有名氣、活動教學、師資與校風都可以。
我相信所有教育工作者都有熱誠與抱負,故不會去批評任何學校,只會選和我有相同教育理念的學校。
每個小朋友的最佳學習模式不一,先瞭解自己小孩的個性、語文能力、家庭背景等。再去選合適的學校,這是我們放棄培正的原因。

hoganmama 寫道:
hermanpapa,

咁舊基顯如何? 因為煩緊第2,3,4..志願點撰好

thanks!

hoganmama

hermanpapa

agree            

hoganmama

第二志願可試放 新基顯, 第三 可放 舊基顯.

唉........我o米又係

hermanpapa,

咁舊基顯如何? 因為煩緊第2,3,4..志願點撰好

thanks!

hoganmama

ksw

我果間幼稚園有十幾(全部)個得左官塘聖約翰,全部都係官塘市媽咪黎既

ksw 寫道:
兆強好過佢咩?
有冇人答到我呀!
[/quote]
該用戶已被刪除

我小朋友堂姊讀聖約翰但已北業.以前尋經在校看過她表演.有時都會接她放學.其實學生好乘.以前功課媲現在基顯多.(現5知).升中都機好.但可惜太舊.太細.   至於話新移民其實間間都有.恩為學校無得選擇一就抽籤二就派入去.   
iloveyoub4 寫道:
ksw

我果間幼稚園有十幾(全部)個得左官塘聖約翰,全部都係官塘市媽咪黎既

[quote]
ksw 寫道:
兆強好過佢咩?
有冇人答到我呀!

St. John have good reputation in KT.  Bot bad (I think so).

ksw 寫道:
我小朋友堂姊讀聖約翰但已北業.以前尋經在校看過她表演.有時都會接她放學.其實學生好乘.以前功課媲現在基顯多.(現5知).升中都機好.但可惜太舊.太細.   至於話新移民其實間間都有.恩為學校無得選擇一就抽籤二就派入去.    [quote]
iloveyoub4 寫道:
ksw

[quote]
ksw 寫道:
兆強好過佢咩?
有冇人答到我呀!
[/quote][/quote][/quote]

唔知觀塘聖約翰排第二志願機會率有幾多呢?

其實抽獎要睇運!
katiekma 寫道:

我知,但如果第二志願選藍循/油基,有運都冇用喇,因為冇机會。
hermanpapa 寫道:
其實抽獎要睇運![quote]
[/quote]

也未必!今年人少D,扣門有機會入,排選擇有助扣門。對心儀的學校要做定功課,一旦抽不中便要去扣門,他們一定問你填表的次序考慮因素。
我知,但如果第二志願選藍循/油基,有運都冇用喇,因為冇机會。[quote]
hermanpapa 寫道:
其實抽獎要睇運![quote]

hermanpapa,

我想問下, 如果叩門基顯, 係咪一定要一一志願? 如果唔係係咪連form都無得

hermanpapa,

我想問下, 如果叩門基顯, 係咪一定要一一志願? 如果唔係係咪連form都無得

hermanpapa,

hermanpapa,

冇此事,李校長一定不會咁做。只要有機會面試時,解釋不選基顯為一一的原因合理便考慮,去年也有人不是一一也叩門入到,但最終放棄而已。[quote]
hermanpapa,

Hermanpapa,

Really? 咁都放心d, 6月叩門時都有d希望!

因為我心儀的只有德田兆強同基顯, 德田兆強近我屋企, 所以選他為第一志願. 唯有犧牲基顯!

Thanks!

hoganmama
‹ 上一主題|下一主題