用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 ** PART 4 **
樓主: maba
go

仔女經 ** PART 4 ** [複製鏈接]

Re: 仔女經 ** PART 4 **

唔係伍賢堯呀, 係李賢堯, 不過我見間學校參加好多活動都拎好多獎, 而且好多學生都鐘意番係學校度, 係咪實際情況唔同我又唔知, 但係李賢堯都唔會差過皇仁舊生會.
sorlo 寫道:
睇過呢個post 啦, 有人話係假

不過我覺得好多分數都係睇試卷深淺

我知伍賢堯都有呢個問題

係呀係呀

我同事話呢間學校, 校長同老師都做得好好
但係我同事話, 考試合格率真係少過一半架
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

o下 ? 唔駛咁坦白呀 ?      
maba 寫道:
2b醒左好多, 唔似初黎果時烏烏吓   

[quote]
2bzmummy 寫道:
呢度成日有補習班架...       [quote]
yygoodo 寫道:
GOOD MORNING!!!

你哋今日講D嘢好難明喎     
[/quote][/quote]

咁即係搞 d 咩同埋係咩大禮呀, 益下人都好 wor .....      
maba 寫道:
好野, 天日有得搞野啦       

[quote]
sorlo 寫道:
[quote]
maba 寫道:
sorlo,
我收到你份厚禮啦, 仲送本天書tim, 多謝呀       

係咪正野呢~~~[/quote][/quote]

2b,

妳冇溫書。

maba,

係咪 xx impact 呀

咁即係搞 d 咩同埋係咩大禮呀, 益下人都好 wor .....       [quote]

vv 2b:

咪咁大聲啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

兩日冇chat, 完全接唔住 tim ??

仲有本 law 女天書tim 呀, 正呀!!

vivi_vivi 寫道:
2b,

妳冇溫書。

maba,

係咪 xx impact 呀

[quote]
咁即係搞 d 咩同埋係咩大禮呀, 益下人都好 wor .....       [quote]
[/quote]

maba:
有正野比你睇咪周圍嘈至得架

rclamlam 寫道:
46,

你到底係做咩架, 連ICTI你都知係咩來.

上網乜都有啦, 你地個個都可以0架...

[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

sorlo 寫道:
係呀係呀

我同事話呢間學校, 校長同老師都做得好好
但係我同事話, 考試合格率真係少過一半架

考試合格率???會考??

學校考試都係要睇學校要求高唔高來定合格易唔易咯, 聽聞d好叻既中學, 會出d好勁既問題考學生, 攪到只有半班合格, 等d學生發奮做人....所以, 唔好淨睇考試有幾多人合格咯.

係校內試及格率姐...

所以我覺得, 分數未必係最重要, 睇下名次緊要的, 呀囡呢班,得十幾人全部合格

本人亦有同感.小女現讀東華三院黃鳳翎.d Miss and Sir 好似無咩責任感.平時已經無咩功課even3天都無.d學生放咗學仲可以留係電腦室打機.都唔知可向那裡投訴.  

------------

升上中學, 開始要俾小朋友學下自律, 責任感,家長同學校既合作都好緊要, 如果你係覺得有問題, 可以放左學之後打電話返學校搵班主任傾下,其實好多學校都有尼d留在學校打波, 做班務既學生, 學校冇可能一下禁哂佢地唔準留低,咁不近人情架.  

sorlo 寫道:
係校內試及格率姐...

所以我覺得, 分數未必係最重要, 睇下名次緊要的, 呀囡呢班,得十幾人全部合格

一d都唔出奇架, 對佢地來講都係一項重要打擊來架, 你知啦, 小學時話咁易就9x分, 而家個個都傷心到打大比啦...    我大女都好彩, 今次未派到有肥... 慢慢來啦...   

呀囡間小學,都唔會有好多人九十幾分啦, 所以我都慣

不過呀女今次派左卷,我見佢眼神有的.. 失落咁   

佢話從未試過咁低分

不過學校昨日 ”暗示" 左分班試成績, 整體都幾滿意喎

岩呀...    我大女次次都失落忝啦, 佢仲有兩個妹讀緊小學忝...    真係心情要幾差有幾差啦...   

係??班主任暗示?? 即係佢地收生愈來愈好啦??   

咁快分定定F.2? 5係馬   

sorlo 寫道:
呀囡間小學,都唔會有好多人九十幾分啦, 所以我都慣

不過呀女今次派左卷,我見佢眼神有的.. 失落咁   

佢話從未試過咁低分

不過學校昨日 ”暗示" 左分班試成績, 整體都幾滿意喎

傻啦, 我個女0個間夠話名話啦, 次次0羅成績表0個陣咪大把人唔合格, 個女話題目好深喎..

[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

班主任暗示左佢中一收生, 英文既成績係近100%達英中標準.

班主任仲個別 "暗示"左佢地每個人既成績 tim

正46 寫道:
傻啦, 我個女0個間夠話名話啦, 次次0羅成績表0個陣咪大把人唔合格, 個女話題目好深喎..

呀囡呢輪成日羅料, 睇下人地的成績咁, 佢話好驚跌出名次一百以外喎, 佢要求真係低
‹ 上一主題|下一主題