用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦
樓主: janetngan2
go

^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦 [複製鏈接]

Dorothy,

咁到時你就要留心跳啦~
我囡囡都話尋日響學校唱"大個左"...喎!

PatBmom,

我冇諗過帶野去食喎! 而且好少人響學會食野架, 我都係選擇行去太子食, 都好快好方便之嘛!

蔚蔚一路都學緊芭蕾舞啦, 都學左年幾架啦

可能唔止一個鐘食飯既, 如果排得快好似話 12點就走得, 我唔諗住帶野食啦, 個日要咁早起身, 再整埋野食, 未要 7,8 點起身囉, 到時實成隻panda 咁囉

原文章由 patBmom 於 08-5-20 18:58 發表
想問問跳舞媽咪表演嗰日得一個鐘食飯,
你哋會唔會出去食?
我就諗住帶啲野去食算喇!
因為嗰度附近真係冇咩食!

dorothy,
唔難架,
第一次係排到打千秋,
跟住只係又重覆前面一part,
然後最後係抱住小朋友扮 ...

hi-baby, 你個仔係邊組架? 下午班? 等我問下蔚蔚識唔識你個仔先

原文章由 ballball411 於 08-5-21 14:07 發表
蔚蔚一路都學緊芭蕾舞啦, 都學左年幾架啦

可能唔止一個鐘食飯既, 如果排得快好似話 12點就走得, 我唔諗住帶野食啦, 個日要咁早起身, 再整埋野食, 未要 7,8 點起身囉, 到時實成隻panda 咁囉

...

hi_baby, dorothy,
我31/5都要早少少到, 除左可以排舞外, 又可以同你地相認吓:)

lunch-真係唔知食乜好, 最慘係得1個鐘, 一來一回都冇乜時間食.
:-P

ballball,
我果個係女黎架, 你睇唔到咩? ....唔通我個囡真係咁似囝?
佢讀上午班第一組架! 佢都係跳開芭蕾舞, ...不過今次既舞好似唔多吸引佢囉!

annie,

好丫, 31/5早d到...大家可以相認
lunch方面都唔駛擔心架, 行去太子大約10分鐘左右, 求奇食d麵半粒鐘都可以食完既~ 如果大家擔心, 可以響新世紀book左位先, 去新世紀5分鐘左右之嘛!

[ 本文章最後由 hi_baby 於 08-5-21 14:52 編輯 ]

ai..........唔好意思呀, 其實我係唔記得你個係仔定囡 (老人痴呆呀, 唔好嬲啦 )

原文章由 hi_baby 於 08-5-21 14:50 發表
ballball,
我果個係女黎架, 你睇唔到咩? ....唔通我個囡真係咁似囝?
佢讀上午班第一組架! 佢都係跳開芭蕾舞, ...不過今次既舞好似唔多吸引佢囉!

annie,

好丫, 31/5早d到...大家可以相認
lunch方面都唔駛 ...

你個囡係邊度學芭蕾舞呀?

我想問吓返下午班的同學仔, 佢哋返學前會食咩野架 祐祐真係比佢激死 工人姐姐日日都花心機煮野比佢食, 但佢日日都唔食 今日佢叫我叫姐姐買佢最鍾意嘅香腸飽, 點知一樣唔食
我昨天問佢如果唔食就叫姐姐唔好煮等你起身無野食, 點知佢竟然答我"咁學校有野食架嫲":;pppp: 比佢激到

俊祐媽媽:政慧每日起身後會飲一包奶(約8安),午餐:食一碗通粉/飯~
祐祐都好醒識講學校有茶點食(所以佢心態稔就算肚餓都唔怕)
如果甘樣佢唔食既你就叫姐姐唔好整午餐喇(連包都唔好買,)唔可以就佢架,要比佢知午餐只可食飯/粉/粥,同埋你唔好逼佢食,越逼佢又會抗佢及可能會嘔,到佢地唔慣或係學校食唔飽,自自然佢肚餓就會肯食番午餐~
有時政慧飲完包奶話唔肚餓,我都又佢

蔚蔚日日起身都係食飯先返學架, 除非之前個日我無預佢既飯, 先會食通粉, 唔食野返學咪好肚餓囉, 因為都要成三點先食茶點, 同埋茶點都係食小小野咋喎, 因為蔚蔚放學返黎又會再食多次茶點, 夜晚9點先再食飯

hi-baby : 你囡囡讀上午班第一組,什麼小組呀?我仔仔都係上午第一組蘿蔔組.

31/5 我都諗住係新世紀食,到時不如一齊食呀.

MAYMAYNG,

我囝囝都係返下午班架, 佢最遲要10點鐘起身, 跟住飲6安奶, 大約11點半前就食午飯, 食一碗飯(大人碗)+餸(蒸魚/ 煎蛋/烚蛋/茄汁豆/什菜奄列etc + 菜), 有時仲會有湯飲添.
你仔仔係咪太遲起身呀??? 好多時小朋友啱啱起身時, 都係食唔落太多野架, 我囝囝就係人辦, 佢只係飲支奶架咋, 佢食唔落一個包架, 如果比佢食咗呢, 相隔食中午飯o既時間太近喇, 佢一定唔食得多囉, 咁我就寧佢食中午飯食多d啦.

Dorothy,
好丫, 到時一齊食飯, 交流下, 不過我地到時要相認啦~ ....好難認, 大家都係著果d顏色既衫~ hahaaa~~~

我囡囡係蕃茄組....pm俾我你囝囝叫乜野名丫? ....我個囡成日講蘿蔔、粟米組小朋友既事我知架! 蘿蔔組係蘇老師定邱老師?

[ 本文章最後由 hi_baby 於 08-5-22 10:38 編輯 ]

政慧媽媽 : 你講得啱架,我和爸爸都提議唔比佢食的, 但我知工人姐姐一定心軟留返比佢架(因為工人姐姐都要煮比我家姐對孖女食)

同 Michelmcy 你講得無錯可能佢太遲起身啦, 成11:15-11:30先起身(真過份呢 )第一可能連我哋成家都好晏訓,因我要喂細佬飲奶, 兩兄弟又跟我訓, 所以成12:30先上床 早上工人姐姐會抱晒佢哋落婆婆度(因為我哋住村屋,三姊妹和父母一齊住)婆婆和公公不嬲都好晏起身架 放且佢哋非常寵佢架,咩都得

蔚蔚都係成11點先係身架, 之後大約11:30就食飯, 你要佢習慣起身就食飯, 無其他野食, 如果佢唔肯食飯, 放學返到黎都要等到晚飯先, 咁佢試多1,2 次就知會肚餓, 會唔會祐祐唔食飯就有其他野食, 所以佢就唔食飯都唔驚

俊祐媽媽:嘩...你家一定好熱鬧喇
同得老人家住就預左佢地會寵壞小朋友  所以小朋友有時會好放縱,稔住想點就點(政慧返婆婆家住幾日都係,返到來我又勞氣又要做輔導 )
原來祐祐都係夜訓既,佢起身後(無論早或晏)會唔會食野?定係嘜都唔肯食?係咪婆婆家有零食所以唔肯食飯?如果真係婆婆家有野食而唔食飯既話,你就要同婆婆講嘜都唔好比祐祐食(可能老人家唔會聽,所以要不斷講佢知,又叫工人姐姐留意)
我地都心軟啦,可況工人姐姐,你叫姐姐留番比佢,佢肚餓想食就會同你或姐姐講~~

祐祐一起身就刷牙,洗面然後就食午飯 但一樣唔食, 可能婆婆都未訓醒啦, 所以無咩心機氹佢食 由得佢唔食, 夜晚仲衰(同孖女一齊唔食), 因為阿公驚死佢餓親咁, 買鬼咁多野食等佢落校車 佢哋痴架,有時佢食到嘔架 又唔好意思成日話佢老人家(因為自問自己都幾刁蠻):;pppp:
政慧媽媽 : 係呀,屋企真係好熱鬧架, 尤其夜晚落晒婆婆度食飯 (因為婆婆,公公和兩個工人姐姐係住地下的)好似真情咁呀

俊祐媽媽:聽你甘講,祐祐有時咪空肚返學?唔得架禾,
孖女係咪同祐祐一樣大?唉...我都話老人家

你要出聲同老人家講架,o甘樣落去唔係辦法,再大d點算~
你有無用過獎勵方法?例子:政慧之前食飯好慢,我用盡嘜方法都唔可以另佢食快d,後來周老師教我:如果佢每次食得快,就比佢揀一個圓圈(籌碼)放落個杯(佢自己保管)好次儲零用錢o甘,儲到10個(我同佢協議)就會送一份小禮物或帶佢想去既地方~~相反食得唔好或者唔乖就扣一個(有得扣既話)如果果日佢拎唔到圓圈或者扣一個都會唔開心架(但好快就無事)同埋有時佢會拎晒園圈出來數下 ~
即等如食生果貼貼子,政慧都會主動話食生果(佢以前唔會,只有我叫佢食)我覺得這兩個方法都幾好架~
你可以試下~

maymay, 你地就好啦, 一家人一整住曬, 好開心呀, 我都想咁樣住

原文章由 hi_baby 於 08-5-22 10:36 發表
Dorothy,
好丫, 到時一齊食飯, 交流下, 不過我地到時要相認啦~ ....好難認, 大家都係著果d顏色既衫~ hahaaa~~~

我囡囡係蕃茄組....pm俾我你囝囝叫乜野名丫? ....我個囡成日講蘿蔔、粟米組小朋友既事我知架! 蘿蔔組 ...

我仔仔叫逸熙,蘿蔔組係邱老師負責,你囡囡呢?
大人認唔到,d小朋友會認到嗎

其他媽咪有冇興趣一齊食lunch,如果人多就book定位.
‹ 上一主題|下一主題