用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年大吉大利**仔女經** Part 5**一年好過一年 ...
樓主: sorlo
go

新年大吉大利**仔女經** Part 5**一年好過一年 [複製鏈接]

Re: 新年大吉大利**仔女經** Part 5**一年好過一年

我次次睇親,囝囝就會遞紙巾

sorlo 寫道:
utube 都有得睇

http://www.youtube.com/watch?v=WmKqP1ybHm4

不過我地有睇過  i m not stupid 1

Re: 新年大吉大利**仔女經** Part 5**一年好過一年

smum

有時我咁諗, 依家  F1 姐, 就由佢玩下先啦

或者佢去到高中會發力既

(發夢中............)
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

smum, 有

sorlo & smum

又或者妳哋用另外一個角度去睇丫,妳哋問下自己,妳ge 小朋友係咪真係咁差先,答案就緊係唔係啦,如果係咁,妳哋首先要放低自己ge 心魔,妳自己本身都有一道牆,咁樣妳又點可以有客觀ge 睇法同意見呢。There must have a way.  好似整電腦咁,用try and error ge 方法,妳哋就會領略到箇中樂趣。

sorlo 寫道:
2b
佢唔係唔驚踢出校
佢係話佢唔會比人踢出校

我個仔都係話考試時唔會考得唔好, 唉, 講又有mud用呢, 佢做出黎嘅野俾唔到信心我呀.   

vivi, 乜咁深奧咁既 ?      
vivi_vivi 寫道:
sorlo & smum

又或者妳哋用另外一個角度去睇丫,妳哋問下自己,妳ge 小朋友係咪真係咁差先,答案就緊係唔係啦,如果係咁,妳哋首先要放低自己ge 心魔,妳自己本身都有一道牆,咁樣妳又點可以有客觀ge 睇法同意見呢。There must have a way.  好似整電腦咁,用try and error ge 方法,妳哋就會領略到箇中樂趣。

smum,

孫子兵法 -- 欲 擒 故 縱

smum 寫道:

我驚佢會越來越'pair'.

2b

因為妳都冇經歷過嘛     

2bzmummy 寫道:
vivi, 乜咁深奧咁既 ?       [quote]

vv

我hb 成日話我對呀囡既睇法係負面的既, 我覺得一個人若果唔守規, 根本好難成才
就算做個平凡人, 最基本既條件就係守紀律

我hb 反而係覺得香港教育制度既問題
佢話外國(除左新加坡) 度度比到的學生發揮才能既
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

有時,同 HB 傾開,我

smum 寫道:
[quote]
sorlo 寫道:
2b
佢唔係唔驚踢出校
佢係話佢唔會比人踢出校

我個仔都係話考試時唔會考得唔好, 唉, 講又有mud用呢, 佢做出黎嘅野俾唔到信心我呀.    [/quote]

因為佢地成日覺得自己識嘛
不過佢忘記左,
不進則退
你識唔係代表你熟
人地用第二個方法問
你就會變左唔識啦

[quote]
smum, 有

2b

我都要求唔高架,我剩想佢哋俾番多啲私人時間我咋,做一隻冇左翅膀ge 雀仔真係好慘     

[quote]
有時,同 HB 傾開,我

smum,您自己回心諗下,有無覺得父母以前同您講既

都係唔好生多件law
smum 寫道:

我地做媽咪嘅就梗係唔想佢地走條難行嘅路啦, 所以而家仲有得同佢講下道理嘅時候, 就灌輸多d俾佢地知, 但奈何佢唔受教, 我真係沒辦法啦.    我都係想呻下姐, 好多謝你地俾咗好多保貴意見.

vivi, 或者您試下唔好咁保護佢

因為佢地成日覺得自己識嘛
不過佢忘記左,
不進則退
你識唔係代表你熟
人地用第二個方法問
你就會變左唔識啦

sorlo

你真係講咗我想講嘅野.

maba,

快啲生多件啦,每個小朋友都有唔同ge 經歷架嘛,呢啲係妳日後老左ge 回憶嚟架。妳諗下,如果妳老左,諗起妳ge 回憶都只不過係空白一片,咁就唔抵啦

maba 寫道:
都係唔好生多件law

我既睇法反而想小朋友獨立的
做父母只係做後勤
stand by 響屋企
到佢有挫折時識得番屋企
咁就ok 啦

Agree !      
sorlo 寫道:
我既睇法反而想小朋友獨立的
做父母只係做後勤
stand by 響屋企
到佢有挫折時識得番屋企
咁就ok 啦
‹ 上一主題|下一主題