用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

homework

Dear P1E parents
可否告知V.W. (A) 家課寫邊幾句, 因阿女抄少左, 謝謝!

呢排靜咗好多喎 ????

小鳥,

你係咪有份係陸運會做義工?你負責做乜?我負責維持秩序同帶小姐們去厠所!

我都係呀! 好彩天文台話星期四係天x, 同埋無星期二三咁寒冷咋! 好期待運動會啊!

原帖由 smallegg 於 10-3-5 23:12 發表
呢排靜咗好多喎 ????

小鳥,

你係咪有份係陸運會做義工?你負責做乜?我負責維持秩序同帶小姐們去厠所!

十媽、小蛋,

我都係做()所長呀

好失禮呀, 家長會日竟然唔認得媽咪......Sorry 哂

原帖由 十月媽咪 於 10-3-7 13:29 發表
我都係呀! 好彩天文台話星期四係天x, 同埋無星期二三咁寒冷咋! 好期待運動會啊!

今次我又沒份參與了 !
原帖由 bird-bird 於 10-3-8 08:15 發表
十媽、小蛋,

我都係做()所長呀

好失禮呀, 家長會日竟然唔認得媽咪......Sorry 哂

小鳥,
係呀, 廁所長呀! 唔知格數多唔多呢? 如果格數少, 咁多女仔...OH....有排排啊!

原帖由 bird-bird 於 10-3-8 08:15 發表
十媽、小蛋,

我都係做()所長呀

唔好失望, 總有機會的!

原帖由 leelee5354 於 10-3-8 17:22 發表
今次我又沒份參與了 !

小鳥,十媽,

上次開會話0745要到會塲,點解唔係返學嘅日子都咁早嘅 ?你哋係半日定全日?我返半日,放學後帶囡睇愛麗斯,聽人話都幾好,你哋睇咗未?

原帖由 leelee5354 於 10-3-8 17:22 發表
今次我又沒份參與了 !

leelee5354,

我都係屢敗屢戰今次先到我咋,十媽就好啦....上次旅行都有份參與呀 !遲啲你實有機會嘅

蛋蛋,

係啦, 唔駛返學都咁早, 都唔知點解咁鍾意早睡早起既!

我當然係跟阿女返半日喇....我無工人呀, 想返全日都唔得呢...事關個女返得半日, 如果我返全日, 無人湊女喇!

喂喂, 你咁鬼好記性既, 又會記得我上次旅行都有份既? 唔好咁揚呀, 我唔想下次無份呀! 殊............

原帖由 smallegg 於 10-3-8 22:20 發表
小鳥,十媽,

上次開會話0745要到會塲,點解唔係返學嘅日子都咁早嘅 ?你哋係半日定全日?我返半日,放學後帶囡睇愛麗斯,聽人話都幾好,你哋睇咗未? ...

smallegg,

你帶囡囡去睇戲,睇完之後話我地知好唔好睇,我都有興趣.
我會帶囡囡去disneyland,好耐無去,不過我諗我唔到留到散場卦.

all,

而家無左lunch time義工家長啦!少左個機會做義工家長 亞十,你就好啦,有返到學校睇小朋友食飯.

原帖由 smallegg 於 10-3-8 22:20 發表
小鳥,十媽,

上次開會話0745要到會塲,點解唔係返學嘅日子都咁早嘅 ?你哋係半日定全日?我返半日,放學後帶囡睇愛麗斯,聽人話都幾好,你哋睇咗未? ...

丫, 你個衰野丫, 呢頭至叫你唔好咁揚, 果頭你仲同我加多樣...靜靜雞話你知, 除左呢三樣之外, 仲有一樣架, 我返學校幫過手協助護士紀錄小朋友打流感針啊! 好喇...我已經自晒首, 暫時係咁多!

我女都有話想睇愛麗斯的, 但當佢知道係3D之後, 佢就耍手擰頭唔肯睇喇! 唔知呢套戲有無普通版既呢?!

原帖由 fyeung 於 10-3-9 12:56 發表
smallegg,

你帶囡囡去睇戲,睇完之後話我地知好唔好睇,我都有興趣.
我會帶囡囡去disneyland,好耐無去,不過我諗我唔到留到散場卦.

all,

而家無左lunch time義工家長啦!少左個機會做義工家長 亞十,你就好啦, ...

爆左你個秘密添.我係恨到流口至真.而家又少左個機會返學校

原帖由 十月媽咪 於 10-3-9 13:35 發表
丫, 你個衰野丫, 呢頭至叫你唔好咁揚, 果頭你仲同我加多樣...靜靜雞話你知, 除左呢三樣之外, 仲有一樣架, 我返學校幫過手協助護士紀錄小朋友打流感針啊! 好喇...我已經自晒首, 暫時係咁多!

我女都有話想睇愛麗斯的, ...

vvmon

pls check PM!
Thanks~~

呢個3月真係好繁忙, 因要應付兩場校際, 仲有嚟緊評估 (仲要撞正最後一埸校際), 不過其中PIANO 阿囡已完成, 所以星期日我已急不及待要休息吓, 星期日同阿囡睇了 "交響情人夢", 我覺得如果小朋友喜歡古典音樂的話, 很值得帶小朋友一起睇.

因"交響情人夢"裡面可欣賞好靚嘅歐洲景色, 睇吓歐洲音樂廳, 作曲家的雕塑, 最緊要係內容講一個不出色的樂團, 在新人指揮帶領下 (指揮要求很高), 樂團由極懶散變成努力練習, 最後全院滿座, 讚不絕口.

我覺得套戲幾有教育意義,
1. 嚴師係會要求高
2. 努力練習係邁向成功之路
3. 懶散會令表演失準, 但只要係努力改善, 會有成果

因阿囡都係得6歲半, 最初都驚佢睇唔明, 因是全日文, 中文字幕, 佢唔識睇字幕, 但套戲好攪笑, 佢睇得好開心笑, 間中同佢講吓內容, 睇完佢話一定要睇下集, 睇吓下集"野田妹" 點樣好努力彈琴.

另報紙話好似最後個首音樂係由"朗朗"幕後代彈.

http://nodamemovie.pixnet.net/blog/category/201178

如果小朋友喜歡音樂 (特別係古典音樂), 快D 同佢哋去睇.

Wallwini
Pls check Pm!
vvmon
原帖由 Wallwini 於 10-3-9 20:26 發表
vvmon

pls check PM!
Thanks~~

原來而家冇家長義工睇食飯啦.....亞女前一陣仲問我點解唔做義工睇佢食飯.......唉亞女, 我做大唔, 你又邊有得食.....

我聽日都係半天呀, 到時又可以見到你啦

不過我大懞, 如果認錯千萬唔好見笑, 係道先同各位陪罪

bird-bird

原帖由 fyeung 於 10-3-9 18:07 發表
爆左你個秘密添.我係恨到流口至真.而家又少左個機會返學校

多謝哂你介紹,剛睇完你的推介。同你個女相反,我家小豬竟然睇到喊咗兩次。佢話真係好想喊喎! :)

不過佢都話一定要睇下一集。多謝哂!

原帖由 bbmummmy 於 10-3-10 07:43 發表
呢個3月真係好繁忙, 因要應付兩場校際, 仲有嚟緊評估 (仲要撞正最後一埸校際), 不過其中PIANO 阿囡已完成, 所以星期日我已急不及待要休息吓, 星期日同阿囡睇了 "交響情人夢", 我覺得如果小朋友喜歡古典音樂的話, 很 ...

今日都帶左阿女去睇, 真係好正, 阿女睇得好開心, 笑到哈哈聲...無奈既係, 佢今日唔太舒服, 睇左大半場, 最後都係頂唔順, 瞓著左, 不過今次真係最"口力"既一次, 竟然無一DIM燈就瞓著, 仲可以睇得咁投入, 四月中會做埋下集, 好期待, 到時一定要再帶阿女去睇啊!

原帖由 bird-bird 於 10-3-12 21:51 發表
多謝哂你介紹,剛睇完你的推介。同你個女相反,我家小豬竟然睇到喊咗兩次。佢話真係好想喊喎! :)

咁奇怪, 睇到喊

我同阿囡最覺得好笑就係食咖哩那段???  佢仲問我點解伴奏長笛位姐姐一邊彈塊面會變色

原帖由 bird-bird 於 10-3-12 21:51 發表

‹ 上一主題|下一主題