用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

出院就好了, 返屋企休養, 始終都舒服D既! 願她早日康復, 到時又可以週圍去喇!

我都未必會出席啊, 是關個持續學習獎已經攞到手, 去...都係專登拎番三個牌, 所以....都好大機會唔去啊! 而家就等緊老師覆當日既安排, 如果又係金獎嗰D要等到尾至有, 咁我就更加唔會出席了!

原帖由 SumSumBB 於 11-1-10 23:22 發表

多謝關心,家人今日出院了,但還有一段時間要不断返去覆診和做物理治療,將会有幾個月不良於行,希望她早日痊癒,可以再帶佢去旅行。

頒獎禮撞了阿仔學校活動,唔會出席了。 ...

回復 4# Yau_Cheung 的帖子

亞女中文終於都升2A LA, 另外K3個細女, 數A, ERP7A, 唔該幫我UPDATE...THANKS...

姓名

年級

natnatma

K2

3A

A

2A

Kenzo

K2

ERP 7A

小豆媽

K2

ERP 5A

2A

valenie918

K2

5A

ERP 6A 

A

jackiejason

K2

2A

pkt

K3

5A 

EFL A

2A

hiellen

K3

7A

2A

easonkinki

K3

7A

3A

DONUTBUBBLE

K3

ERP 7A 

A

DONUTBUBBLE

P1

2A

EFL D

wacha

P1

4A

ERP 4A

3A

sumsumbb

P1

BI

ERP

cut

cut

Princesshk2

P1

2A

ERP 3A (暫停)

B

raycarbb

P1

ERP AI

A

Lingchuling

P1

5A

2A

小豆媽

P.2

BI

EFL (H)

E

nataliemama

P.2

2A

十月媽咪

P.2

CI

EFL K

F

Jasmine

P.2

3A

Pooh_Pooh

P.2

E I

ERP EI

F

Yau_Cheung

Y.3 (P.2)

BII 

ERP DI

scarecrow

P.3

ERP BI

wasabb

P.3

EFL D

B

Ansonrubby

P.3

EFL J

迪迪洛洛媽

P.3

AI

ERP AII

迪迪洛洛媽

P.5

AII

ERP BI

Littlehipo

P.3

AII

ERP BII

E

wasabb

P.6

EFL F

hi SumSumbb,

祝家人早日康復,平安健康真係無價的!

我既經驗同屋企老人家去旅行,最好都係跟團,會無咁倦;另外,亦以短線例如3 or 4天為佳,太長佢哋又係太倦啦;除非探親去住一段長時間,就2星期至1個月都ok;多過1個月佢哋又會悶啦!

姓名

年級

natnatma

K2

3A

A

2A

Kenzo

K2

ERP 7A

小豆媽

K2

ERP 5A

2A

valenie918

K2

5A

ERP 6A 

A

jackiejason

K2

2A

pkt

K3

5A 

EFL A

2A

hiellen

K3

7A

2A

easonkinki

K3

7A

3A

DONUTBUBBLE

K3

ERP 7A 

A

DONUTBUBBLE

P1

2A

EFL D

wacha

P1

4A

ERP 4A

3A

sumsumbb

P1

BI

ERP

cut

cut

Princesshk2

P1

2A

ERP 3A (暫停)

B

raycarbb

P1

ERP AI

A

Lingchuling

P1

5A

2A

小豆媽

P.2

BI

EFL (H)

E

nataliemama

P.2

2A

十月媽咪

P.2

CI

EFL K

F

Jasmine

P.2

3A

Pooh_Pooh

P.2

E I

ERP EII

F

Yau_Cheung

Y.3 (P.2)

BII 

ERP DI

scarecrow

P.3

ERP BI

wasabb

P.3

EFL D

B

Ansonrubby

P.3

EFL J

迪迪洛洛媽

P.3

AI

ERP AII

迪迪洛洛媽

P.5

AII

ERP BI

Littlehipo

P.3

AII

ERP BII

E

wasabb

P.6

EFL F

阿女早幾日考左英文, "竟然"PASS左, 用左10幾分鐘, 考到90幾分~~ 老師comment仲寫佢excellent.
我都唔知佢今個星期考試, 無叫佢溫習...
其賽我心情都有D無奈..

唔..... 升上小二之後, ERP我試過三次"決定"左要CUT---但最終都無CUT! 同數學一樣, 以323232的頁數"吊命"~ (中文就維持5頁)

一直以黎, kumon的中文&英文, 佢做完之後, 我都會抽時間同佢go through一次, 就算無時間都至少抽d詞語/內容同佢講o下, 再借D相關的書比佢睇etc.
小二上學期超忙, 攪到佢晚晚好夜訓....  加上我又要湊細佬, 根本我又唔得閒, 佢亦都無時間. ERP我係完全無理過, 我由得佢自己做左(字典都無叫佢查), 叫DADDY幫佢改正就算! 因為我知有好多深字, 佢係唔識, daddy又無咁多時間/心機慢慢教, 大家都好似"hea"過就算...  我見有d詞語解釋/配對, 個女都好似唔多識!!  但daddy話唔洗理喎, 等佢睇多d, 用多d, 遲d就識, 見佢識做喎, 無問題!

E11全部都係故事, 佢似乎又好期待...  可能我太緊張, 應該放心由得佢"自由發揮"吧...

雖然我好少發言, 但都keep住睇呢個版. 有時都想插嘴, 但懶打字....  

正如媽咪們所講, Kumon中文&英文, 持之以恆地學, 加上課外閱讀, 慢慢浸, 係好有成效. 但絕對唔係讀三幾個月就會改善作文呀, 會話呀果D囉~

中文應該過兩個星期就考..... 新年假前可以升班吧. 因為會去15日旅行, 我只會拿一星期的功課, 等佢可以輕鬆D去玩!
依家KUMON我唔會再考慮加紙, 只求輕鬆D KEEP住做就算.

SumSumbb,

總算不幸中之大幸. 意外有時真係預計唔到... 希望佢快D好番!!

我地月尾都去喇, 今次去15日. 酒店行程我最終都安排好晒, 只係怕凍親BB---不過我地都盡力預備晒一切"防寒"措施~

KUMON頒獎禮我仲未收到通知! 但之前聽個女講, 老師好似話2月攪. 今年如果就到時間, 我都想去, 因為無同佢去過...

hi Pooh_pooh,

一直以黎, kumon的中文&英文, 佢做完之後, 我都會抽時間同佢go through一次, 就算無時間都至少抽d詞語/內容同佢講o, 再借D相關的書比佢睇etc.” ---- 我其實真係好佩服你咁有心機教囡囡! 我自己就只係星期六、日唔駛返工先會同囝囝一齊 go through 文章一次,解釋完比佢聽後等佢自己做,再由我對工課;星期一至五我由佢自由發揮”(放學後自行做工課),囝囝都係無查字典,我就只會對工課,對工課時有錯漏才會與囝囝再 go through 部份文章去改正。

阿女早幾日考左英文, "竟然"ASS, 用左10幾分鐘, 考到90幾分~~ 老師 comment仲寫佢excellent.” –--- 無温習都考得咁好,真係好叻女  ,亦証明公文真係日子有功! 佢自己應付到,你應該高興。

..... 升上小二之後, ERP我試過三次"決定"左要CUT---但最終都無CUT! 同數學一樣, 323232的頁數"吊命"~ (中文就維持5)” ---- 其實我都多次考慮過 cut ERP,但 hubby 又反對,加上見囝囝又真係有得益,所以就仍然 keep 住。本星期開始由每星期15 (323232) 增加至20 (433433)。中文因為做緊 BII,仲係平學年課程,加咗紙佢仲做得好輕鬆;但ERP真係幾深(慨念),文章係有關 construction,我解釋 concretebeamcolumnfoundationframework等建築慨念比佢聽,但我覺得佢都係一知半解 (好似之前既 courtjudge等慨念)
小二上學期超忙, 攪到佢晚晚好夜訓.... 我哋都係超忙,囝囝晚晚都10時才上床,佢又要45mins1 hour 才入睡,7:20又要起床,唔夠瞓。所以我會同老師講,ERP 每星期做10張算啦,中文就維持20張,一星期6(1日去公文老師度唔駛做工課)4日做中文 & 2日做英文,每日5 (因為5張聽 CD 較容易),ERP 由佢超龜速進行啦。

旅行比囡囡去 relax 吓,盡情玩吓啦!Have a nice trip

我地今日考完試喇, 算係暫時鬆口氣, 起碼叫做有個比較輕鬆既周末...不過下星期又默書喇...唉! 沒完沒了!

公文有時真係又愛又恨, 不過KEEP住做真係有成效的....我女太耐無做中英文, 而家加番, 我同佢都好似無左件事咁, 功課係攞左, 但就成日唔記得做....加上呢個星期考試, D野堆晒一齊....呢個周末變相雖然唔駛溫習, 但就要補做番D公文了! VERY忙碌!

原帖由 Yau_Cheung 於 11-1-14 11:00 發表
hi Pooh_pooh,

“一直以黎, kumon的中文&英文, 佢做完之後, 我都會抽時間同佢go through一次, 就算無時間都至少抽d詞語/內容同佢講o下, 再借D相關的書比佢睇etc.” ---- 我其實真係好佩服你咁有心機教囡囡!:excited: ...

hi 阿十,

我又用唔到回覆個 function 啦.......

考完試真係輕鬆曬 ,就算要做公文,都只係忙碌,唔會心情緊張,大家一齊加油!

我都係一時時用到BK個回覆FUNCTION咋!

係呀, 考完試, 輕鬆晒, 不過積埋積埋既公文功課, 真係做到無停手....

原帖由 Yau_Cheung 於 11-1-14 15:06 發表
hi 阿十,

我又用唔到回覆個 function 啦.......

考完試真係輕鬆曬 ,就算要做公文,都只係忙碌,唔會心情緊張mouth:" />,大家一齊加油! ...

我都同妳一樣係好懶打字. 好少發言.
如果何以的話真係想3科讀晒, 今個星期考試, 我同老師講吾拿功課, 由他可以在考試其間理少一樣. 真的讀公文真係要幾得起耐力係話是我們 (家長), 因自己曾因覺得佢好像讀左幾個月都是停留在同一 level , 心想佢快升, 好像無進步可以令考試成績好, cut 左, 再走佢讀坊間的課程,
讀左.無特別好, 最後, 再讀番公文. 所以, 現在用輕鬆心情去由他慢慢浸在學習, 我相信一定會有成果的,
大家都要努力.  學公文, 一定要不用心急.

quote]原帖由 Pooh_Pooh 於 11-1-14 09:13 發表
雖然我好少發言, 但都keep住睇呢個版. 有時都想插嘴, 但懶打字....  :bashful:

正如媽咪們所講, Kumon中文&英文, 持之以恆地學, 加上課外閱讀, 慢慢浸, 係好有成效. 但絕對唔係讀三幾個月就會改善作文呀, 會話呀果 ... [/quote]

原帖由 叮噹2000 於 11-1-14 23:43 發表
我都同妳一樣係好懶打字. 好少發言.
如果何以的話真係想3科讀晒, 今個星期考試, 我同老師講吾拿功課, 由他可以在考試其間理少一樣. 真的讀公文真係要幾得起耐力係話是我們 (家長), 因自己曾因覺得佢好像讀左幾個月都 ...

真係思想不停地鬥爭, 我囝囝讀晒3科, 時間唔係好夠用, 現時只有keep 小提琴, 其他的都是join學校1個學期的興趣班: 打吓table tennis/ 科學班.
時不時都想quite 一科公文, 但好似3科都好重要.

確係好大掙扎的, 當初我諗住CUT左公文中英文, 會多番D時間唻睇書, 但原來都係一樣, 唔駛做公文中英, D時間唔知點解, HEA吓HEA吓咁又天都黑齊, 書固然係睇唔到幾多, 仲連僅有既公文中英文內容都無得睇...最終....都係JOIN番, 寧願拖長唻做, 唔趕超學年....日日KEEP住做少少做少少, 畀佢慢慢浸!

你小朋友淨係小提琴都好, 我嗰個PIANO+CELLO, 剛過去一星期考試, 兩樣都無掂過, 今日上堂, 阿SIR唻到, 見到走晒樣, 就好長氣咁哦哦哦, 哦到樹葉落, 又話呢樣唔得嗰樣唔得, 救命!

ANYWAY, 大家一齊努力啦!

原帖由 HIN2003 於 11-1-15 11:33 發表

真係思想不停地鬥爭, 我囝囝讀晒3科, 時間唔係好夠用, 現時只有keep 小提琴, 其他的都是join學校1個學期的興趣班: 打吓table tennis/ 科學班.
時不時都想quite 一科公文, 但好似3科都好重要. ...

原帖由 十月媽咪 於 11-1-15 13:47 發表
確係好大掙扎的, 當初我諗住CUT左公文中英文, 會多番D時間唻睇書, 但原來都係一樣, 唔駛做公文中英, D時間唔知點解, HEA吓HEA吓咁又天都黑齊, 書固然係睇唔到幾多, 仲連僅有既公文中英文內容都無得睇...最終....都係 ...

十月媽咪,
我真係覺得你地好叻, 可以安排到咁多活動比小朋友.
就黎又要校際比賽, 今年仲要背譜.

係呀, 今年校際規定背譜, 我女1月頭至開始學, 而家淨係彈到個初型, 背得半首, 仲有排執呀...無眼睇! 而家唯有希望校際響三月中(三月尾又到學校測驗), 有多少少時間練, 又唔好好似上年咁踏響個測驗度啦!

原帖由 HIN2003 於 11-1-15 14:01 發表

十月媽咪,
我真係覺得你地好叻, 可以安排到咁多活動比小朋友.
就黎又要校際比賽, 今年仲要背譜.

Hi, I am a new comer to this thread.  Can you add my daughter to your list??  She is K2, studying ERP 2A.  Thanks.

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 11-1-13 10:25 發表
hi SumSumbb,

祝家人早日康復,平安健康真係無價的!

我既經驗同屋企老人家去旅行,最好都係跟團,會無咁倦;另外,亦以短線例如3 or 4天為佳,太長佢哋又係太倦啦;除非探親去住一段長時間,就2星期至1個月都ok;多過1個月佢哋又會悶 ...

多謝關心,我地今次都已經就老人家係跟團去玩了,可惜還是有意外。
‹ 上一主題|下一主題