用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

係呀!兩個喊位分別係(1)個肥叔叔係廚房練cello (因為佢都係拉cello, 而佢個練習環境明顯好好多);(2)係當個樂團演出成功好多人欣賞 (佢只是話真係好想喊,無特別講點解)。不過其他位佢都笑得好開心。

再一次多謝推介!

原帖由 bbmummmy 於 10-3-13 16:02 發表
咁奇怪, 睇到喊

我同阿囡最覺得好笑就係食咖哩那段???  佢仲問我點解伴奏長笛位姐姐一邊彈塊面會變色

仲有一個喊位係個小女孩同千秋王子講其實佢爸爸一直好勤力練習、、、、、唔知佢係咪好有同感呢、、、、、

原帖由 bird-bird 於 10-3-14 00:33 發表
係呀!兩個喊位分別係(1)個肥叔叔係廚房練cello (因為佢都係拉cello, 而佢個練習環境明顯好好多);(2)係當個樂團演出成功好多人欣賞 (佢只是話真係好想喊,無特別講點解)。不過其他位佢都笑得好開心。

再一次多謝推介!

...

妳囡囡好感性喎! 我囡可能仲係思想細個D (某D事), 再加上我成日同佢講如果跟練跳舞同體操比, 已輕鬆好多, 因佢P1前都有跳BALLET, 但因要拉肋, 阿囡話好痛, 所以佢話唔學.  又之前佢係電視睇過講中國體操隊訓練情況, 知道中國裡面練習體操D 人要離開屋企人, 寄宿受訓練.

可能成日同佢講, 佢已知道練習係會辛苦同悶, 當然間中都要比我鬧偷懶, 所以當我睇完呢套交響情人夢後, 覺得真係唔錯, 好有教育意義, 特別係D囡囡想偷懶時, 無恆心時, 就會成績唔好 (走音, 比人笑), 要好就要努力.

我上星期睇咗一場JEA 嘅校際比賽, 真係好精彩, 其中季軍彈第一首歌有出錯, 但評判讃佢彈第二, 第三首時好好, 所以獲季軍 (比賽要彈三首樂曲), 少少錯唔怕, 努力, 會有好結果.

係呢, 妳囡囡有無參加校際呀?

原帖由 bird-bird 於 10-3-14 00:40 發表
仲有一個喊位係個小女孩同千秋王子講其實佢爸爸一直好勤力練習、、、、、唔知佢係咪好有同感呢、、、、、

新手想搬近學校

各位GH家長, 你們好!

我的兩位囡囡們9月到GH上學, 想搬近學校.  心水是"星河明居" 想請問一下:-

1)校車早上幾點上車?
2)附近有沒有 畫班/英文班/普通話班?
3)還有甚麼屋苑提議呢?

謝謝!

~easybring~

小豬下星期一就比賽啦,佢好緊張,彈得唔夠放。我就同佢講隻歌係一隻開心的歌,就好似野田妹開心時會有小熊出來跳舞,希望佢明啦。。。。。。

你囡囡彈鋼琴?賽完了?

原帖由 bbmummmy 於 10-3-14 22:49 發表
妳囡囡好感性喎! 我囡可能仲係思想細個D (某D事), 再加上我成日同佢講如果跟練跳舞同體操比, 已輕鬆好多, 因佢P1前都有跳BALLET, 但因要拉肋, 阿囡話好痛, 所以佢話唔學.  又之前佢係電視睇過講中國體操隊訓練情況,  ...

BIRD,

我女都係下星期一, 你女都係彈琴嗎? 抑或是其中一樣弦樂呢?

我女首歌係跳舞歌, 要輕快, 但快得唻又要抖下氣...噚日上堂, 老師話已經彈得好流暢, 但想個分數好D, 一定要改善抖氣位, 阿女而家彈出唻既感覺, 係好似一輪咀將D要講既野講晒出唻咁, 無晒標點符號啊....而家努力改善中呢!

原帖由 bird-bird 於 10-3-16 06:15 發表
小豬下星期一就比賽啦,佢好緊張,彈得唔夠放。我就同佢講隻歌係一隻開心的歌,就好似野田妹開心時會有小熊出來跳舞,希望佢明啦。。。。。。

你囡囡彈鋼琴?賽完了?

...

我冇報 Piano, 因為佢太差兼冇時間練, 只係報 Cello。 亞妹拉得好緊張, 就係太小心所以冇辦法張首歌輕鬆的一面表達出來。希望佢放的去做啦.....

我星期一下午要早走, 你呢? 唔知會唔會有老師呢?

原帖由 十月媽咪 於 10-3-16 07:21 發表
BIRD,

我女都係下星期一, 你女都係彈琴嗎? 抑或是其中一樣弦樂呢?

我女首歌係跳舞歌, 要輕快, 但快得唻又要抖下氣...噚日上堂, 老師話已經彈得好流暢, 但想個分數好D, 一定要改善抖氣位, 阿女而家彈出唻既感覺, 係 ...

小鳥,

我地係星期一九點半上半場, 所以係請左朝早假, 比賽完, 食個早LUNCH, 等拎埋RESULT就會同個女返學的了! 我女就因為之前琴行老師某D位置教錯左, 新老師接手一個月, 改得好辛苦都改唔捉之前學落既野...好頭痕呢!

不過都係順其自然, 都唔想佢太大壓力, 而家每日都係練下彈下, 仲有6日就比賽, 完成後, 可以安心溫習了!

原帖由 bird-bird 於 10-3-16 08:45 發表
我冇報 Piano, 因為佢太差兼冇時間練, 只係報 Cello。 亞妹拉得好緊張, 就係太小心所以冇辦法張首歌輕鬆的一面表達出來。希望佢放的去做啦.....

我星期一下午要早走, 你呢? 唔知會唔會有老師呢 ...

Bird,

我囡囡PIANO 係月初已比咗賽, 不過仲有弦樂係下星期四,

BIRD, 阿十, 大家將參加校際同學 :
加油, 努力, 祝有好成績!

原帖由 bird-bird 於 10-3-16 06:15 發表

你囡囡彈鋼琴?賽完了?

...

大家努力油!!希望大家都有超水準表現.
我囡囡無參加到,不過我會為大家打氣!!

原帖由 bbmummmy 於 10-3-17 17:18 發表
Bird,

我囡囡PIANO 係月初已比咗賽, 不過仲有弦樂係下星期四,

easybring,

1.我無星河明居上車時間,不過可以比我個地點你參考.我住係藍田,囡囡上車時間係6:42 am.
2.畫班/英文班/普通話班係官塘or藍田,ok嗎??
3.其他屋苑?星河明居比藍田屋苑近,你要check下附近架配套足唔足夠?或者參考多d野再比較.

原帖由 easybring 於 10-3-15 13:59 發表
各位GH家長, 你們好!

我的兩位囡囡們9月到GH上學, 想搬近學校.  心水是"星河明居" 想請問一下:-

1)校車早上幾點上車?
2)附近有沒有 畫班/英文班/普通話班?
3)還有甚麼屋苑提議呢?

謝謝! ...

Bbmummmy,

係cello or violin? 話唔定小豬同你囡囡將來一齊加入學校的樂團呢:)

10,

一齊加油呀!

fyeung,

thank you

原,帖由 bbmummmy 於 10-3-17 17:18 發表
Bird,

小鳥, bbmummmy,

大家都努力加油, 盡力而為, enjoy比賽過程!

fyeung,
thank you!

原帖由 bird-bird 於 10-3-17 18:12 發表
Bbmummmy,

係cello or violin? 話唔定小豬同你囡囡將來一齊加入學校的樂團呢:)

10,

一齊加油呀!

fyeung,

thank you

bird,

阿囡拉VIOLA.

原帖由 bird-bird 於 10-3-17 18:12 發表
Bbmummmy,

10,

一齊加油呀!

fyeung,

thank you

好呀!佢哋兩個可以合奏!yeah!

原帖由 bbmummmy 於 10-3-17 21:51 發表
bird,

阿囡拉VIOLA.

都好喎, 因VIOLA 多數都係以伴奏為主, 如果有件主音音樂器, 阿囡會覺得開心D.

亞十,

今日比賽一齊加油吧!! Good luck!!

bird-bird

fyeung,

謝謝您! 很好的回覆, 我未想過藍田.  我們要暑假找地方, 還要研究一下.

原帖由 fyeung 於 10-3-17 18:08 發表
easybring,

1.我無星河明居上車時間,不過可以比我個地點你參考.我住係藍田,囡囡上車時間係6:42 am.
2.畫班/英文班/普通話班係官塘or藍田,ok嗎??
3.其他屋苑?星河明居比藍田屋苑近,你要check下附近架配套足唔足夠?或 ...
~easybring~

原帖由 bird-bird 於 10-3-22 08:21 發表
亞十,

今日比賽一齊加油吧!! Good luck!!

bird-bird

小鳥,
我地今朝比賽, 嘩...空氣污染指數異常嚴重, 出到灣仔, 一種透唔到氣既感覺.....由地鐵站行到去比賽場地....我....得番半條人命....

比完賽, 拎埋RESULT, 又要行番原路返地鐵站.....明明今朝都涼涼地既, 撞鬼....比完賽之後, 熱到呢.......由灣仔再返彩虹, 我成個人曬到...謝晒!

真的難為個女, 比完賽又要趕返學, 放左學又要趕做功課&溫習......真的好欣賞佢啊!

咁有無考慮埋九龍灣? IN CASE朝早唔知醒起身, 由九龍灣飛的返學校, 點都快過&平過藍田啊! 同埋九龍灣都有好多野學....諗諗佢!

原帖由 easybring 於 10-3-22 13:41 發表
fyeung,

謝謝您! 很好的回覆, 我未想過藍田.  我們要暑假找地方, 還要研究一下.
‹ 上一主題|下一主題