用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3 ...
樓主: Bowiema
go

大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3 [複製鏈接]

Re: 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3

1A ~ 9/11功課

中 : 1. 詞改
    2. 詞(九)五個
    3. 作(九)改
    4. 明天讀黙(八)及詞P.93
英 : Dict Corr+Sign
數 : 1. 進工(15)
其他: 成長列車Ch.1 (下周一交)

*明天帶視藝科泥膠功課

Re: 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3

[size=small]1C ~ 9/11功課

中 :
1. 明天讀黙(八)及詞 P.93
2. 作 (十)  改 (九)

英 :
1. WB P.19-20 + Corr

數 :
1.  作改 P. 2-3 做 P. 4-5
2. 補 EX.13-14 改正

其他    :
1. 電腦 : 聖誕海報設計 (A4紙)

今朝校長 ,話以後做早操前0吾會再提同學除外套或毛衫,如有同學忘記除而俾老師見到,要扣一個缺點

janicebb1020,

今朝你都係學校睇早會? 我都係度bor......唔知邊個係你tim......

我係藍球架果邊,聽完校長訓話就走啦!!以後都係叫阿女除左衫先出去排隊!

Bowiema 寫道:

今朝你都係學校睇早會? 我都係度bor......唔知邊個係你tim......

要提醒阿囡, 在冬天時, 如低過12度, 就可以唔駛除外套, 唔係好易冷親.

thank you

janicebb1020 寫道:
今朝校長 ,話以後做早操前0吾會再提同學除外套或毛衫,如有同學忘記除而俾老師見到,要扣一個缺點

点解會有這個規定,有冇人知係乜原因?
學校LOCATION已比其他學校大風,仲記得這暑假灘位遊戲果日真係吹到頭都散,連校長都要用雙手護住個頭。12度以下先可以唔除,實凍病!20度以下就差不多。
我都要揾時間CALL CALL老師先得。
動不動就話記缺点,唔止小孩嚇親,連家長都驚!
大家有乜意見?

Julianama,

其實點解要小朋友除外套做早操? 因為動作都幾大, 唔除既話真係好難做得好. 校長甘 因為係每早, 每次都要老師三番四次叫小朋友先肯除外套, 其實校長都係要小朋友自覺同有一定既自理能力. 因為早操都旭動幾大, 做完都幾熱ga,  同埋第日著埋冬季運動服, 都應該ok, 唔會好凍既.

其實平時校長都會同學生一齊做早操,今日就正如Bowiema所講,所以校長先咁 不過今朝睇得出阿女有D驚.

好難想像一位咁優雅的麥校長, 發惡會係點呢

雖然我都替他們慘.    不過我覺得小朋友捱吓凍咪當鍛鍊身體囉, 只是自己唔忍心啫, 眼不見為XX.

janicebb1020 寫道:
其實平時校長都會同學生一齊做早操,今日就正如Bowiema所講,所以校長先咁 不過今朝睇得出阿女有D驚.
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

LOOLOO,

甘校長又唔係真係好惡, 只係語氣好認真, serious.

1A ~ 10/11功課

中 : 1. 談心集
    2. 13/11(一)作文評估
    3. 已派作文File
    4. 下周五讀默(九),詞P.19四個(第二冊)
英 : 1. WS Ex. 2-3
    2. RE Ex.2(P.5-8)
數 : 1. 進工(14)改
    2. 作改,做Ex.16
    3. 測重改
電腦: 聖誕海報設計(A4紙)
其他: 成長列車Ex.1
視 : 下周五帶舊雜誌

今日成個下午都忙到嘔,都未有時間call老師。
其實唔着外套,我做人阿媽就一定要阿女着多一兩件羊毛底衫打打底,到時d動作都唔會做得好。
其實我聽到這消息真係好驚呀和擔心,因為阿女一向身子差,以前幼稚園阿女成日病,幼稚園老師都將阿女調位,唔好坐係冷氣位度。單單今個十月阿女四個星期有三個星期都要食藥,你話唔擔心就假。
阿女之前冇同我提過早會唔俾着外套,正話問阿女佢先話係,問佢校長係唔係好 ,佢話係仲有d驚tim。
再問阿女有冇除外套,有冇要老師提,佢都話有除仲話冇要老師提,但我始終驚佢會病阿!
仲話要記缺点,我細個時一個缺点都冇俾人記過。在我而言,記缺点是很大件事,我細時都冇聽到老師校長成日話要記缺点,e加聽到動不動就要記缺点,唔好話小孩會驚,連大人都覺得驚同有壓力阿!
不過我都要過幾日先call到老師,公司真係忙到嘔,今朝返工仲暈過tim,真係理唔到咁多嘢。

[size=small]1C ~ 10/11 功課

中 : 
1. 下週五讀默 (九),詞 P.19 四個 (第二冊)
2. 做工作紙
3. 補 EX.17 改正
4. 抄 (九) 1 次
5. 28/11 測 (6-10課) 第一冊
6. 下週一交中文評估和工 (yellow file)
7. 下週中文書 P.17 (第二冊) (看圖說話)

英 : 
1. WSU3 EX.1
2. WSU4 EX.2
3. SPELL TEXT BK 28 (LE)
4. DICT Sign + Corr

數 :
1. 書做 P.19-21
2. 評估三 (1-15)
3. 英數 (4.5)

[size=large]Good Morning !

我想問下 1E 班, 視覺藝術的功課 - 拚貼畫係點做架 ?  

Julinama, 如果著得太多衫, 做到一身汗, 咪會'UP'住, 都唔係太好.  放鬆D, 不要太擔心吧!
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

LOOLOO,

只需要用手將舊雜誌撕下來,然後貼在圖畫紙上。 :

在這裡,我好想感謝一位家長,她不分晝夜每一天幫我們1C班POST家課,我還有時需要她...需要她..."wwkiu"我...愛...你...多謝你時常幫忙我......!

Julianama,

我大仔都係好易病ga, 我亦係一名超級緊張mummy, 你問下其仔3年級家長or looloo就會知.   初時我都係甘樣好擔心, 不過有時候都要慢慢放手, 現在阿仔3年級, 當然我亦未完全放手, 有時都好怕佢係學校冷親....etc. 不過相比一年級時就巳經放開咗好多. 有時都要比佢地慢慢習慣下, 其實佢地可能不自覺地巳成長咗好多, 只是我地未察覺到而已.

pcanna1  :

真係唔使咁客氣, 我自己都驚 "囡囡" 抄錯 or 抄漏家課,
大家都係緊張小朋友的功課問題 ,
各位大天小朋友 and 媽咪一齊努力啦 ~~~

pcanna1 寫道:
在這裡,我好想感謝一位家長,她不分晝夜每一天幫我們1C班POST家課,我還有時需要她...需要她..."wwkiu"我...愛...你...多謝你時常幫忙我......!

‹ 上一主題|下一主題