用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 統計一下--國際聯校學科評估(澳洲新南威以斯大學)有 ...
go

統計一下--國際聯校學科評估(澳洲新南威以斯大學)有幾多間學校考 [複製鏈接]

統計一下--國際聯校學科評估(澳洲新南威以斯大學)有幾多間學校考

女女昨天派了成績,
UNSW Educational Assessment Australia,
想統計一下,有幾多間學校有參加??
因為佢都無講出有幾多人去考,
只係有你小朋友分數,在全部的小朋友中是幾%,
好想粗略估計下有幾多小朋友考左,
我女女五年級大約有70人考

1.仁立小學

Re: 統計一下--國際聯校學科評估(澳洲新南威以斯大學)有幾多間學校考

彤媽媽,

UNSW Educational Assessment Australia,

1.仁立小學
2. KTS
3. TSL
4. SFA

Re: 統計一下--國際聯校學科評估(澳洲新南威以斯大學)有幾多間學校考

據知保良局的中小學都有得考

所有保良局的學校都有得考,
唔知聖公會的係咪間間都有得考呢??
如果係的話,兩間加埋都應該有成過千人考喎
你地覺唔覺得科芵文深到死,
不過佢都係想考以芵文為母語的小朋友

朋友讀SFA的仔仔,係小五時英文科考到merit.
而我個女係小五時就考到個丁.我估應該唔係太深囉.

我地重未收到成績既?

囡囡讀保良局的小四,也剛派了成績,學校小五有人數學取到全答對哂  ,是否可得金獎或科目獎呢 ?  知他們定了4 個grade, 我囡錯了2條得 high distination, 唉 ! 有D 那個....
而英文真的很深. 小四至少小六水平  !

原文章由 24孝阿媽 於 08-5-24 19:09 發表
囡囡讀保良局的小四,也剛派了成績,學校小五有人數學取到全答對哂  ,是否可得金獎或科目獎呢 ?  知他們定了4 個grade, 我囡錯了2條得 high distination, 唉 ! 有D 那個....
而英文真的很深. 小四至少小六水平  ! ...

各位,
我路過,我想問吓呢個聯校評估究竟喺乜?自己報名或是學校報?幾年级開始?同tsa有乜分別?

原文章由 24孝阿媽 於 08-5-24 19:09 發表
而英文真的很深. 小四至少小六水平  ! ...

各位,
我路過,我想問吓呢個聯校評估究竟喺乜?自己報名或是學校報?幾年级開始?同tsa有乜分別?

小兒學校都有考(油天新校), 高年級有常識科.

6年級有140間學校參加(包括本地及國際學校); 最top的1%的人是high distinction:

English 6146 Total; possible score 50;  Average score18.1 (39分或以上是high distinction)

Maths 969 Total; possible score 40; Average score26.3 (錯2題是high distinction,但不清楚最多錯幾題)

Science567 Total; possible score 40;Average score21.7(36分或以上是high distinction)

原帖由 momodog1990 於 07-5-28 14:29 發表

最港第一的好像稱為【medal】。

咁第二是否亦有獎..我女女學校有男孩好像考到science科第二..

原帖由 kyliema2006 於 08-9-29 17:49 發表
最港第一的好像稱為【medal】。

subject award

謝謝!

請問考這試有什麼實際用途?我見新加坡本地學校都會考?

我女女都有考...但報名時未問清楚有什麼用?

原帖由 SYMAMA 於 08-10-25 13:14 發表
subject award

回覆 # 的文章

數學科非常易, 英文科難

請問你覺得考來有什麼用?我女女考了英.數及科學,但好像沒有什麼用途.

如果是local school,英文是比較深,50分滿分,本港的平均分是18.1分;但相對國際學校,情況可能好一些,我女女學校只有6個人低於distinction...

原帖由 EMILY03 於 08-10-28 16:30 發表
數學科非常易, 英文科難
‹ 上一主題|下一主題