用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 電腦遊戲-害人不淺
樓主: hei88ma
go

電腦遊戲-害人不淺 [複製鏈接]

Re: 電腦遊戲-害人不淺

vincentma

有時候朋友唔需要多,一兩個知心的就足夠了
正所謂「得一知己,此生足矣」
如果只係為識朋友而識
識的也只是豬朋狗友,唔識也罷
而且每個人性格都唔同
有D人好social,有D人唔係咁鍾意講野
中學只係一個階段,基本上畢業後都唔會有好多聯絡
只要佢唔係抗拒識朋友就無問題

以我為例,話名係朋友的我有一大堆
但知心的,5隻手指都數得哂
同你仔仔一樣,我都好鍾意看書
如果活動係一大班唔係咁熟的朋友搞
我大多選擇唔去,寧願留在家中寫故事
(cuz我的願望是做作家!)
唔駛咁擔心,佢可能係遇唔到

momodog1990,

我看完你所有的 sharing, 你每一段的分享令我忍不住眼濕濕,你所講的每一個 point 全都講中了我們做父母的矛盾和心聲. 明明大半年前他還是一個天真,萬事以父母為首的小孩子,只不過不消半年的時間,我們的角色突然變得不像從前般重要,更變得不太明白他們的想法和行為。

雖然我仔仔跟我們的關係還是好好的,但跟從前已經不一樣了。 其實自己也明白他們始終是要長大,我們做父母的也是時候學懂放手,但知易行難.  見到你的分享,像是當頭棒喝,對自己是一個很好的提醒.

相信你將來不只是一個出色的作家,還會是一個富有實務經驗的親子專家. 祝你會考成績優異,能順利入讀理想的高中

momodog,

很多謝你的意見,你可以做社工呀!令我這個媽咪放心很多呀!

其實仔仔都有很多興趣:所有運動 la, 圍棋 la, 這些場合,他是有朋友的。最唔鍾意是英文,而現在讀的又是英文中學,而學校卻是佔了最多時間的,回來是不願告知我學校的事,所以我才有0的擔心!因為圍棋及運動回來,他都會興致勃勃的。我都明白要放手,讓他自已找出路。教仔真的是三分教、七分等的!

你媽咪有你這個仔(or 女),應該很驕傲啊!

希望你早日成為作家!   

[quote]
momodog1990 寫道:
vincentma

有時候朋友唔需要多,一兩個知心的就足夠了
正所謂「得一知己,此生足矣」
如果只係為識朋友而識
識的也只是豬朋狗友,唔識也罷
而且每個人性格都唔同
有D人好social,有D人唔係咁鍾意講野
中學只係一個階段,基本上畢業後都唔會有好多聯絡
只要佢唔係抗拒識朋友就無問題

以我為例,話名係朋友的我有一大堆
但知心的,5隻手指都數得哂
同你仔仔一樣,我都好鍾意看書
如果活動係一大班唔係咁熟的朋友搞
我大多選擇唔去,寧願留在家中寫故事
(cuz我的願望是做作家!)
唔駛咁擔心,佢可能係遇唔到

momodog,
好似vincentma咁話你真的可以做社工了!
親子專家都有教, 最緊要係個關係, 只要關係好, 什麼問題也可以解決, 我都唔贊成用強硬手段強制佢地, 真係要用軟功, 我地係明白的, 只是好似ayconnie咁話只係一時唔適應, 突然間好似無左個女咁, 都幾hurt架。
無論點真的多謝你, 有你呢個過來人, 我地d媽咪起碼都畧知道佢地諗d咩。

ha8mo

可能是我的誤解了你的意思吧
只是我認為很多父母只希望仔女讀書叻
學游水、唱歌、彈琴、打波
但有卻禁止小朋友的所有娛樂
其實有時online game係一樣幾悶的東西
來來去去都是同一模式
只是讀書多了,就想玩盡一點
就好似玩搖搖板咁
左邊高時右邊低
但去到盡又要返轉頭
大人做野做得辛苦都要狂歡下la
比小朋友玩得盡興點
讀書才有向前衝的動力

也許之前的說話過了頭
請不要放於心上啊

ayconnie

我看完你的回應,我也不禁眼濕濕
有時候好多事情的確講就易,做就好難
自己的仔女明明咩都同自己講,成日都跟住自己
一朝起身,佢突然大個左
佢唔再需要自己,自己好似無哂價值咁
其實唔係,只係仔女都覺得自己大左
唔駛事事都要父母勞心
小朋友唔再想大家的關係再係"我係父母的孩子"
而想轉變成"你們是我的父母"
以後就係我牽著你的手
我讓你幸福
當孩子要變成主角時,就要放手
放手不一定不好
既然難逃轉變
不如享受一下做配角的悠然自得吧

最後,好多謝你的祝福
就算我讀左高中,幸運地做了作家
又或是做了媽咪
我都會在些同大家分享
讓親子關係再不是煩惱
而是讓人幸福的關係

vincentma

如果你真係好想知道仔仔在學校的情況
佢放學回來你可以問一D導向性的問題
"今日上課有無唔明"
"今日功課多唔多"
"上課累不累"
"學校沒有麻煩事嗎"
唔好問"點ar?"呢D咁空泛的問題
佢會唔知點答你

英文是生活不能劃缺的
跟他一齊看看英文書
互相分享下
情況該有改善的
為了他,你要勤力點講英文書了

我都唔知自己的意見原來幫到大家
那麼第時我做了作家就要做一本親子書來幫幫大家了

大家別以為我跟媽咪關係好好
我覺得自己好似無辦法同佢溝通咁
可能就是能醫不自醫了
不過,即使我覺得佢唔係一個好媽媽
但我知道佢係一個愛我的媽媽
所以就算有時委屈得自己在被窩裡哭
我也會努力做好呢個孝順女
P.S.只要你愛你們的孩子,他會是知道的

呢度已經越講越離題了
但在這發現好多媽咪都唔明白自己的仔女
為左繼續讓大家有個聚腳點分享
另外招攬更多BK媽咪
我開左個新topic
希望大家過去繼續支持!

momodog,

我正在很努力介紹給朋友 (佢又有仔女準備或現在讀緊中學的)看此 topic,因為有一位中學生表達能力很好,從他/她的角度給我們這些媽咪了解一下子女的心態!很多時,我們家長就是很多想當然,子女又覺得被誤解又不說了,距離便愈來愈遠。我正在學習你所提議的,希望與仔仔保持一個好的關系之餘,又可讓他自已獨立自主。

第時出書,我實支持你買番本啊!   

vincentma

如果你真係好想知道仔仔在學校的情況
佢放學回來你可以問一D導向性的問題
"今日上課有無唔明"
"今日功課多唔多"
"上課累不累"
"學校沒有麻煩事嗎"
唔好問"點ar?"呢D咁空泛的問題
佢會唔知點答你

英文是生活不能劃缺的
跟他一齊看看英文書
互相分享下
情況該有改善的
為了他,你要勤力點講英文書了

我都唔知自己的意見原來幫到大家
那麼第時我做了作家就要做一本親子書來幫幫大家了

momodog,

原來你是囡囡來的。有時做媽咪的,原來都唔識怎樣做才是合格的媽咪,我都是行了很多彎路才能與我的大女兒有今日的和諧溝通,她少妳一年,中四 la,關系最差時,她說要離開家這個牢獄,真是很傷心!不過一點一滴的自已改變,另到女兒都感覺到!

相信妳媽咪都會知道呀!有一天'  she will be proud of you

大家別以為我跟媽咪關係好好
我覺得自己好似無辦法同佢溝通咁
可能就是能醫不自醫了
不過,即使我覺得佢唔係一個好媽媽
但我知道佢係一個愛我的媽媽
所以就算有時委屈得自己在被窩裡哭
我也會努力做好呢個孝順女
P.S.只要你愛你們的孩子,他會是知道的

好多仔女駁咀時都會同父母講: '冇人叫你生我出黎!' 做仔女架係咪覺得父母照顧你成世係理所當然, 仔女要咩就比咩, 事事有求必應, 咁係咪先至叫做關心仔女.

父母照顧你成世唔係理所當然, 有D人成世都冇父母照顧, 一出世就被人遺棄, 或者好似人球拋黎拋去, 你父母無諗過要你回報都去照顧你, 係你架幸福, 有人幫你, 你都會講聲唔該, 你唔話佢枉作好人.

凡事有求必應依D唔係叫做關心, 係愚孝, 父母知道咩野對仔女好, 但兒女人生經驗淺, 無理有見到前面有個乙水都比佢踏埋去, 父母教你, 管你其實係比緊幸福快樂你, 依D野可能你依家睇唔到, 唔係好似物質東西咁即時現係眼前, 而係到將來你父母唔係你身邊時, 你會感受到架.

[quote]
照顧自己的孩子可以話係父母的責任
當初你決定要生下孩子
你就要負一世責任
佢想要咩,你都應該盡量比佢
唔係物質,而係幸福快樂
佢讀唔好書,唔係佢

我咁講只係在父母的角度來看
做父母的應該不求回報去付出
有D父母生下子女卻不去愛錫
佢地無資格做人父母

我亦無話仔女應該覺得父母為自己做咩都係理所當然
只係父母應該咁諗
我身為子女的
我一路都好感謝父母比我的一切
看來你誤解我的意思了

什麼事情從唔同角色去想
都應該有唔同的態度
父母同仔女就係呢種關係

醒目開學勳章

momodog1990
Thank you for your sharing.

cman_li 寫道:
[quote]
Zen 寫道:

佢好似玩 freeze既籃球game.

八達通係佢自己增值的.

有個software 叫child control 2006 可以set time limit (daily, weekly and monthly) and ON/OFF time. 我用

十分同意!
你第時一定會係一个好媽媽.
如你做作家, 定必大力支持!

[quote]
養兒一百歲,長憂九十九
照顧自己的孩子可以話係父母的責任
當初你決定要生下孩子
你就要負一世責任
佢想要咩,你都應該盡量比佢