用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2007年YW小一家長版 :)
樓主: 010
go

2007年YW小一家長版 :) [複製鏈接]

Re: 2007年YW小一家長版 :)

請問你地會幾點去註冊呢, 我會下午等個仔放學後一起去, 比佢見吓間學校(之前佢只見過學校的外圍)

註冊後請入來報料.  Thanks!

各位早晨,

呢邊咁快已經咁熱

Good Morning

我都知應該以平常心去面對既
我honey都同我講, 我地都盡左力, 得與唔得我地都制唔到

醒目開學勳章

Lion_King
我當日都係等仔仔放學帶埋佢去冊嫁.
佢重係咁看住D thomas呢!

YMMON
一來有你地幾個前輩座陣
二來我地P0家長其實吼住YW好耐
其中有幾位媽咪都認識左好耐嫁啦
以後可要多多提點啊

早晨

你地的小朋友對於要上小一, 有咩睇法架?

Anthea,

Thank you very much!  

Anthea 寫道:
KLLP,
我14/7個日唔係香港, 我先生亦唔肯定去唔去到,可唔可以早的 / 遲的先買書簿及交雜費架
yes, you may call the school office to reserve a set of books for you.

醒目開學勳章

KLLP
我偶爾都有提下仔仔九月升小一...
我話佢知我地會日日親自送佢返學,但放學則自己搭校車.
升小後功課會多d,返學要起早d,晚上要早訓d...
而且他所有的同學都不會和他上這所學校...
但我不會一次過同佢講,係分開一d一d咁講.
佢無咩太大反應,我估佢未感受到其中轉變.

仔仔所讀的幼稚園已經給他們開始模擬小學上課形式.
分課堂上課,執書包,小息,帶茶點...

孩子的適應力比我們想像中強,
而且升小早起返全日呢d係必然的,
不是他們想或是唔想可以改變的.
我看英華設定三日預習小學日,
都是想給小朋友慢慢適應.
放心,我們的孩子在神的保守下一定能做得到.
現階段要安撫的...可能是媽媽的心喎

放鬆點,我們不緊張,孩子也不會緊張!
記得幼稚園第一日開學嗎?哭著上課的孩子已經長大啦!

010 寫道:
記得幼稚園第一日開學嗎?哭著上課的孩子已經長大啦!

Thank you!  一看到這句, 我的心便 , 真的時間走得真快, 小小的孩兒已經上小學了!

你們會每天送孩子上學的嗎 ? 真好呀!  我先生都提議過, 由他送孩子, 不過, 我擔心如果有一天, 他要早上班, 因為其他原因不能送時, 便沒有人送他上學了 所以, 我說不如搭校車, 如果可以送上學時, 那對小孩而言, 便是一個bonus 了

KLLP 寫道:
早晨

你地的小朋友對於要上小一, 有咩睇法架?

早晨呀!
我仔仔知道上小一要早d起身, 會自己帶午餐回校吃, 或者可以食飯盒(佢恨左食飯盒好耐啦), 會坐校車, 這些他都很期待, 但我仲未話佢知小學會多好多功課, 我都唔知幾時講好,
不過幸好他現在已是返全日幼稚園, 所以這方面的適應沒什

醒目開學勳章

KLLP
因為我們只有一個孩子,安排就比較容易囉.
當日好希望入到英華,
其中一個原因就是我們都希望能每天親自送他上學.
所以好感恩好感恩!

也許有這承諾,仔仔暫沒太大担心吧!
反而有點期望九月的來臨.
希望到時小朋友都能快快適應.
快快投入新的學校生活.

大家努力!

各位YW媽咪:

您地既回應真係極之快夾高,半日都可以追到我氣咳. 不過, 好在有P0家長互相交流, 又有P1前輩們過料, 咳完都可以潤番.

wwwmama,

Thanks for your great information!!!!!!!!

010,

623上午我同另一位YW但非BK媽咪都去, 介唔介意下午約埋一齊走?

KLLP,

我個仔問過讀小學係唔係好辛苦. 我答佢係, 比幼稚園較辛苦, 但用心同盡力做, 我相信佢應付得來 (不過查實我自己都worry佢)

wwwmama 寫道:

Hi All,

23/6 迎新日下午2:30-4:30
- 家長座談會
- 小朋友聚一聚,嘗試小一新生活

23/6 繳交費用,下午1:00-2:15 及 4:30-6:00
- 訂造校服
- 繳交家教會費
- 登記校車服務

14-7-07 買書簿及交雜費,下午2-4時(小朋友不用出席)

25-8-07 小一至小三家長會,上午10:00-12:00
(小朋友不用出席)

27-8-07 至 29-8-07 小一適應課程,上午7:40-11:00

31-8-07 或 01/9/07 小一家長工作坊(小朋友不用出席)

03-9-07 開課日

www,

你好pro.呀      另這裡都好熱鬧喎 !!   

醒目開學勳章

sneezy
就是受你地感染嘛...

CalvinMama
當然好啦,大家的小朋友重可以趁機認識一下.
但你地會另一半會一齊出席嗎?
想著到時大家相聚,一定好熱鬧囉

010, Calvinmama,

623果日係唔係幼稚園出發呀?  我可唔可以join 埋你地一起去呢?

Dear all,

Please click
家長如何協助小孩適應小學生活

已經辦妥註冊手續, 只須一張相片, 一張出世紙副本, 註冊証(會收起註冊証, 如果要留念, 便自行影印定先), 填寫一些學生的個人資料便可, 職員會派發一份注意事項, 之後便可以離開, 約10分鐘, 我參觀左一陣, 我個仔在地下操場附近取了本故事書看, 佢好開心, 因為有書看, 而且學校入門口的擺設好吸引, 佢知道9月便會到這裡返學, 有曬心理準備, 希望佢到時會開心學習 :

醒目開學勳章

KLLP
你的介紹真正,唔介意我拎過去幼稚園版同D家長分享吧!

623 係星期六,我地幼稚園唔使返學嫁.
而我會帶仔仔�表姐仔上埋上午d校外活動先出發.
大約一點半左右起行.我地到時可以再聯絡.
我今晚PM聯絡電話比你地.

010,

冇問題

你提醒了我, 不如我都放係小學版, 讓其他小一家長都可以睇到  

re: 623 , 我以為係地幼稚園有活動呀
你個提議很好呀

010 寫道:
623 係星期六,我地幼稚園唔使返學嫁.
而我會帶仔仔�表姐仔上埋上午d校外活動先出發.
大約一點半左右起行.我地到時可以再聯絡.
我今晚PM聯絡電話比你地.

可不可以也約埋一齊在那裡等, 我想跟妳們到時一齊呀, 可以的話請pm我, thanks

cfmama 寫道:
但我仲未話佢知小學會多好多功課, 我都唔知幾時講好,

Don't frighten yourself, our school does not have much homework.  Furthermore, the first semester is only a revision of kindergarten materials, it gives them time to adapt to primary school life and rules.
Everybody is specially made by God with purpose.  ;-) Never FROWN, even when U R SAD. 'Cos U never know who is falling In Love with your SMILE. :)
‹ 上一主題|下一主題