用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2007年YW小一家長版 :)
樓主: 010
go

2007年YW小一家長版 :) [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 2007年YW小一家長版 :)

cfmama

若你仔仔返開全日幼稚園,的確較易適應啦...至於功課多少的問題....我地一齊面對啦,況且我記得P1家長去年九月都是一個月的適應honey moon,所以我地唔使咁快担心住喎

KLLP �dickielam�Calvinmama
我已PM no. 比你地啦,到時我地聯絡啦

Calvinmama
快dcheck pm,我想知我地小朋友係咪認識嫁

Sally1,

記得那天我們抽到第19志願,心裡很是失落。身邊的人安慰我說,可能是我祈禱不足, 又可能是英華不適合我們,我心裡知道都不是。我想這應是神要我和仔仔學習爭取和珍惜。聖經說,有一個人遇到一顆上好的珍珠,就變賣他的一切去換那珍珠。英華對我來說就是那顆珍珠,儘管叩門英華如大海拿撈針,儘管沒有人看好我們叩門的機會,儘管幼稚園校長不肯寫推薦信(因有私小),我也要試(其實當時連個人檔案/成績表等都沒有)。就在那又失落又徬徨又孤單的第二天,我們遇見幼稚園老師,老師知道我們派第19志願,就蹲下來對我兒說: “不打緊, 我知道無論你去到那裡, 你都一定可以發揮得很好的!”這句話給了我莫大的安慰及支持,心裡銘記這句話直到今天。

而今天你有這裡很多人支持,雖然仍如大海撈針,但起碼並不孤單。幼稚園老師那句話是對的, 我們要好好記著。

最後, 讓我們重溫一下:

父母關愛勝過讀名校
20060612AppleDaily英國倫敦經濟學院研究發現,耗用大量金錢搬屋來讓孩子入讀名校,以求他們學好及學有所成,原來是浪費金錢的做法。研究指出朋黨效應(日常接觸的同輩帶來的交互影響,peer-group effects)無疑是存在,但影響力甚低;對孩子來說,來自父母的關愛比搬屋以求入讀名校所產生的效益更大。
Everybody is specially made by God with purpose.  ;-) Never FROWN, even when U R SAD. 'Cos U never know who is falling In Love with your SMILE. :)

mayc 寫道:
係呀Eva,妳多d同佢地這班又熱心又愛主的靚媽咪一齊,就會更認識她們快樂的源頭--主耶穌啦!
其實我地都有很多working mum,不過星期六有很多聯課活動,d仔打波,阿媽又可以聚聚,都好開心的,好唔好學期結束時,大家攪次星期六早餐會呀,順便迎新!     
(橫惦妳地有甘多太興禮卷)     

再次多謝各位對小女的關心!

迎新,好提意呀!學010話咋,難得你們唔怕我地煩,肯同我們聯誼,真是求之不得。睇下你們邊位靚太有時間可以安排一下,我一定參加

"多d同佢地這班又熱心又愛主的靚媽咪一齊,就會更認識她們快樂的源頭--主耶穌啦!"

除左可以認識主耶穌之外,希望近朱者赤,自己內外都可以變靚D  

今日去左注冊。可能我早去,得兩三個家長,好快就攪掂。

派左份資料,好詳盡,同埋節目豐富,例如:迎新日(給孩子提早到校園全面睇)、家長會和家長工作坊等,由六月開始便投入英華的活動,這些在以前協恩開課時都沒有的!

林校長果然與時並進,不斷進步哩!

其實好多野想問,不過都是一些遲些便會知道的問題,所以都係留返D quota,第日問些重要一點的事情 :

mayc 寫道:
好唔好學期結束時,大家攪次星期六早餐會呀,順便迎新!     

I am OK on Saturday morning.  When will canteen open? If they open early, then the P0 parents can stay in canteen to chat chat chat with you. I have to go with my boy before 9:30am because it is a 親子班.
Everybody is specially made by God with purpose.  ;-) Never FROWN, even when U R SAD. 'Cos U never know who is falling In Love with your SMILE. :)

早晨!

Anthea
<<我想這應是神要我和仔仔學習爭取和珍惜>>
我都有這樣的同感, 我相信神在考驗我們.
Anthea 多謝你咁關心我地.
又有咁多位mami係到support我地, 真係好感動
無論到最後係咁, 我都多左你地一班咁真心既朋友仔.
該用戶已被刪除

入黎同妳地打氣架! 恭喜妳地小朋友加入英華大家庭呀     

以後仔仔多個名字叫"英華仔"喇     

J&Amom

妳睇我地真係2姐妹, post都一齊架   

J&Amom
依, 係呵!!!
Anthea筆留都係打英文咋呵.

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

J&Amom 寫道:

所以你一定要明白Anthea的苦心呀   這位太太文武全能, 入得廚房, 出得廰堂o家   

Sally1,

所以你要努力,加油喇.          

sneezy, J&Amom
收到!!
我會盡我所能去努力做好.

<<這位太太文武全能, 入得廚房, 出得廰堂o家>>
嘩!!!!  

醒目開學勳章

真係好少見Anthea打咁多中文字....
文筆又流順又感人!令大家都有得著.

sally1/Helen
加油,為你們好好祈禱.
無論結果如何,盡力就好啦
願神給你們好好加力!

我地緊知道啦...

J&Amom
有你地做好榜樣,我地那會不從.
大家努力!

mayc
想來,我第一個認識的英華家長,
是你啊-你記得嘛?
....現在終於有機會見面啦

多謝大家的支持和安慰, 希望我家的小懶豬會好好享受他的小學生活.

另外, 請問各位第一階段就ok的家長們, 你們有收到學校的通知信嗎? 我先生問我怎知6/23有活動, 點解學校冇信通知, 所以我想請問有家長收到學校的通知了嗎? Thanks.

我地早已知道

sally1,

加油呀! 只要盡了力便可!

Anthea,

看了你的留言, 有少少為細佬擔心   不過, 我知道我的信心, 我的幫助是從何而來, 我會為此事好好的祈禱

cfmama,

I did not receive anything from school so far

010:
我在循小那邊有位家長話由他的大仔找小學巳經留意我在bk留言(她本想報英華),現在他的細仔同我個女做同學,現在你又話想來,我是你第一個認識的英華家長,既然大家巳經識穿了我的年齡秘密,似乎我唔認老都唔得啦! :cry:
所以唔好寄望我同P.1那班靚太一樣(甘靚),如果唔係見面時妳會好失望的!

cfmama 寫道:
另外, 請問各位第一階段就ok的家長們, 你們有收到學校的通知信嗎? 我先生問我怎知6/23有活動, 點解學校冇信通知, 所以我想請問有家長收到學校的通知了嗎? Thanks.

未呀, 如果第一階段ok的家長們有收到信的話, 請告知, please.

I just received the information by mail today.  I think all of you will receive it when you open your mail box today.

dickielam 寫道:
[quote]
cfmama 寫道:

未呀, 如果第一階段ok的家長們有收到信的話, 請告知, please.[/quote]
‹ 上一主題|下一主題