用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 嘉諾撒聖芳濟各小學小一
樓主: carsychan
go

嘉諾撒聖芳濟各小學小一 [複製鏈接]

原文章由 tinyee 於 07-10-25 23:27 硐表

看來中文科真是深些, 大家都要加把勁啦!

實不相瞞::" />::" />::" />,我囡囡最差也是中文科。

我囡囡都錯頗多不小心,粗心大意,照抄都照錯字,無端端被扣分,你話幾咁唔抵呢!

題外話:原來我是有錢婆,我是住別墅的.(請看左手邊,你的國民值)

[ 本文章最後由 vanyau 於 07-10-26 09:53 編輯 ]

HAHA   vanyau,

你真抵死 , 咁講我都幾富有喎, hehe唔知我地係咪

neighborhood 呢 ?!

ttyy,

你好"yim" 喔, 哎呀 我諗你個女都好努力架喇,
一句鼓勵說話勝過做好多練習喔 ~~ 今次唔小心,咪
下次攞嚟做引用,叮囑她下次要多加留意囉 ... 唔好
咁hurt 佢地約小心靈la, 話晒都係1st time 麻 ...

原文章由 vanyau 於 07-10-26 09:50 硐表

實不相瞞::" />::" />::" />,我囡囡最差也是中文科。

我囡囡都錯頗多不小心,粗心大意,照抄都照錯字,無端端被扣分,你話幾咁唔抵呢!

題外話:原來我是有錢婆,我是住別墅的.(請看左手邊,你的國民值) ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 07-10-26 12:05 硐表
HAHA   vanyau,

你真抵死 , 咁講我都幾富有喎, hehe唔知我地係咪

neighborhood 呢 ?!

ttyy,

你好"yim" 喔, 哎呀 我諗你個女都好努力架喇,
一句鼓勵說話勝過做好多練習喔 ~~ 今次唔小心,咪
下次 ...

emiluihk,
我諗我哋唔係鄰居,你睇你的別墅是$918,而我的只是$630,我諗你是住半山,我就住跑馬地啦!
唔得,等我努力賺錢,搬去做你的鄰居至得.

原文章由 vanyau 於 07-10-26 09:50 硐表

題外話:原來我是有錢婆,我是住別墅的.(請看左手邊,你的國民值) ...

HI, 各位家長

我又返嚟啦, 見到你哋講緊亞囡啲成績, 我也回應吓先.
囡囡今次的中數常成績我是很滿意, 但英文原先她話識晒, 點知在一個部份裏, 誤會錯了, 另該部份全軍覆沒, 扣了不少分, 她很不開心,茶點也沒有心機吃, 好彩其他科目OK, 她才不至於太傷心囉!

ELISYEE

嘩哈哈 ~~

唔緊要la , 大家盡左力已經係今次測驗家長最滿意的成果了 。
最重要係大家千萬不要在此自我比較成績呀, 互相討論吓,了解吓
佢地程度吧了,如果唔係就真係會好似之前post 出嚟嗰篇名校家
長咁架喇 ... 我唔想大家有精神病喔 !

hehe 要轉話題了 , 下個星期六 (03/11/2007) 家長教師會喔,大家到時記得出現呀 ~~ 唔知到時又會唔會叫我地唔好比較
分數呢  ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

回覆 #2 emiluihk 的文章

Hi, emiluihk,

請問下星期的家長教師會會說什麼呢 ? 不出席要不要緊? 呀仔下星期有兩間幼稚園面試呀!   

分身都搞吾掂呀

家教會希望家長盡量參加,如果有要事,不出席是不要緊的。

原文章由 PiggyLee 於 07-10-27 16:14 硐表

請問下星期的家長教師會會說什麼呢 ? 不出席要不要緊? 呀仔下星期有兩間幼稚園面試呀!   

分身都搞吾掂呀

家長教師會是讓家長了解家校會最新的情況,包括委員會選舉,報告財務狀況,以及來年擬備的活動.同時,校方亦藉此機會講述學校的近況,並回答家長的查詢.因此,縱使未能出席,相信BK的家長網友亦會回報聽到的一切,Piggy可以放心.

順道一提,雖然教長教師會的簡稱應為家教會,但總是容易讓人誤解為家庭教育,因此個人喜歡以家校會為簡稱,大家同意嗎.

原文章由 PiggyLee 於 07-10-27 16:14 硐表

分身都搞吾掂呀

原文章由 sfcssfcc 於 07-10-27 17:15 硐表
家長教師會是讓家長了解家校會最新的情況,包括委員會選舉,報告財務狀況,以及來年擬備的活動.同時,校方亦藉此機會講述學校的近況,並回答家長的查詢.因此,縱使未能出席,相信BK的家長網友亦會回報聽到的一切,Piggy可以放心.

順道 ...

那日早上的賣旗,你哋有沒有參加.
到今日都未收到通知,是否被抽中要出席賣旗.
有份賣旗的你,有沒有興趣一起吃午餐呢?
等啲小朋友認識吓都好,還掂那間”Oasis"咁多位.

是啊! 我的小女兒亦要出席幼稚園面試呀, 真係開始感受到 "顧得大來, 又顧唔到細" 唉! 不過希望我能趕及中場加入啦! 不過就要帶埋細女了, 希望佢唔好冇耐性而嘈吵啦

分身都搞吾掂呀
BLCL

咦~~ 有bb 玩 我鍾意呀 )))
帶埋嚟帶埋嚟

原文章由 Bowiechloe 於 07-10-29 12:24 硐表
是啊! 我的小女兒亦要出席幼稚園面試呀, 真係開始感受到 "顧得大來, 又顧唔到細" 唉! 不過希望我能趕及中場加入啦! 不過就要帶埋細女了, 希望佢唔好冇耐性而嘈吵啦

...

我無份去賣旗喔, 因為要番工 *~*
SAT 當全日假計架 ... 唔抵唔抵
係喎話是話 嚟緊既旅行日, 係咪真係無家長份 ?
另外, OUTING 嗰日又話要家長幫忙做義工帶小朋友出外既 ?
Y D 通告無提過既 ? 仲唔出通告 點請假 ?!

原文章由 vanyau 於 07-10-27 21:07 硐表

那日早上的賣旗,你哋有沒有參加.
到今日都未收到通知,是否被抽中要出席賣旗.
有份賣旗的你,有沒有興趣一起吃午餐呢?
等啲小朋友認識吓都好,還掂那間”Oasis"咁多位. ...

學校旅行日除家長義工(約一至兩名,加上老師照顧學生)外,是沒有家長份的.

至於家長義工的安排,可能由於今年家校大會及班代表大會較遲舉行,未有招募行動,所以相信會由上年度的家長義工擔任.

原文章由 emiluihk 於 07-10-29 13:57 硐表
我無份去賣旗喔, 因為要番工 *~*
SAT 當全日假計架 ... 唔抵唔抵
係喎話是話 嚟緊既旅行日, 係咪真係無家長份 ?
另外, OUTING 嗰日又話要家長幫忙做義工帶小朋友出外既 ?
Y D 通告無提過既 ? 仲唔出通告 點請假 ?!

...

各位小一家長,此題目已去至第二十八頁,篇幅很長,我建議另開新頁,以減少登入時間,希望大家支持!

新頁將以07-08小一家長(二)為題目,請繼續交流.

原文章由 sfcssfcc 於 07-10-29 14:22 硐表
學校旅行日除家長義工(約一至兩名,加上老師照顧學生)外,是沒有家長份的.

至於家長義工的安排,可能由於今年家校大會及班代表大會較遲舉行,未有招募行動,所以相信會由上年度的家長義工擔任.

...

嚘~~~~

抗議   點解咁呀 唔係應該由番同級家長做咩
我唔覺得咁叫做家校溝通喎, 家校溝通都係想家長
多了解子女在校既生活及學校既方式, 每個年級都
有佢地唔同既程度及方法 , 咁先能在家作出適應
搵第二級d 家長 加上 旅行大家可從遊戲中更
了解各同學真我性情,使家長能了解子女之朋輩

原文章由 sfcssfcc 於 07-10-29 14:22 硐表

...

原文章由 emiluihk 於 07-10-29 16:39 硐表
嚘~~~~

抗議   點解咁呀 唔係應該由番同級家長做咩
我唔覺得咁叫做家校溝通喎, 家校溝通都係想家長
多了解子女在校既生活及學校既方式, 每個年級都
有佢地唔同既程度及方法 , 咁先能在家作出適應
搵第二級d  ...

我相信是今年遲咗才會這樣.
其他的應該會安排同班同學的家長協助的.
話是話,那些家長義工都會希望跟番自己囡囡那班的
所以唔駛驚,我相信這些義工陸繼有來.
今次無咪下次囉.
你慢慢等啦

各位家長...您哋好

我本人好鍾意嘉諾撤聖方濟各小學,但又好驚唔知啱唔啱自己個囡囡讀,希望各位家長可以幫幫我解決我嘅疑慮..thanks!!
請問呢間小學是活動教學or 傳統教學??
d老師對學生是否有善呢???

回貼至07-08年度小一家長(二)

原文章由 augustgoose 於 07-10-29 17:17 硐表
各位家長...您哋好

我本人好鍾意嘉諾撤聖方濟各小學,但又好驚唔知啱唔啱自己個囡囡讀,希望各位家長可以幫幫我解決我嘅疑慮..thanks!!
請問呢間小學是活動教學or 傳統教學??
d老師對學生是否有善呢??? ...

家長會那天未能出席,可否向學校反映一下小朋友的書包真的好重!:cry: 下學期是否有地方存放書簿,幫佢哋減吓磅?又或者有什麽好方案解決呢個問題?唔該哂!

已回貼至家長教師大會,並請盡量使用新的07-08小一家長(二)留言,以加快登入情況.

原文章由 Tinama 於 07-10-29 17:51 硐表
家長會那天未能出席,可否向學校反映一下小朋友的書包真的好重!:cry: 下學期是否有地方存放書簿,幫佢哋減吓磅?又或者有什麽好方案解決呢個問題?唔該哂! ...
‹ 上一主題|下一主題