用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 急!禧年 vs 雨川
go

急!禧年 vs 雨川 [複製鏈接]

急!禧年 vs 雨川

囡囡派佐禧年,叩門雨川收佐。點擇好呀?Thanks!

Re: 急!禧年 vs 雨川

我選左雨川(第一志願)...我身邊的朋友說不錯的.但我知也有不好的.

而我知禧年也不錯..因我都有選在第3位.

我會揀禧年,因為雨川好多人話唔好.

唔該晒!知唔知D老師好唔好?派中學的成績如何?明天要決定la。

我同你一樣,今日雨川打來話收,唔知讀唔讀好??

雨川有冇要你幾時回覆呀,小朋友有冇interview過呀?

nchmami,

佢話唔駛interview啦,要我13or14去註冊,我仲要去註0左冊個間小學囉返註冊証先,我想知如果之後有第二間覆話收我,可唔可以再去註冊0架?  

路過多口講句, 我囡囡之前係靈糧叩門收左, 今年升三年級啦,  當時靈糧話教署有規定後補的註冊日, 所以縱使佢地面試後打比我話已經收左囡囡, 但都唔可以偷步註冊住 (我記得果年好似6月4日派彩, 6月二十幾號面試, 但7月1日之後d後補先可以註冊), 教署既規定唔知係唔係比果d, 要考其他學校唔知註唔註冊既家長而設呢 !   不過唔知呢個規定而家有無改變啦  ! 至於能否拿回註冊証, 你最好打去教署問下law ! :

我會揀禧年,上年參觀過佢地學校,老師都相當nice∼

雨川今日都有打比我話唔洗面試都可以收我個仔。咁易嘅。亦有人建議我話若禧年同雨川揀應揀禧年,話以前無馬主及馬循之前禧年係至好。而我個仔入咗陳元喜(合併嗰間),有無人可以比意見我呀? 我當然想佢入馬主或馬循啦。但我老公交表時就好明顯感受到佢兩間的老師的冷淡態度。可能唔休無學生啩。   

我係馬鞍山住左十幾年啦, 我未生bb前, 個個都叫我第時d仔女一定要讀禧年, 果時都未有循理同主風, 禧年係區內老牌口碑學校, 禧年好似無點聽過話佢唔好, 反而雨川就有聽過, 如果雨川同禧年, 比我一定揀禧年 !  :

先指聲明,我的小朋友都唔係讀Lee兩間學校

我個小朋友的幼稚園同學仔都有d讀禧年,亦有d讀雨川,讀禧年的媽咪話學校幾好,派位亦不錯,不過功課都唔少,小朋友讀得開心;但讀雨川嘅媽咪,就覺得麻麻,佢哋話d先生好惡冇乜愛心,(有d仲住响學校隔離)朝朝早都聽見老師開咪鬧xxx同學(個媽咪話佢清楚聽到內容喎),如果讀緊嘅媽咪都咁話自己間學校就真係要考慮清楚囉。

nchmami 寫道:
囡囡派佐禧年,叩門雨川收佐。點擇好呀?Thanks!

一定選禧年啦!

daphane 寫道:
雨川今日都有打比我話唔洗面試都可以收我個仔。咁易嘅。亦有人建議我話若禧年同雨川揀應揀禧年,話以前無馬主及馬循之前禧年係至好。而我個仔入咗陳元喜(合併嗰間),有無人可以比意見我呀? 我當然想佢入馬主或馬循啦。但我老公交表時就好明顯感受到佢兩間的老師的冷淡態度。可能唔休無學生啩。   

唔洗面試––真係要小心!   

這些都叫皇帝位,通常都要由主任或校長面試才選擇。

以我係bk睇過嘅口碑,禧年d程度幾高,多功課.
雨川就有好,有唔好,所以我覺得禧年口碑好d.

雨川唔洗面試,咁快就有位收學生,咁你可以估到佢嘅收生情況應該唔係超額啦!好似馬循,馬主,靈糧果d,都唔會咁快通知你有位.

EvaLam,

咁你叩咗馬循未呀?

我d叩門文件重未齊,所以重未交呀,而家好心急.
去陳元喜註冊果日,我有帶仔仔去,之後我問佢鍾意(陳元喜,雨川,馬循三間佢都見過)邊間,佢返而鍾意一間舊校舍嘅陳元喜.唔知係唔係小朋友睇嘅角度唔同呢?

EvaLam,

咁你叩咗馬循未呀?

我d叩門文件重未齊,所以重未交呀,而家好心急.
去陳元喜註冊果日,我有帶仔仔去,之後我問佢鍾意(陳元喜,雨川,馬循三間佢都見過)邊間,佢返而鍾意一間舊校舍嘅陳元喜.唔知係唔係小朋友睇嘅角度唔同呢?

住我樓下個媽咪,大哥三年前選雨川做首志願,但落空,叩門亦落空,舊年自行收生時同細仔再去參觀雨川,佢話感覺到校長係"蟻"你讀咁(以前都唔彩你),仲話同三年前比,真係差好遠,所以佢今次選馬循做首志願,希望佢如願啦

有同感!
雨川近幾年的情況真是每況愈下, 每下愈況...

Calter 寫道:
住我樓下個媽咪,大哥三年前選雨川做首志願,但落空,叩門亦落空,舊年自行收生時同細仔再去參觀雨川,佢話感覺到校長係"蟻"你讀咁(以前都唔彩你),仲話同三年前比,真係差好遠,所以佢今次選馬循做首志願,希望佢如願啦

我有同感,d老師態度認真差 尤其主風,收表個老師直頭乞人真,幼稚園校長話佢0地呢幾年唔帶學生去馬循參觀,因為間學校d老師態度惡劣,主風佢就唔知好唔好,因為個校長係獨家村,唔同任何學校打交道,雨川就係3間千禧校舍中成績最差,所以個校長比壓力d老師,要做好d成績,所以d老師係會惡d,不過佢話間學校開始有起色,都讀得過.禧年我就冇去叩門,我唔想去到0甘遠,不過間學校都唔錯.

daphane 寫道:
‹ 上一主題|下一主題