用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 急!禧年 vs 雨川
樓主: nchmami
go

急!禧年 vs 雨川 [複製鏈接]

Re: 急!禧年 vs 雨川

我一早叩0左馬循啦,其實陳元喜個校舍幾好,我註冊個日冇帶囡囡去,所以唔知佢點睇,不過我個囡冇咩所謂,佢仲安慰我0地話讀邊間都冇所謂,叫我0地唔好唔開心添

其實陳元喜係幾好0架,我唯一擔心係佢收生不足,得個一兩班,0甘未來幾年都係得一兩班,好似好冷清0甘.

Marcus-Mama 寫道:
EvaLam,

咁你叩咗馬循未呀?

我d叩門文件重未齊,所以重未交呀,而家好心急.
去陳元喜註冊果日,我有帶仔仔去,之後我問佢鍾意(陳元喜,雨川,馬循三間佢都見過)邊間,佢返而鍾意一間舊校舍嘅陳元喜.唔知係唔係小朋友睇嘅角度唔同呢?

我都只係擔心佢收生不足,讀落之後要縮班或殺校就煩啦!
如果唔係,其實我都好鍾志陳元喜,校舍係點唔重要,最重要係老師嘅質素. 我都好唔想叩門,要睇人臉色.

見你都有叩莊小,莊小嘅口碑好過雨川.聽講過有個老師自己的小朋友都由雨川轉去莊小,但佢在bk無話雨川唔好,只係好個人嘅決定.希望d資料幫到你啦!

EvaLam,

重有呀,唔好係小朋友面前講邊間學校唔好,你要同佢講間間都一樣咁好,因為都唔知最終會讀邊間,無謂令佢標籤咗自己讀咗間唔好嘅學校,影響咗佢,雖然佢安慰返你,但小朋友嘅嘢,可能放咗係個心度而你唔知呢!
(希望你唔好怪我多事,唔好意思呀)

EvaLam,

問過教统局主任,佢話可以轉幾多次都得。但指引的轉校日期為7月3日。我估因註冊人數唔夠,所以偷步收生。如果有太多學位淨,學校要向教统局申報。教统局係7月3日後就會安排D無註冊証的小朋友去讀。咁你話學校驚唔驚。

如果囡囡第一年讀得唔開心,我會考慮P2轉去陳元喜。因為喺bk和有D家長的comment好好。唔知到時又收唔收囉。

醒目開學勳章

如果你講馬主的「老師態度認真差」。我相信是書記嘛? 因為有書記態度真的麻麻,而且收表的都應該係書記做。
另外,馬主印象中都好似有安排幼稚園參觀,不知這樣校長算不算叫獨家村,但校長為人其實幾nice

另,個人意見,禧年 vs 雨川,我會揀禧年,其實以前禧年係馬鞍山區係名校,只是後來有馬主同馬循先好似無咁出名。

EvaLam^^ 寫道:
我有同感,d老師態度認真差 尤其主風,收表個老師直頭乞人真,幼稚園校長話佢0地呢幾年唔帶學生去馬循參觀,因為間學校d老師態度惡劣,主風佢就唔知好唔好,因為個校長係獨家村,唔同任何學校打交道,雨川就係3間千禧校舍中成績最差,所以個校長比壓力d老師,要做好d成績,所以d老師係會惡d,不過佢話間學校開始有起色,都讀得過.禧年我就冇去叩門,我唔想去到0甘遠,不過間學校都唔錯.

乜今年雨川唔駛 interview 就收後補生, 我上年去叩門 interview 個陣, 都要考小朋友好多野, 問好多問題估喎    

呢兩間如果俾我擇, 我一定會擇 "禧年", 唔需要考慮   ( 不過係我個人意見咋 ! )
該用戶已被刪除

真是, 今時不同往日.......

有沒有人知道原因在那裡?

Melody&Gogo 寫道:
上兩年, 我去雨川叩門, 成百多人面試.  面試完之後我係後補第12個.  最後佢寫信黎都收左我個女. o麥今年唔使面試

禧年 vs 雨川, 我會選禧年!

.....,幼稚園校長話佢0地呢幾年唔帶學生去馬循參觀,因為間學校d老師態度惡劣,主風佢就唔知好唔好,因為個校長係獨家村,唔同任何學校打交道.....

你個幼稚園校長真係咁講呀? 我從未聽過當校長的會這樣對家長說話~~~       (不是指所說之校名, 而是指校長的操守!)     

我個小朋友都唔係讀雨川,
不過睇完之後,我覺得我們做家長成日話見到d老師點樣話d學生,就話老師唔啱,無愛心,
但有無諗過個學生有問題呢?如果教一d極.....的學生,你做老師會係點做呢?

我相信每間學校都有好同唔好既老師,衹係有無被人說出來

唔好介意,呢d係我個人意見

Calter 寫道:
先指聲明,我的小朋友都唔係讀Lee兩間學校

我個小朋友的幼稚園同學仔都有d讀禧年,亦有d讀雨川,讀禧年的媽咪話學校幾好,派位亦不錯,不過功課都唔少,小朋友讀得開心;但讀雨川嘅媽咪,就覺得麻麻,佢哋話d先生好惡冇乜愛心,(有d仲住响學校隔離)朝朝早都聽見老師開咪鬧xxx同學(個媽咪話佢清楚聽到內容喎),如果讀緊嘅媽咪都咁話自己間學校就真係要考慮清楚囉。

AKLAMY,

校長呢番說話又唔係公開講,佢都係私下答我0者,因我急需知道小學情況,0甘佢分析每間學校既情況我知0者.我唔覺有咩問題喎

AKLAMY 寫道:
[quote]
.....,幼稚園校長話佢0地呢幾年唔帶學生去馬循參觀,因為間學校d老師態度惡劣,主風佢就唔知好唔好,因為個校長係獨家村,唔同任何學校打交道.....

你個幼稚園校長真係咁講呀? 我從未聽過當校長的會這樣對家長說話~~~       (不是指所說之校名, 而是指校長的操守!)      [/quote]

其實呢個年代, 學校與學校之間的競爭咁激烈, 仲點會有校長獨家村又唔nice呀!!

mcdull_lover,

冇人話個校長唔nice,係唔知佢鐘意收D咩學生,因為佢唔鐘意同其他幼稚園打交道,所以用獨家村來形容佢咋

mcdull_lover 寫道:
其實呢個年代, 學校與學校之間的競爭咁激烈, 仲點會有校長獨家村又唔nice呀!!
‹ 上一主題|下一主題