用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基福 Vs聖安德烈
go

基福 Vs聖安德烈 [複製鏈接]

基福 Vs聖安德烈

大家好! 我囝囝今年K2,即將選小學,請問40網中, 基福、聖安德烈及聖紀文,那間較好呢?多謝大家幫忙!   

Re: 基福 Vs聖安德烈

簽名被屏蔽

Hi fong2005,

點解囡囡只讀了5個月荔天呢? 讀得唔開心呀?
另外, 你大囡係聖安德烈讀緊, 妹妹唔係一定可以入到嫁咩?

Hi!Fong2005,多謝你嘅意見呀!但我而家返緊工偷偷地望吓有無人回應咋!其實對於小一選校,我都有啲傍煌,今晚放工再道出我嘅憂慮啦!Thanks!

簽名被屏蔽

囝囝就嚟升K3,但我對40網的小學卻全不了解,雖然搬到40網區居住都有幾年,但兩公婆工作都是早出晚歸,有時返到屋企阿仔已瞓咗,所以對這裡的小學只認識數間,耐唔耐見到有D小學生粗口滿天飛,而家到自己要面對選校呢個問題,真係有壓力,自己又唔熟,住同區的朋友也少,想問都無得問,只最近有朋友的孩子派了基福,他們如中獎般開心,但初時話面試唔收,點知派位派咗入去,派位前他們緊張嘅心情連我都feel到,好似我個仔派位咁,現在朋友都鬆了口氣,但我就仍然傍惶梗,只能靠網上資料參考,偶然一次看到St.Andrews嘅網頁,給我感覺好似幾好,但個個都話基福難入,咁係咪即係A+呢? 但不知何解,我較喜歡St.Andrews和聖紀文,可能我覺得KF較著重包装(純屬個人想法),但始終都係嗰句,我確實唔了解,有D又話荔天教師流失量大,有D又話善導同開平很好。唉 都唔知點算??我哋要返工嘅,日子好快過,到嗰日你話係咪好傍惶呢?而亦因初搬到深水埗,由於唔熟,所以已揀錯幼稚園,好在覺得唔多妥,K2已幫囝囝轉咗校,雖不是甚麽名校,但我覺得好OK,透明度高,老師對小朋友又跟得貼,最重要係阿仔讀得開心,每天也會說學校裡的事,so,令我很放心。有了那次经歷,好像更要我步步為營,呢幾晚真係發夢都諗住呢啲事 唔知我講嗰幾間嘅程度係點呢? 有乜比較? 多謝大家幫忙!!   

基x前身一半係基X下午班,並不是你們想像的好,你地只係比聖紀文吸引左,睇漏了另一半所帶來的影響!

我八六年入讀基X上午班,那時只有善X係響噹噹的,其餘可以話係村童及壞分子就讀!基愛下午班係出名曳的,三年級時我放學他們返學,已經可以粗口滿天飛,當然上午班也不是乖得很,但始終好好多!

不講太遠,我細佬01年入讀基X下午班,那時他是一個非常乖巧的小朋友,但不足半個學期,他已經可以係學校賭公字,幾個同學一齊呃乖同學的小食,甚至恐嚇,學校無理,只係同學媽咪打來才知這樣子,但事件原來已經係持續左一個月啊!我知本性壞就容易出事,但我亦相信除了家庭教育,學校好唔好都好重要,同埋近諸者赤近墨者黑!直至02年我爸爸過身,一個七歲多的小朋友,沒有了爸爸,學校知道後並沒有請社工輔導,更加不聞不問,直到六年級他過我到住了一個學期,我才知道這間學校只會顧乖的,壞的就自生自滅,總之你有返學坐係到就得啦!我問佢班主任點解唔搵社工處理這班學生的情緒及操守,他支悟以對,也沒有答我問題匆匆掛線!那年仲有差不多半個學期就畢業,搬去新校舍,好壞就更加明顯啦,幸運地聖XX的同學只係由聖XX老師教返,並不是混合一起,升中了,成班廿幾人決定一齊入陳XX,我聽到後就問點解,佢話成班人一齊好玩囉!阿sir話最好啦,你地成班最好一齊呀!(內裡意思你們自己諗吧)!好了升中啦!成班有十幾人如願入到陳XX,但不到兩個月已經被差館接收啦,學校叫佢地不停請事假直到法庭有定案先決定要唔要求退學,成班十二歲兒童,為什麼會這樣,除了本質壞,家庭責任外,學校是否真的可以愛理不理甚至處身事外,所以揀學校唔好睇近幾年口卑,最好睇埋佢歷史,否則就誤了自己小朋友的一生。我只係講事實,唔鍾意聽請恕罪!

簽名被屏蔽

多謝妳寶貴嘅分享! 我所擔憂嘅就正如妳嘅經歷一樣,我也有點認同妳嘅講法,何况你仲係那校的過來人呢! 另方面,我都有D覺得基福效應真係谷得太勁,反而有D嚇怕我,我驚真係好就係寶,差就係草,好似有D唔公平,我只覺佢包裝得好好,不過好多家長都唔太欣賞KF老師嘅態度,I think佢認為好校唔憂無人讀呱!

我都想知呀!  可否告知?  因本人都此校有些困擾。

CHOWCHOWBE
saui 寫道:

點解囡囡只讀了5個月荔天呢? 讀得唔開心呀?
另外, 你大囡係聖安德烈讀緊, 妹妹唔係一定可以入到嫁咩?

簽名被屏蔽

我都想知呀!因為囡囡今年會升上呢間學校....THX.

hi fong2005
我都想知, 可否pm 給我呢? thanks!

fong2005 寫道:
我個人鍾意千禧新校舍多啲, 但聖紀文派位也非常唔錯

我囡囡以前讀荔天(06年9月至07年1月), 現讀聖安德烈, 佢讀得好開心, 來年細女也會做聖安德烈的備取生, 希望收啦!

簽名被屏蔽

hi fong2005

我都想知, 可否pm 給我呢? thanks!

簽名被屏蔽
該用戶已被刪除

多謝你的回覆, 明白了 . thank you!
fong2005 寫道:
wpbdhhh,

check pm.

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題