用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基福 Vs聖安德烈
樓主: JaJaMama
go

基福 Vs聖安德烈 [複製鏈接]

Re: 基福 Vs聖安德烈

我很同意cherry66hk的講法,我個女係基福讀,我覺得校長同老師的態度無問題,一d都唔覺他們高"鬥"!
我想學校係新做吓宣傳都好應該,正如我公司成日做promotion,所謂好東西都要讓別人認識!!如果咁樣就叫過份包裝,未免有些不合理!!

[quote]
fancy1407 寫道:
我很同意cherry66hk的講法,我個女係基福讀,我覺得校長同老師的態度無問題,一d都唔覺他們高"鬥"!
我想學校係新做

cherry66hk:
我也認同每間學校都會有好同唔好的學生,從其他家長意見參考,有啲話好,有啲話唔好,I think係見仁見智吧! 嘩!妳囡囡從天水圍出來返學咪會好辛苦囉!自己帶還是搭校車呢?

fong2005,
check pm,pls!

fong2005,

我都想知真相, 遲吓囡囡選校也可以有所依據.

wendy
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Hello JaJaMama,

我大仔又係今年9月升k3, 而家亦係為咗佢揀小學既問題而煩惱/徬徨, 好想聽多d家長既意見. 你都好呀, 住係呢區幾年, 我只係搬咗嚟2年多, 完全冇朋友識得呢區小學既背景及好壞. 每日同老公早出晚歸為生活, 亦唔認識鄰居, 所以冇得問.

我仲有個細女, 我遲d都要幫佢搵附近既幼稚園, 請問你提及揀錯幼稚園, 可否告知係邊間呀? 而家你仔仔又係邊間讀緊呢?

JaJaMama 寫道:
囝囝就嚟升K3,但我對40網的小學卻全不了解,雖然搬到40網區居住都有幾年,但兩公婆工作都是早出晚歸,有時返到屋企阿仔已瞓咗,所以對這裡的小學只認識數間,耐唔耐見到有D小學生粗口滿天飛,而家到自己要面對選校呢個問題,真係有壓力,自己又唔熟,住同區的朋友也少,想問都無得問,只最近有朋友的孩子派了基福,他們如中獎般開心,但初時話面試唔收,點知派位派咗入去,派位前他們緊張嘅心情連我都feel到,好似我個仔派位咁,現在朋友都鬆了口氣,但我就仍然傍惶梗,只能靠網上資料參考,偶然一次看到St.Andrews嘅網頁,給我感覺好似幾好,但個個都話基福難入,咁係咪即係A+呢? 但不知何解,我較喜歡St.Andrews和聖紀文,可能我覺得KF較著重包装(純屬個人想法),但始終都係嗰句,我確實唔了解,有D又話荔天教師流失量大,有D又話善導同開平很好。唉 都唔知點算??我哋要返工嘅,日子好快過,到嗰日你話係咪好傍惶呢?而亦因初搬到深水埗,由於唔熟,所以已揀錯幼稚園,好在覺得唔多妥,K2已幫囝囝轉咗校,雖不是甚麽名校,但我覺得好OK,透明度高,老師對小朋友又跟得貼,最重要係阿仔讀得開心,每天也會說學校裡的事,so,令我很放心。有了那次经歷,好像更要我步步為營,呢幾晚真係發夢都諗住呢啲事 唔知我講嗰幾間嘅程度係點呢? 有乜比較? 多謝大家幫忙!!   

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Hi fong2005,

我都想知呀! 兩間我都有叩門, 可否pm我. Thanks a lot.

Hello! saui,
介唔介意話我知你大仔讀邊間幼稚園呀?妳住邊附近呢? 我囝囝叫Jason,現在基督教女青年會宏恩幼稚園讀K2全日班,之前揀錯嗰間喺樂年花園雅各幼稚園,大家都有D同病相憐,多D交流吓吖! Nice to meet you! :

fong2005,
check pm,pls!

Hi JaJaMam,

好開心你回覆我呀!
我大仔而家讀緊民生幼稚園. 我住荔枝角. 而家呢間宏思好嗎, 你囝囝讀得開心嗎? 樂年花園雅各有咩咁差而令到你要讀一年就轉校呢?

Hi JaJaMama ,

您好!我係初到貴境,請多多指教 !!!
你囝囝現讀宏恩開心嗎??? (雖然我唔知宏恩在那裡)
我好奇想知樂年那間有咩問題,差到要幫囝囝轉校咁大件事...
(唔好誤會,我小朋友唔係讀呢間,佢係讀德貞,今年畢業了...)        

Hi, cherry66hk,
哦...原來係咁, 你真是位有heart的母親,努力呀!   

小小bma ,
check pm pls
JaJaMama

Hello! saui,

我 online 嗱!

HI Fong2005
我都好想知, 可否pm 我, thx

Hi JaJaMaMa,

你囝囝點呀? 好d未, 咩病呀?
‹ 上一主題|下一主題