用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 想報瑪利諾 求家長意見
go

想報瑪利諾 求家長意見 [複製鏈接]

Re: 想報瑪利諾 求家長意見

若有20分, 第一輪機會很大. 否則只好寄望第二輪大抽奬.

請問20分點先
:idea:

參考: http://sp.proj.hkedcity.net/psp/2006/chi/app_method.php

(一)父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作(20分)
(二)兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀(20分)
(三)父�母為該小學的校董(20分)
(四)父�母或兄�姊為該小學的畢業生(10分)
(五)首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)( 5分)
(六)與該校的辦學團體有相同的宗教信仰( 5分)
(七)父�母為該小學主辦社團的成員( 5分)
(八)適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)(10分)

你囡囡已領洗, 應有(五)+(六)+(八)=5+5+10=20分. 此乃第一輪抽入瑪利諾最低分數要求.(若只有15分就不必試了, 機會等於零.)

vani_617 寫道:
請問分數是怎計的呢   我住藍田  只有一個小孩 and  我跟囡囡也是天主教教徒  先生和我沒讀過瑪利諾  會有幾分呢  謝謝

咁我想問同小朋友住邊區 (我住41網區) 有冇關係?

如你住41網, 那麼在第二輪乙部可以填本區學校. 機會理論上大一點(比較外區學生).

不過41網競爭激烈, 不少家長用借地址, 入教拿5分等手段. 所以也不一定能入到心儀名校. 祝你好運!

baekdoosan 寫道:
如你住41網, 那麼在第二輪乙部可以填本區學校. 機會理論上大一點(比較外區學生).

不過41網競爭激烈, 不少家長用借地址, 入教拿5分等手段. 所以也不一定能入到心儀名校. 祝你好運!

thanks.. 其實priority 係咪:
1. 20分 (幾乎必收?)
2. 15分 (41網)
3. 15分 (其他校網)

請指教

hi all,

唔駛氣餒, 我仔仔同學仔15分, 第1輪唔得(一定唔得唔駛諗, 志在叩門時用), 第2輪一擊即中, 當然係住果區啦.

其實第一輪佔總收生人數幾多%?

我有20分 但唔係住果區 要考的話  請問機會好微嗎

想請教, 如果已經有20分, 係咪住邊區都冇咩所謂呢?

As I know, most of the marks of 20 were not OK in 1st round this year.

Best regards,

jjhsu 寫道:
As I know, most of the marks of 20 were not OK in 1st round this year.

Best regards,

oh... 有20分都唔ok? 咁除非係alumni 既仔女(10分)+有宗教分(5分)+適齡(10分) 先有機??  

醒目開學勳章 王國長老

應該咁講
第一輪, 25分必入, 20分都要抽(唔知幾多%呢, 以我知喇沙係1/3機會中獎) 適齡10分+大女5分+宗教5分=20分
如果第一輪唔好彩無offer, 咁第2輪就幾多分都無所謂喇, 全部"公平"大抽獎, 教統局係會將90%學位留俾區內(41網)學生, 其餘10%留俾其他區咁多學生, 所以呢個時候, 報返本區地址就好大影響喇, 所以咁多人冒險都要借地址喇, ok?
如果第2輪都無offer, 好直接講句, 叩門都無咩機架喇... 除非小朋友真係超級咁smart, 否則你唸下, 唔中既人之中, 有d有關係, 有舊生女女, 有中學部舊生女女...(越老牌既學校越多呢d!)...而41網又係出名重災區, 因為十個男仔9個報喇沙, 十個女仔9個報maryknoll, 僧多粥少, 失望既人一定多lor!
當然, 俗說有話, 六合彩都有人中, 試下無妨既! 不過真係要考定d私校直資做backup就穩陣啦   

Charlotte_mom 寫道:
應該咁講
第一輪, 25分必入, 20分都要抽(唔知幾多%呢, 以我知喇沙係1/3機會中獎) 適齡10分+大女5分+宗教5分=20分
如果第一輪唔好彩無offer, 咁第2輪就幾多分都無所謂喇, 全部"公平"大抽獎, 教統局係會將90%學位留俾區內(41網)學生, 其餘10%留俾其他區咁多學生, 所以呢個時候, 報返本區地址就好大影響喇, 所以咁多人冒險都要借地址喇, ok?
如果第2輪都無offer, 好直接講句, 叩門都無咩機架喇... 除非小朋友真係超級咁smart, 否則你唸下, 唔中既人之中, 有d有關係, 有舊生女女, 有中學部舊生女女...(越老牌既學校越多呢d!)...而41網又係出名重災區, 因為十個男仔9個報喇沙, 十個女仔9個報maryknoll, 僧多粥少, 失望既人一定多lor!
當然, 俗說有話, 六合彩都有人中, 試下無妨既! 不過真係要考定d私校直資做backup就穩陣啦   

明晒! 我地呢d唔係舊生既真係好微啦咁... 其實呢d名校一年開得185個位, 30%留左俾必收生, 其餘自行分配+統一派位 (41網) 得120個位左右, 報既人一定唔只呢d數, 十個都唔知有冇一個入... 真係要報定私校直資先得...
希望係我個女報之前呢個制度會改啦~

醒目開學勳章 王國長老

哎, 我都希望呀...........
個制度本身已有不足之處, 仲有好多人為左得到學校, 出賣自己, 借地址, 假入教.........
cathymom 寫道:
希望係我個女報之前呢個制度會改啦~

vani_617,

既然你和個女係天主教徒,我諗你都想個女入讀天主教学校,第一輪計分不理你住邊區,有2O分可以抽,如果喜歡maryknoll,可以博吓,你得一個小孩,唔駛考慮弟妹,報定私校或直資打底,唔需要理多唔多人報,要中的話,幾百人抽1個都會中,唔中的話,2抽1都未必得。

P.S我個女就係靠2O分(天主教)第一輪就抽中maryknoll,而我哋唔係住係41綱。

小一派位分兩part,第一輪計分只可以揀一間(唔計地址),第二輪就計住的地址的校綱,報就近机會大D,不過我一心諗住maryknoll唔得,就讀goodhope,唔報第二輪,所以我都唔知報第二round嘅策略。

醒目開學勳章 王國長老

如果穩陣D, 我會擺間名氣少D, 但自己又覺OK既落第2
你知啦, 如果擺間100分o係第一, 擺間90分o係第2, 再擺間85分o係第3............你擺2,3姐, 有人擺第1, 第2架嘛! 如果你第一志願落空, 第2志願已經俾人fillup左一大截自己至由尾排上黎, 好蝕底架
係  我真係好想博吓  ,係咪頭三志願只可以一間BAND 1,如果唔得 係咪會跌到好後呢?  THX

瑪利諾係一間英文小学,除左中文、宗教科,其他都係用英文的。

Hi all,

If the applicants are more than the seat in the 1st round, will the seats be allocated by random ( fairly)? Or the Principals will look at the background of the applicants first?
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

先計分,有姊姊讀緊一定入(必收生),maryknoll 第一輪大約有93個位,60%比必收生,剩番3X個就計分,比哂有25分先,剩番D比20分抽,教署負責用电腦抽,與背景無關。
‹ 上一主題|下一主題