用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請給意見--你會重成績?運動?
go

請給意見--你會重成績?運動? [複製鏈接]

請給意見--你會重成績?運動?

仔仔今年五升六,成績屬band 1 中至頭,要迫果隻。:evil:
喜愛運動:參加學校泳隊、籃球隊、排球隊、手球隊.....但全部不是主將。   
不喜愛樂器:五級試僅僅合格,上中學前不會再考。
高高大大,性格良善,而且開朗幽默,但多口多手。

請問各位這類小孩有什麼中學合適?
我究竟谷他去博傳統名校?
或找一家兩者也中上的普通學校?    

Re: 請給意見--你會重成績?運動?

我就覺得要睇下你小朋友的芵文程度去到邊,
唔可以只睇你學校的芵文成績,
因為間間學校的程度都唔同,
想上芵中,起碼小朋友在完成小學前,
巳能看一些全頁都係字的芵文書,
字體比較細的那些,
不是那些大大隻字的,
因為上了芵中,本本書除了中文,歷史,都係芵文,
如果小朋友的芵文只係可以明白小學教了的文章,
絶對唔夠,上到芵中,聴又聴唔明,
本本書都咁多芵文生字,
讀都讀死佢,讀讀下就會好無心機返學

(寧做山賊皇,莫做爛頭卒)
如果要在芵中做一個成績跟唔上的學生,
不如讀間校風好的band 2頭中中,
等佢開開心心讀,人有自信,一樣有機會入大學

彤媽媽:
我很同意你的說法,我想請教妳如果男仔九龍城區,有什麼選擇呢?我的仔仔今年5年級愛運動,我已經對中學脫節了,可否給些意見,謝謝

唔好意思,九龍城真係唔咁淸楚,
學校的老師一定可以話你知,
好校風的中中,
你問下你學校其它的家長,
一定有好意見,
又或者你開個topic:九龍城區的好中中
一定有住得近的家長答到你

彤媽媽:

多謝你的回應,因為我無送小朋友返校,所以很少機會和其它的家長傾。稍後開個topic:九龍城區中中邊間校風好,希望有家長幫到我。謝謝你的好意。

你個仔成績band1中至頭, 入英中一定得啦
如果體育果d唔係主將, 可以揀d體育水平冇咁高o既學校
同埋, 你樂器係邊樣, 5級應該入到樂團

他不會入樂團的,因為他根本不喜歡。
九龍城區校風好的英中+ 體育水平不會太高o既學校有什麼選擇?

DUMMA 寫道:
他不會入樂團的,因為他根本不喜歡。
九龍城區校風好的英中+ 體育水平不會太高o既學校有什麼選擇?

華英, 開平都唔錯

唔係掛, band 1 中至頭 都話要揀中中, 咁d 英中俾d mug 人讀     
‹ 上一主題|下一主題