用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Any mums in Tsing Yi can help!
go

Any mums in Tsing Yi can help! [複製鏈接]

Any mums in Tsing Yi can help!

Dear mums,

After my daughter is allocated to primary school, I am planning to move to Tsing Yi. Therefore, I need to find a nursery school for my younger son. But, I found most of the nursery classes are already full. Can anyone recommend good nursery class in Tsing Yi which still have places?

Many thanks!

Nursery

hi,

你可嘗試選擇康傑幼兒班, 我囝囝剛剛畢業, 都好好架, d 老師好錫小朋友, 小朋友返學又開心, (海悅花園), 但佢地8 月10號左右就開學,
如果你報左名, 我有校服都可平讓給你, call back me!

eling01

原文章由 Haileyyu 於 07-6-15 19:41 發表
Dear mums,

After my daughter is allocated to primary school, I am planning to move to Tsing Yi. Therefore, I need to find a nursery school for my younger son. But, I found most of the nursery  ...

Hi,

我都想聽下你對康傑的意見, 我囡囡下個月就歲半, 都想和她在青衣報讀playgroup,今朝(差不多中午放學時間)我地去過康傑, 不過就覺得D老師不是太友善(個人觀察所得, 她們不是cool, 但話晒我都擺明是potential client, 佢地都冇主動來問我有咩可以幫到), 最後我問見關於playgroup的時間表等, 仲要我主動話不如我先留低自己的contact, 待她們再有消息通知我. 唔知她們是否太多生意怕接不下來?

原文章由 eling01 於 07-8-4 00:21 發表
hi,

你可嘗試選擇康傑幼兒班, 我囝囝剛剛畢業, 都好好架, d 老師好錫小朋友, 小朋友返學又開心, (海悅花園), 但佢地8 月10號左右就開學,
如果你報左名, 我有校服都可平讓給你, call back me!

eling01

如果好急可以青衣城樓下果間
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

宏褔、卓思:)。唔係去荃灣囉!quote]原文章由 Haileyyu 於 07-6-15 19:41 發表
Dear mums,
After my daughter is allocated to primary school, I am planning to move to Tsing Yi. Therefore, I need to find a nursery school for my younger son. But, I found most of the nursery  ... [/quote]

[ 本文章最後由 meta 於 07-8-22 02:04 編輯 ]

小心,質素真嘛嘛!
原文章由 easonkinki 於 07-8-21 17:01 發表
如果好急可以青衣城樓下果間

原文章由 jenhen0307 於 07-8-20 18:00 發表
Hi,

我都想聽下你對康傑的意見, 我囡囡下個月就歲半, 都想和她在青衣報讀playgroup,今朝(差不多中午放學時間)我地去過康傑, 不過就覺得D老師不是太友善(個人觀察所得, 她們不是cool, 但話晒我都擺明是potent ...

康傑校長和老師都冇愛心, 不建議讀. 有鄰居讀完宏福nursery 話幾好, 但k1就麻麻.

有一間可提議的, 在青衣長康村"世佛會文殊幼兒園" 網址以下:
http://www.wfbhmrc.org.hk/man/index.html
你可參考下, 雖然佢硬件唔係咁好(校舍), 但內裡老師們都好有心教, 我小朋友去過暫託, 都學到好多野, 不過自己住得比較遠, 所以都放棄 :

冇愛心就真係唔係好掂啦! 咁我真係要重新考慮過... 多謝你的提醒!

原文章由 heiheibbchu 於 07-8-22 15:57 發表

康傑校長和老師都冇愛心, 不建議讀. 有鄰居讀完宏福nursery 話幾好, 但k1就麻麻.

原文章由 Haileyyu 於 07-6-15 19:41 硐表
Dear mums,

After my daughter is allocated to primary school, I am planning to move to Tsing Yi. Therefore, I need to find a nursery school for my younger son. But, I found most of the nursery classes ...

hi,
我自己女女讀過宏福n1, 都唔錯, 聽講卓思都唔錯, 可打電話去查詢

康傑

Hi,
我就唔同意康傑d校長及老師冇愛心, 因為佢地d 老師唔係好多人, 所以如果你在差不多中午放學時去康傑, 因為d老師除要照顧小朋友放學又要提早15分鐘時間照顧坐校車d 小朋友, 所以真的未必照顧到你, 你可以下午時間去school, 他們d老師會較鬆動, 因為他們下午時段還有下午班和興趣班課程, 你可以留意吓, 我本人囝囝讀了4 年, 我囝囝剛剛畢業, 我覺得d 校長及老師完全冇問題, 仲好有愛心, 因為班數不多, 所以d老師好了解d小朋友.

eling01

原文章由 jenhen0307 於 07-8-20 18:00 硐表
Hi,

我都想聽下你對康傑的意見, 我囡囡下個月就歲半, 都想和她在青衣報讀playgroup,今朝(差不多中午放學時間)我地去過康傑, 不過就覺得D老師不是太友善(個人觀察所得, 她們不是cool, 但話晒我都擺明是potential cli ...

每人的要求也不同. 而每個小朋友也不同. 有的小朋友 2歲時巳很叻, 有的還未戒片. 所以要求照顧程度各有不同, 學校對待都不同.
康傑只可給我的感受是消費者與seller的関係.  但現在我囡囡的幼稚園是愛心加教學.康傑老師見家長(半年一次), 可用5-10分鐘巳講完, 但現在的隨時打電話給老師(放學後), 可以講足半小時関於小朋友.  
我囡囡讀了n1和k1 (2個月)後去信給校長轉校, 老師甚至校長也沒有一個電話來, why, 因為我巳經不再是他們的顧客.  有幾愛心, 可想得到.

原文章由 heiheibbchu 於 07-8-26 21:40 硐表
康傑只可給我的感受是消費者與seller的関係.  但現在我囡囡的幼稚園是愛心加教學.康傑老師見家長(半年一次), 可用5-10分鐘巳講完, 但現在的隨時打電話給老師(放學後), 可以講足半小時関於小朋友.  
我囡囡讀了n1和k1 (2個月)後去信給校長轉校, 老師甚至校長也沒有一個電話來, why, 因為我巳經不再是他們的顧客.  有幾愛心, 可想得到.

吓?咁康傑咁架?我上次睇報紙都攞康傑同宏福比,咁我諗宏福應該好好多,因為我有朋友個仔依家讀緊宏福N1,佢話D老師好有交帶同好有耐心,我都係做幼兒教育,我諗耐性真係最重要!

heiheibbchu:
除了以下的原因, 還有咩原因你係覺得康傑d老師同校長冇愛心呢.  可否分享一下呢.

原文章由 heiheibbchu 於 07-8-26 21:40 硐表
我囡囡讀了n1和k1 (2個月)後去信給校長轉校, 老師甚至校長也沒有一個電話來, why, 因為我巳經不再是他們的顧客.

onsf,

您的小朋友是否在康傑讀?
您希望您的小朋友是開心上學, 回到家會分享學校老師和同學的事嗎?或是一言不發和 學了拍桌子罵人. 現在每次經過康傑門口,她還會說驚.
有沒有愛心, 和老師談話中便會知.

[ 本文章最後由 heiheibbchu 於 07-8-30 15:13 編輯 ]

Iheiheibbchu,

好多謝你的分享.
因我是幫個朋友問的. 她小朋友想明年入讀康傑. 因她住康傑隔離.
咁你小朋友當年咪日日返學都喊囉.

我個小朋友讀過康傑,我全部同意d媽咪所講老師/校長都好冇愛心,現時真係很少見d質素咁差既老師,表面d野都唔做,我囝囝讀時係冇開心過,想與老師溝通,跟本唔想同你傾,我個囝讀了一個學期,冇安排過見老師.

你可考慮一下,平安福音堂幼稚園/荊冕堂,兩間d老師都好好,不過教學方法就好唔同,睇你想要邊種,以上只是個人意見.

康傑好似有分校, 不知其他分校 D 老師如何.

heiheibbchu,
May I know your child's existing school name? Sounds good!

現在的隨時打電話給老師(放學後), 可以講足半小時関於小朋友.  

原文章由 BB.Toy 於 07-9-6 14:32 硐表
heiheibbchu,
May I know your child's existing school name? Sounds good!

BB Toy,

平安福音堂幼稚園 (在長宏村)  但是沒有nursery 的.
‹ 上一主題|下一主題