用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問下你哋嘅小朋友食甚麼早餐返學, 出門前 ...
go

想問下你哋嘅小朋友食甚麼早餐返學, 出門前食定返到學校食? [複製鏈接]

想問下你哋嘅小朋友食甚麼早餐返學, 出門前食定返到學校食?

如題!

Re: 想問下你哋嘅小朋友食甚麼早餐返學, 出門前食定返到學校食?

其實來來去去都是那幾款。食完至返學。
---芝腿三文治
---菜肉餃子六至七大隻(自己在星期六或日包定,放在冰格,冰硬佢,幾十隻可吃多天)
---杯麵
---美式卜ト脆早餐(如粟米片)
---香腸或火腿通粉
---一隻烚蛋及一杯即沖麥片
我係尊頭,唔係豬頭!</b>

Re: 想問下你哋嘅小朋友食甚麼早餐返學, 出門前食定返到學校食?

火腿蛋三文冶
漢堡包
米粉
多數呢幾樣,另外加杯鮮奶,食完先返學

嘩~~~妳地小朋友咁叻可以食咁多野

我仔仔係屋企飲支鮮奶, 係車度食個飽, 多數只食一半, 遲下小一唔知點算......

IRON :

我個情況同你差唔多,我個小朋友每朝只可以飲杯奶,如果上到小一時,,(因9月份讀小一)我想未到食Lunch 佢已經餓死啦!

各位BK媽媽可否比啲意見給我地呢?有勞!!!!!

Me Too !!!

之前係車度已經食唔晒個包,因佢日日都好似唔夠訓咁,9月仲要早多大半個鐘出門口,我想比佢帶返學小息食,唔知得唔得呢     

Ok kar! 我個女讀緊小二, 佢朝朝都係食幾啖包再加半杯奶, 跟住小息再食埋剩下d包, 因為佢一早搭車唔食得太多會嘔, 從幼稚園開始就係kam, 所以俾佢食小小再帶返學校食。

醒目開學勳章

通常都係面包加奶,美式麥片.....吃飽先返學,小息是可以食野的,不過要個小朋友識自己拿出來吃,因為小息時間只有20分鐘,排隊去下洗手間,都無左一部份時間,而且初上小一,小朋友對環境都比較陌生,所以最好係暑假調整一下生活時間,早睡早起,多點時間食早餐,吃飽才回校。

Re: 想問下你哋嘅小朋友食甚麼早, 出門前食定返到學校食?

我兩個 (小三 & 小四), 由小一開始都係食咗早餐先返學, 不過來來去去都係呢d:

- 粟米片一小碗
- 芝士治 or 吞拿魚治一件
- 燒賣 6 粒
- 即食通粉一小碗
- 烚蛋一只
- 麵包半個 (一人一半)
- 紙包蛋糕一件
有好多時 d 食物都係兩個share 一人一半

另外再飲品一大杯
- 利賓納
- 鮮搾橙汁
- 高鈣奶或朱古力奶

我一定強迫他們飲晒 d 飲品, 因為他們回到學校只飲好少水壺d 水 !

我個女每早多數都是食個麵包和飲盒奶就返學啦....
有時食六粒燒賣, 半件蒸蛋糕, 六粒魚蛋..
我有時怕她肚餓就會比D餅乾&零食她, 等小息的時候有得食.
~~ he he  ~~

我個女每早多數都是食個麵包和飲盒奶就返學啦....
有時食六粒燒賣, 半件蒸蛋糕, 六粒魚蛋..
我有時怕她肚餓就會比D餅乾&零食她, 等小息的時候有得食.
~~ he he  ~~

Re: 想問下你哋嘅小朋友食甚麼早, 出門前食定返到學校食?

都係差不多;
- 通心粉
- 蛋糕
- 麪包
- 即食麪
早上食量小; 有冇方法 ?

我個仔由小一開始到現在小三,都是每天早上都要飲一杯營養奶,還有麵包一個,有時會換粟米片或煎腸粉、腸仔加米粉、通心粉、芝士火腿三文治,有時都會問下個仔想食邊樣。

我個個每朝輪住黎食:

鮮奶+燕麥方脆+格格脆
三文治+鮮奶
蕃茄(蔬菜)肉碎通粉
麥皮+燕麥方脆+格格脆
水果+純乳酪

~烚蛋
~果JAM方飽
~通粉
~燒賣6粒
~即食noodle
~2片火腿
做d她想食! 問定明早想食什麼早餐!

我個女早上食:
三塊餅
麥片廿塊左右
燒賣兩粒
麵一碗

有時加盒迷你朱古力奶

我都驚佢來年返小一會餓親,因為除了薯片外,佢乜都唔會主動食

Hi 肥嘟媽,
您囡囡幾大???
佢朝早肯食咁多食物嗎???
我囡只肯食兩三啖飽咋... 但佢就好鍾意飲奶...
唉! 9月返小一都唔知點算............     

奶一杯 + 下例任何一款 :
- 迷你腸仔飽x2 (要買迷你的, 會食得快d)
- 各款通粉
- 各款卜卜脆
- 紙包蛋糕
- 蕎麥麵
- 瑞士蛋卷
- 腸仔煎雙旦 (整成100) 阿仔好surprise
- 出前一叮 (佢飛忽, 間唔中才有得食就好開心, 但只落好少味精)

會帶一食物盒仔返學, 放幾塊cookie, 手指餅, 蛋糕仔在小息或放學時食.  實唔會餓親既.  水就一支滿哂返學, 我叫他最少在學校飲一半, 餘下回家都要飲埋佢.
眨下眼阿仔就快讀完小一, 上年跟你們一樣擔心, 但好在平安過度
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

小小bma 寫道:
Me Too !!!

之前係車度已經食唔晒個包,因佢日日都好似唔夠訓咁,9月仲要早多大半個鐘出門口,我想比佢帶返學小息食,唔知得唔得呢     

我個仔細個時如果瞓唔夠, 一早要"dun"車好容易嘔, 所以我唔俾佢返學前食早餐, 一來可以瞓晏d, 二來唔駛心掛掛驚佢嘔。我會幫佢帶早餐在第一個小息食(9點左右), 等佢成個人醒哂先食, 都容易消化d, 又會接近12點嘅午飯時間多d, 唔哂餓番。

近呢兩三個月, 索性連午餐都整埋俾佢, 免得佢投訴學校d 嘢唔好食。自從帶咗午餐, 佢成個飯壺食哂, 有時貪新鮮幫佢帶沙律或通粉, 或買壽司俾佢, 佢都好開心食哂。我感覺上帶午餐好好多, 唔哂唗咗d 食物 (我估佢在學校成日食唔哂就唔要), 同埋健康好多, 又可以轉花款。

Hi julietta,

多謝您的經驗之談,但我就唔知夠唔夠時間做飯比佢食,
想請教您用咩來裝飯帶返學的呢???
幾個鐘頭後的飯送會唔會"叔"左.........     
‹ 上一主題|下一主題