用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度) ...
樓主: NamB
go

將軍澳寶盈花園德寶幼稚園N1 (2007-08年度) [複製鏈接]

我前日收到信要買校服la,同埋要交多$100學費差額及$600幾蚊雜費,你地收到信未呀?

早呀, namb

以為冇人再留言添~!

我未收到信 (尋日開過信箱)

吓, 又加學費.....嗚   同埋, 書薄費未知? 定係 600 已包?

你真係好彩, 救世軍咁難報你都報到

原文章由 NamB 於 07-7-13 10:04 發表
我前日收到信要買校服la,同埋要交多$100學費差額及$600幾蚊雜費,你地收到信未呀?

我見咁耐都無人入o黎 ,咁咪時不時post o下message,因為唔想無左呢個topic,希望响呢度同各位媽咪互相交流o下麻!
係呀,我仲諗住o的學費會平返o的,點之仲要加多$100 ,不過我係半日主流班,而你囝囝係國際班唔知會唔會都係加$100 。而o個$600幾係包括:書包、生日袋、參考書本、中英文名印、杯及毛巾盒。

同時,七月二十八日係新生家長日,你會去嗎?不過唔知會唔會同國際班同一日。

其實我都無諗過救世軍會咁快就收囝囝,我仲諗住N1拒絶o左唔讀,K1就唔會收囝囝添。

點解你會 reject 救世軍 n1 既? 怕工人帶住2歲囝囝去坑口唔安全?

另外, 我已經透過 bk 媽咪讓左冬天夏天書包 & party 袋 喇. 唔知可唔可以扣返, 唔洗比咁多雜費呢.

如果7月28號係國際班的家長日, 我都會去呀, 到時見下面.

你仔仔戒左片片未呀?

原文章由 NamB 於 07-7-13 12:01 發表
我見咁耐都無人入o黎 ,咁咪時不時post o下message,因為唔想無左呢個topic,希望响呢度同各位媽咪互相交流o下麻!
係呀,我仲諗住o的學費會平返o的,點之仲要加多$100 ,不過我係半日主流班 ...

我都好上冇上黎啦.依幾日好忙.學校加價,我都,我彩我好多都不用買,算了,你哋今日比咗$未呀?我仲要寫封信比學校,話比佢知我唔要買野,下陣間先去學校到

因為救世軍六月先通知我收囝囝,而我本身亦唔想囝囝返全日,同時我已在德寶交o左一個月學費,同囝囝講o左會响呢間學校返學,所以唔想轉lu。

唔知可唔可以扣錢,不過你可以問o下學校先。

我要返工呀,所以今日無去交錢,打o左電話比學校,佢話可以明天先交。

我囝囝介o左片lu,不過訓覺我都會同佢着返片,須然佢無賴尿,但有時都會(一個月兩、三次左右la)。

7月28日家長會我會出席,希望見到你地la。

一收到信就要交$$??

我今晚睇下信箱先.

你地 D B8月返學, 買左白鞋未呀? 定係要幫襯返 德寶嫁?

原文章由 NamB 於 07-7-13 14:48 發表
因為救世軍六月先通知我收囝囝,而我本身亦唔想囝囝返全日,同時我已在德寶交o左一個月學費,同囝囝講o左會响呢間學校返學,所以唔想轉lu。

唔知可唔可以扣錢,不過你可以問o下學校先。

我要返工呀 ...

係呀,我見佢封信dated 7月9日,我7月11日收到信,信件內容要7月13日,9時30分-5:00到學校交錢、買校服及派發學生證等等.............

白鞋未買,因為唔知道要買咩樣

Hi, 各位,
我是讀富康的, 不過我唸都同你地一樣
;-)

未收到信呀~~ 洗唔洗打去問下呢

iris0703 歡迎您加入呀!

moonychan, 我諗你打去學校問o下,星期六我去交錢,見有個媽咪係讀國際班o既都去o左交錢,家長會都好似同一日(7月28日)。另外,如有二手書包、生日袋等等都可以唔要,不過要比o左錢先,跟住寫封信比學校話唔需要買,可以退錢,o的貨物係每樣都list o左個價錢出o黎,可以計返ge。

打左去問喇, 話要等園長覆呀~!!

原文章由 NamB 於 07-7-16 11:03 發表
iris0703 歡迎您加入呀!

moonychan, 我諗你打去學校問o下,星期六我去交錢,見有個媽咪係讀國際班o既都去o左交錢,家長會都好似同一日(7月28日)。另外,如有二手書包、生日袋等等都可以唔要,不過要比o左錢 ...

好唔鐘意呢個版面, 今朝打
;-)

hihi

My son will study in the international stream this August. Nice to meet you all here.

I've received the letter and I'll pay the fees tomorrow. I'm wondering where I can buy the uniform instead of buying from the school. I asked a uniform shop in the TKO Plaza and it doesn't sell the uniform of the school. I think it's quite expensive to buy the uniform there. Do you have any ideas?

hi all mamie,

我小朋友係寶盈德寶讀緊N1全日主流班, 今年8月份就讀K1全日主流班, 小朋友d 白皮鞋可以係出面買, 妳地可以去Dr. Kong, 吉之島又或者千色店個到買架, 唔一定要幫學校買

原文章由 moonychan 於 07-7-13 17:12 發表
一收到信就要交$$??

我今晚睇下信箱先.

你地 D B8月返學, 買左白鞋未呀? 定係要幫襯返 德寶嫁?
Philomon

hi~ 我仔仔都係國際班, 但佢9月3號先開學, 到時足2歲.

我已經向其他 bk 媽買左校服, 因為見真係好新淨 & 平3分2.

但今日響街, 見到有個小孩, 著住水手裝, 我好驚德寶會轉校服呀, 咁就慘喇.......

你地睇左 d 校服辦未呀? 形容一下來聽下.

原文章由 chiuhing 於 07-7-16 23:07 發表
My son will study in the international stream this August. Nice to meet you all here.

I've received the letter and I'll pay the fees tomorrow. I'm wondering where I can buy the uniform instead ...

多謝各位媽咪報料,令我唔駛煩惱响邊度買到白皮鞋。

moonychan, 我上星期响德寶買o左校服,但唔係水手裝播,藍白色裇衫、白底藍邊褲,而運動衫及褲全套黃色而個邊就好似係深藍色(唔係好記得,要返屋企double check)。

I paid the fee today. I haven't bought the uniform yet but the teacher showed me the uniform. It isn't the sailor style. The uniform fee $408 includes one set of PE uniform, one set of normal one and one cardigan. I think I will later buy it from the school.

My son is called Angus. He is already 2 years old so he will start to go to school on 8 August.

原文章由 moonychan 於 07-7-17 12:33 發表
hi~ 我仔仔都係國際班, 但佢9月3號先開學, 到時足2歲.

我已經向其他 bk 媽買左校服, 因為見真係好新淨 & 平3分2.

但今日響街, 見到有個小孩, 著住水手裝, 我好驚德寶會轉校服呀, 咁就慘喇.......

你地 ...

咁都好 d∼!!

我見好多小朋友都會著 d 比較有 support 的白波鞋, 好小人著nike or rebook or addidas 的白波鞋, 又要花下心思去揀波鞋了.

I took Angus to Dr Kong to try the sports shoes. His feet are very big. He needs to wear size 28 but I found the shoes are very heavy though protective. He didn't want to walk after he put on the shoes. I will need to look for another pair of shoes for him.

原文章由 moonychan 於 07-7-17 17:20 發表
咁都好 d∼!!

我見好多小朋友都會著 d 比較有 support 的白波鞋, 好小人著nike or rebook or addidas 的白波鞋, 又要花下心思去揀波鞋了.
‹ 上一主題|下一主題