用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我好唔開心呀! 頭先亞女去interview同佢平時完全兩個人. ...
go

我好唔開心呀! 頭先亞女去interview同佢平時完全兩個人.... [複製鏈接]

Re: 我好唔開心呀! 頭先亞女去interview同佢平時完全兩個人....

bkmummy 寫道:
亞女平時好有自信, 同其他人對答如流, 說話從不會細聲, 但頭先見校長時, 她竟然細聲到幾乎聽唔倒, 校長問她個profile做得好靚喎, 邊個做架? 佢剩係話媽咪做, 但其實佢係同我一齊做; 校長問一句佢就答一句, 平時人地問一句佢就答幾廿句, 唉! 我唔開心唔係入唔入倒既問題, 而係佢今日既表現同平時既佢係判若兩人       

試下用自己去見工面試代入阿女情況啦!
平時見人冇壓力嘛,當然對答如流啦。
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

Re: 我好唔開心呀! 頭先亞女去interview同佢平時完全兩個人....

我已經冇用interview呢d字眼, 我只係話比佢聽去探吓個校長, 不過佢d同學呢排成日都去interview, 佢話聽倒d同學話去"面試", 佢話覺得"面試"呢個字眼, 好似好得人驚喎!

我都試過考試, 明明識曬!腦全空,叫發台溫!唔好灰心啦!

bkmummy 寫道:
我已經冇用interview呢d字眼, 我只係話比佢聽去探吓個校長, 不過佢d同學呢排成日都去interview, 佢話聽倒d同學話去"面試", 佢話覺得"面試"呢個字眼, 好似好得人驚喎!

去探吓個校長.............你實在太估抵你囡囡啦
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

其實你應該開心就真,證明你囡囡是非常聰明的小孩,佢知道發生緊咩事,所以感到有壓力,只係因為她還小,未懂將壓力轉化為動力,此舉非常正常,就算成年人都未必個個做到

多謝分享, 我而加冇唔開心勒, 只係頭先冇諗過佢可以咁唔同平日啫!

newmiss 寫道:
其實你應該開心就真,證明你囡囡是非常聰明的小孩,佢知道發生緊咩事,所以感到有壓力,只係因為她還小,未懂將壓力轉化為動力,此舉非常正常,就算成年人都未必個個做到

唔好唔開心啦,妳囡囡係未warm up,遲d in多一兩次就唔會緊張

醒目開學勳章 王國長老

算啦! 有時interview呢d野, 真係講緣份架!
或者你女女小小心靈, 已經同自己有打算呢! 睇開d, 塞翁失馬焉知非福, 個天一定有最適當既安排既

bkmummy 寫道:
亞女平時好有自信, 同其他人對答如流, 說話從不會細聲, 但頭先見校長時, 她竟然細聲到幾乎聽唔倒, 校長問她個profile做得好靚喎, 邊個做架? 佢剩係話媽咪做, 但其實佢係同我一齊做; 校長問一句佢就答一句, 平時人地問一句佢就答幾廿句, 唉! 我唔開心唔係入唔入倒既問題, 而係佢今日既表現同平時既佢係判若兩人       

人的情緒有高有低,狀態也不可能一直都是大勇。此外,當突然感到了一些莫明的壓力存在,也會有所影嚮。我們大人自已對此都往往無法控制自如,又怎可對小朋友要求這麼高呢?這只是小事一椿!既然你自己都巳強調不介意能否取錄了,那麼我就不明白你還為何會如此地不高興呢?

咁既反應好正常, 有問有答ok啦, 大人去見工都緊張哦, 好過我仔仔去到9唔搭8, 老師問爸爸職業佢話煮飯, 媽媽職業佢話爸爸唔係度媽媽煮飯, 真係激c+笑c.  

Is she having the Primary One interview?  My girl will have the same in September/October this year

IRON 寫道:
咁既反應好正常, 有問有答ok啦, 大人去見工都緊張哦, 好過我仔仔去到9唔搭8, 老師問爸爸職業佢話煮飯, 媽媽職業佢話爸爸唔係度媽媽煮飯, 真係激c+笑c.  

你囝囝好搞笑,好可愛!

魅力王子

take care all,no give up ar,

and u no too sad,

your daughter need your support ar~!^^

其實我囡囡已派了自己校網的第一志願, 因之前我已做定一些profile, 所以我只試試叩跨網的第一志願, 如ok係bonus, 唔ok我都已派倒自己校網的第一志願了, 所以唔會好失落; 我之前唔開心只不過是未見過囡囡有這樣的反應, 令我覺得意外啫.

navigator 寫道:

人的情緒有高有低,狀態也不可能一直都是大勇。此外,當突然感到了一些莫明的壓力存在,也會有所影嚮。我們大人自已對此都往往無法控制自如,又怎可對小朋友要求這麼高呢?這只是小事一椿!既然你自己都巳強調不介意能否取錄了,那麼我就不明白你還為何會如此地不高興呢?

醒目開學勳章

係呀, 同小朋友一齊in, 真係有好多野你係估吾到, 係班裡跑來跑去, in到中途叫我還番錢俾佢, 你話死未。
‹ 上一主題|下一主題