用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田一間很差既幼稚園
go

沙田一間很差既幼稚園 [複製鏈接]

沙田一間很差既幼稚園

Re: 沙田一間很差既幼稚園

我都可以証實呢位媽媽既說法,我個小朋友都親受其害    不過而家讀到k.2其他好學校都無位收啦   
[img align=right]http://hk.geocities.com/winky9905/pp13.gif[/img]

咁汾田有無好嘅幼稚園?

一間甘既幼稚園, 點解重甘多人讀既??     

行內的老師們都知道這間學校教學質素一般,課室空間不足等問題,但亦不知道為何這學校仍然屬沙田區名校!但即使有老師在此說出實情,亦仍然有家長會支持那些'名校'

Hi,all mami.
                I am agree that is a only famous of school name. I take the apply form for my kid 07/08. Last year~Oct.,The school set the table by the main door.Parents cann't enter. :evil: You give their $30.& bb brith cret.I feel they are very"BIG  NOSE' :  :tongue:  :tongue:  :tongue: That is my opion.

我有好多朋友旣仔女都在呢間幼稚園畢業!
當中得幾位可以入讀返小學!
其他有派去唔同學校都好多間,
例如倍正、沙盾、倍僑等等,
但佢地上到小學都冇呢d問題出現喎?

我承認幼稚園老師改卷好"球奇",
因為我個仔同我老公外甥女份卷都改錯,
明明錯都照take!

我其中一位朋友佢個仔升返原校小一,
佢先發覺個仔有讀寫"章"外問題!
佢個女大個仔一年級,
但個女入精英班!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

原文章由 tiffany_wong23 於 07-7-4 15:07 發表
我有好多朋友旣仔女都在呢間幼稚園畢業!
當中得幾位可以入讀返小學!
其他有派去唔同學校都好多間,
例如倍正、沙盾、倍僑等等,
但佢地上到小學都冇呢d問題出現喎?

我承認幼稚園老師改卷好"球奇 ...

我最近問番個以前既朋友佢以前都係度教書(幾個月左右啦),佢話d老師唔理佢地進度架,為趕成績,原來評估同聆聽都係寫在壁報上叫佢地自己抄,個老師見過有班上有2位k.2學期尾都唔識跟英文簿書寫,老師求期捉手寫就算,可能佢地一班實在有太多人(50人左右),老師都唔知理得邊個好,變左d小朋友自己跟到就跟到,跟唔到就...自己既事la,所以我個朋友都寧願去第2間教,而且佢重話比我知間學校既大部份老師成日唔知當日要做什麼,通常上頭即日早上先開會後講,佢地d手冊又真係無講每週小朋友學左d什麼,而且佢地無防火演習架,成間學校咁多人,有起事上黎咁點呀?
[img align=right]http://hk.geocities.com/winky9905/pp13.gif[/img]

我大仔係讀這間, 因當年好多人想讀,都未必入到,到細女就唔讀,我朋友兩公婆大仔讀完,都無比細仔讀.其實佢當年有小學support所以好多人讀. 佢地教既方法好傳統,一味比好多抄寫,寫足幾個鍾.教d中文都好深.
如果讀佢...要出面搵隻鬼,補補d英文,唔係d發音"客"死你.讀英文one, two,three.....d發音都錯.
佢地無請外籍老師,全係香港老師教(e+唔知),讀"勝心"有好處上到小一,即刻識寫手冊,就係甘多啦!亞仔e+大左,先至話幼稚園d老師好惡, 成日鬧佢地寫野慢,無愛心. 其實佢連接傳統小學,都應該無問題. 因d小朋友都慣左d老師甘惡. 好似第一城果間"素貞"學校,之前我係住佢隔條街, 我經常聽d老師鬧學生.
至於樓主小朋友讀完沙官轉了浸小,開心曬!學到野!甘又好難講!
一個係直資私校交3.5k學費,一定比免費既沙官讀得開心舒服.
要比錢學校同唔冼錢有好大分別+!     

原文章由 樂基兒 於 07-7-1 11:26 發表
我見到有媽咪投訴,所以我決定行出黎講我小朋友既經歷:   無錯大圍聖心係超多人,06-07大約有800多人,聽朋友講07-08將有近千人,佢地k.2-k.3每班有50多人(有3位老師),但課室你地話有幾大??d老師好多都好惡,我個小 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-7-6 11:26 編輯 ]

原文章由 catcatmom 於 07-7-6 11:19 發表
我大仔係讀這間, 因當年好多人想讀,都未必入到,到細女就唔讀,我朋友兩公婆大仔讀完,都無比細仔讀.其實佢當年有小學support所以好多人讀. 佢地教既方法好傳統,一味比好多抄寫,寫足幾個鍾.教d中文都好深.
如果讀 ...

佢地而家都無請外籍老師架,個次我見個賓賓同老師講野,點知當時個老師聽唔明,側邊d老師仲即時四散,我咪過去幫佢地溝通一下囉,返正我見個賓賓湊既小朋友同我個仔又同班,你話幾攪笑呀!

小兒明年k1, 由於12月將搬出沙田, 故第一時間就諗考聖心, 將所有有關post 都睇1, 赫然發現2007k1 post 內有此link, 好奇咪睇一下

唔知今年有沒有改善呢 ? 有無今年的家長可以suggest

我對沙田學校不熟, 有其他recommend ?

多謝大家報料, 我個女一定唔鍾意咁既學校, 況且而家有學卷, 真係好多選擇呀. 仲有一個point -- 呢間學校出名雜費貴! (之前apple報紙登晒出黎!)  佢地學校設備係咪好好架? 點解雜費咁貴?

親戚個小朋友上年係樹畢業, 聖心KG幫每位小朋友買1打3角筆, 佢話其實用唔去, 2支就夠
佢d習作薄畫簿有自己封面, 呢點唔太重要啫 D書同教材同我細佬個女間KG一樣, 仲少左好多.   
可能茶點好豐富呢. 唔會成日淨係食餅同蛋糕禁啩
生日會仲要另比500, 姪女kg 唔駛的

沙田邊間KG 好架 ?

小女今年都係讀k1,我都有些不滿的地方:

1)透明道好底(呢間學校沒有網址)
2)K1沒有旅行&興趣班及其他活動等............
3)我問過老師佢話今年K1班30一班3個老師
4)所有野都沒有時間表(茶點,學習,每日流程......,所以佢學過什麼每日做過什麼都不知???
5)防火演習未知有沒有

親戚話佢上年係多數2個miss. 另一個係助教, 唔會成日係樹, 多數只有2位miss, 有時分兩group, 有時30人一齊, 細姪無再選番聖小, 因覺得佢成個機構教學熱誠很低

但沙田我又唔暁, 唉, 都唔知點

d幼稚園唔係一個week 一份簡單進度麼 ? o廿校曆表無寫每週主題的麼 ?  

最緊要小朋友上學開心, 您的小孩開心嗎 ?

其實有時我覺得D家長唔好太過麻木追求名校,有時太名校末必係啱個小朋友,重要係老師要有耐性同愛心,肯教,主要小朋友培養到返學興趣,佢自然有心機學習,我仔仔今年讀緊k1雖然唔係名校,只係中上嘅學校,但我仔仔學咗好多嘢,佢識唱幾首歌比我聽,同讀到D英文生字,相比一D名校,佢哋可能只會專注力係D優之一D嘅學生,吸收慢D可能佢哋末必再講幾次,好似我以前都想同仔仔報金麗,但以前我仔仔好怕羞,所以面試後佢唔收,但係短短兩秒多時間佢哋三言兩語就判斷一個小朋友嘅資質,末勉太荒謬同草率D,優之嘅兒童通常都係四五歲先發現啦,係咪,我唔敢話名校唔好,只係唔好麻木崇拜啫,重緊要係小朋友學得開心,始終小朋友讀成十幾廿年書,咁快谷到佢哋咁行,會好慘,呢D只係我個人意見,如有不當之處望原諒

嘜聖心係名校咩 ? 係的話, 真係失敬
一句"名不符實"

[quote]原文章由 gegegeg 於 07-10-17 15:32 硐表
其實有時我覺得D家長唔好太過麻木追求名校,有時太名校末必係啱個小朋友,重要係老師要有耐性同愛心,肯教,主要小朋友培養

小胖兒
最重要kg 一定要有愛心同有方法教小孩
城中一些kg, 如金桔園透明度也很低,程度深 但她們訓練小朋友確有辦法, 小朋友吸收到又懂主動學習及報告, 所以很成功

但如想行這一套, 人手唔夠, 師資唔配合, 只顧濫竽充數, o廿樣就會唔拖唔水, 故步自封

我同老公商量過都係唔轉啦,因為佢既case比較特殊,如果去另一間新既幼稚園要重新開始,不但是他,老師亦要花一段時間去適應他,了解他,我不斷問仔仔想不想番學,佢都話唔想,但老公同佢講:咁你聽日唔好番學啦好唔好呀,佢即刻話唔好...我個仔d"口供"唔係太可信,老公又唔係好大意見,佢淨係叫我唔好太緊張,嚇怕仔仔,我真係太緊張,又擔心仔仔唔開心,呢兩日好唔開心,last nite忍不住哭了幾次,老公昨晚同我講了一句"你放鬆d,呢度係xx唔係天水圍呀"

原文章由 叉雞飯 於 07-10-20 07:13 硐表
小胖兒
最重要kg 一定要有愛心同有方法教小孩
城中一些kg, 如金桔園透明度也很低,程度深 但她們訓練小朋友確有辦法, 小朋友吸收到又懂主動學習及報告, 所以很成功

但如想行這一套, 人手唔夠, 師資唔配合, 只顧濫竽 ...

[ 本文章最後由 MARSTEN 於 07-10-23 08:43 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題