用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田一間很差既幼稚園
樓主: 樂基兒
go

沙田一間很差既幼稚園 [複製鏈接]

masten pls check pm

這間絶對不是名校,這所學校只是在沙田比較大及收生比較多及歷史比較耐的學校.

這間學校超多人,一級有百幾人,一個上午校,全校都有成4百幾人,還有下午班幾百人,無人退學就奇,緊有家長對學校不滿的,每位家長都有自己對小朋友的要求,所以各人有各人不同的意見,大家都不要太介懷.

這所學校的教學方式,真的有待改善,全校有4X位老師,有很多真的很用心去教的,當然他們會有差異.

本人面對這所學校真的有好幾年,真的看到學校不斷改進,本人起初對學校也有很多意見的(因本人的囡兒是插班入此校就讀的),也有好像其他媽媽一樣,心有不開心,也有不滿,但每次我也會同老師傾談及跟進,每位老師都很盡力去協助及跟進.

我最不滿的係個書包,現在間間學校都用背囊,還有學校用側揹袋. 真係去邊到揾呀.

這所學校的功課,真的比其他學校多,K2的功課等如人地的K3,但本人的小朋友應付得到,若然學校没有功課,我會買其他課本給他做.

有些小朋友對寫字好大要求,没有字寫,他們會覺得很悶,由其是一些很自己一個在家的小朋友,但亦有一些小朋友很怕做功課,一要寫字就慘囉,小朋友慘時,家長亦慘.(其實以往的小朋友還要多呀,學校不斷進步,現在已經少了很多)

本人也想過,給小朋友讀了這幾年辛苦的功課歲月,會唔會害了小朋友呢?也曾自責過.....但當小朋友上了小學後,原來我都無做錯,因看到他與其他讀活動教學的小朋友相比,他做功課的能力,係好少少的.

最後都係嗰句,都要睇番小朋友的性格來選校的,小朋友真的吃力的,做家長要量力而為,不要太勉強小朋友,由其是在年尾出生的小朋友(即是細仔),讀此校真的會比較吃力

本人之大囡,係讀過九龍塘的一間幼稚園的,是插班入此校的,所以是有作出比較的,不是麻木地接受此學校及替學校作出平理的.

我明白十隻手指有長短,人係有情緒,老師亦是,我就未見過老師鬧人,我見d老師對我個仔唔錯,仔仔見到老師亦會上前擁抱他們,不過我聽過其他校車k3一個小妹妹話老師話佢唔乖鬧佢,佢媽咪話佢唔肯番學,所以看看小朋友會不會抗拒番學就是在校開不開心的證明吧

原文章由 wing1206 於 07-10-23 00:31 硐表
這間絶對不是名校,這所學校只是在沙田比較大及收生比較多及歷史比較耐的學校.

這間學校超多人,一級有百幾人,一個上午校,全校都有成4百幾人,還有下午班幾百人,無人退學就奇,緊有家長對學校不滿的,每位家長都有自己對 ...

[ 本文章最後由 MARSTEN 於 07-11-1 10:36 編輯 ]

想問悠們就讀此校小朋友出邊咪要報英及普班 ?  是嗎 ?  
幾多樣補品 ?

暫時未有,因為母語都未惦,唔攪咁多野,俾佢上下音樂班咋

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1178810

生命有關, 如此輕率 !

我會重新考慮報唔報呢間

每個小朋友對kg都唔不同需求,如果小朋友係受教的,聖心其實係好的,因為小朋友係這3年學習最基本的禮貌,德行係好重要的,太過給小朋友什麼活動教學,自主權其實他們亦未必知道係什麼.我女兒讀緊K2,雖然間學校比較保守,但我贊同其中一位家長的說話,聖心係一直改善緊,當然你要佢做到出面什麼名校kg就無可能啦,因為係始終都有個"天主教"的包服.老師緊有好人,惡人,如果個個都係好人,成間學校咪無王管.我都有聽我個女話老師鬧小朋友,但係係細細聲囉,大家咪當d小朋友係傻瓜,佢哋都好鬼醒,其實只要你問個小朋友鍾唔鍾意返聖心,佢話鍾意,就無問題啦!我都認同家長話聖心D嘢好老套,例如個書包咁,但原來有原因,因為個書包有鈕,係想小朋友學習如何開鈕扣鈕,因為冬天校褸係扣鈕的,老師希望小朋友可以自立,學識返到學校如果熱的話,自已除校褸.你哋話佢雜費貴,500一年生日會,我覺得可以接受啦,生日的小朋友就有份大禮物,無生日的小朋友就有份小禮物,人人有份,大家都開心,又有嘢食!我都有問個女學校學咗什麼,點心食什麼.但你哋都知啦,小朋友鍾意就一輪咀,唔鍾意就話比你聽無學過嘢,我知佢哋茶點有:餅乾,蛋糕,燒賣,通粉....都ok la.我個細兒下年讀k1,我都會比佢讀聖心.

各有所需,大家都不用太執著啦
不過她們有她們既長處及短處,接受不了的入了也即走也無可厚非
不過最緊要入之前要了解清楚,唔好只係為個名入,適唔適合自己既小朋友係好重要,因為始終係小朋友讀,唔係媽咪讀

原文章由 Hiutung 於 07-10-29 16:20 硐表
每個小朋友對kg都唔不同需求,如果小朋友係受教的,聖心其實係好的,因為小朋友係這3年學習最基本的禮貌,德行係好重要的,太過給小朋友什麼活動教學,自主權其實他們亦未必知道係什麼.我女兒讀緊K2,雖然間學校比較保守,但 ...
‹ 上一主題|下一主題