用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

聽我女講, 女廁經過裝修工程後, 已經無臭味及污水. 衛生情況大有改善.

小班制, 好呀.  減輕下老師既重擔.  2E 有41人, 實在太多啦.

原文章由 csy_ma 於 07-9-6 00:50 硐表

曲奇:

唔該晒!點解開咗學都唔見d家長返入黎? 妳地去晒邊呀?

妳講到令人好有興趣,可惜,我囡既舞蹈教師又轉咗時間,讀唔到.

今日返去聽d過路既小朋友(女)講,新黎替Mr B既NET好靚女,有冇人見過?

原來今年P1行小班制,得36-37人 ...

王國長老

lucy,
我囡囡尋即刻同我講話同您囡囡一齊坐, 好開心呀!!!
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

眨下眼就咁快過完個蜜月期 .小姐話星期一已經要中默

yes. 我女都同我講編位同xxx坐, 前面係xxx ..... 亞邊個又搬左無讀, 新同學叫xxx. ...  邊個亞sir, 邊個miss... ..... 好興奮, 講唔停.

我女返學, 見番d同學仔, 好開心. 佢地一見就講暑假去左邊樹玩. 小息又交換食物.

原文章由 cookie 於 07-9-6 16:31 硐表
lucy,
我囡囡尋即刻同我講話同您囡囡一齊坐, 好開心呀!!!

EVERYBODY,

LONG TIME NO SEE LA!!!!
亞仔班老師話中文教多一課先至默書. 小蜻蜓課書今日先至第2次教至喎. 如果咁快就默書, 好似太急lu!!!!:-|
我想問吓, 今年學校有無課外活動, 如果有,唔知幾時派通告呢??
另外, 依家係米星期五都係放2:30, 定係早d放呀????:time:

黃巴士

原文章由 sandy816 於 07-9-6 17:05 硐表
眨下眼就咁快過完個蜜月期 .小姐話星期一已經要中默

想問下週起逢星期五係米都係放2:30呀????

黃巴士

小姐今年小四喇.琴日先第一日教書咋.今日返黎講.佢話老師話就算其他班唔默.佢地都要默架喎 .其實我唸緊課書都唔知教完未
原文章由 黃巴士 於 07-9-7 15:39 硐表
EVERYBODY,

亞仔班老師話中文教多一課先至默書. 小蜻蜓課書今日先至第2次教至喎. 如果咁快就默書, 好似太急lu!!!!:-|
我想問吓, 今年學校有無課外活動, 如果有,唔知幾時派通告呢??
另 ...

原文章由 黃巴士 於 07-9-7 15:39 硐表
EVERYBODY,

另 ...

黃巴士:

真係好耐冇見,唔知其他常客幾時先入吓黎打個招呼?

我諗係高年級先至谷得咁行,正式返學第一周就默書,都幾嚇人...可能要學生盡快收拾心情啦

今年自然都有課外活動,不過假如您有印象,課外活動紙都係好似到接近10月先派.剛開學,老師通常先忙於處理好多例行繁事先,唔駛唔心急.

請參考一下時間表,由下周一開始,星期一至五都係放2:30pm,唔駛再怕記錯時間遲接放學.

Thank You!!!!

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-9-7 17:42 硐表

黃巴士:

真係好耐冇見,唔知其他常客幾時先入吓黎打個招呼?

我諗係高年級先至谷得咁行,正式返學第一周就默書,都幾嚇人...可能要學生盡快收拾心情啦

今年自然都有課外活動,不過假如您有印象,課外活動紙都係好似 ...

等我做定心理準備先, 可能到我個仔4年班時都會係咁"行程緊密".  
小妹妹努力呀!!!

黃巴士

原文章由 sandy816 於 07-9-7 17:39 硐表
小姐今年小四喇.琴日先第一日教書咋.今日返黎講.佢話老師話就算其他班唔默.佢地都要默架喎 .其實我唸緊課書都唔知教完未  

我唸你叫我努力d會有用d囉.
我已經開始變"歌師奶"喇
原文章由 黃巴士 於 07-9-7 18:42 硐表
等我做定心理準備先, 可能到我個仔4年班時都會係咁"行程緊密".  
小妹妹努力呀!!!

黃巴士

Hi 各位靚媽咪你們好嗎  近排公司好忙, 做到我死死下, 晚晚要OT  所以好久冇上來, 第一天開學和放學都有接送我囝囝, 見到好多舊同學仔大個咗好多, 我個仔都係, 差不多開學時幫佢試校服, 完來以經唔啱了, 扣都扣唔到鈕, 拿拿林走去新浦光買   請問csy_ma知唔知那隻英文vcd幾時會有得買?

hello 各位家長,

你地好呀 !!
大仔今系仁紀校友, 今年去左林護....
細仔今年k3要搵小學, 可以話我知仁紀真系行小班嗎 ?
系的話我要重新計劃一下是否入番仁紀.
因我e+唔系住葵青,
但之前已經同校長down過聲學位問題,
佢口頭ok (可能哥哥表現好喇)
麻煩各位記得話我知是否"小班" ? thankyou.

有冇家長要舊課本 ? p.2-p.6都有d, 但荃灣取, 謝.

csy_ma,

我去年一次過參加了六年家教會了, 但我唔見咗會員証及忙記了會員號碼, 請問我應該怎處理  

csy_ma :

你地都係住係深井? 你覺唔覺得小朋友去咁遠返學好辛苦呢? 我都心大心細諗緊係咪俾佢讀間近d o既學校。咁你依家係點樣接送小朋友返學呀? 其實,我仲未搬入深井,但係就裝修緊。我奶奶任葵涌住,所以諗緊如果仔仔真係讀仁紀, 我地會唔會先駕車至荃灣,再由我先生帶佢返學。放學就由奶奶接。不過,我又覺得好似好唔方便,所以我仲十五十六報仁紀、馬基定係浸聯。大限將至, 真係好煩呀!

原文章由 csy_ma 於 07-9-1 19:26 硐表
各位:

好耐冇上黎了,點知大家都係一樣.係唔係出咗去,或者同我咁,忙於趕course或者outing既迎送生涯呢?

helloKitty*:

妳好!原來妳都係住深井?仁紀係冇校車/保姆車入深井既 .我本來想搵3個小朋友同我同阿囡合組上學的士幫(由 ...

[ 本文章最後由 HelloKitty* 於 07-9-9 19:42 編輯 ]
"我們愛,因為神先愛我們。"

我禽日去左仁紀參觀,我都聽到老師話小一係行雙班主任制,不過就唔知學生人數有多少。因為有位家長問一班係咪四十人,跟住個老師就咁樣答。

如果行雙班主任制真係好d, 因為一班成四十個人,老師都好難照顧晒個別的需要。但係升到小二就無...... 我仔仔比較活潑,我真有點擔心!

原文章由 HelloKitty* 於 07-9-9 13:19 硐表
csy_ma :

你地都係住係深井? 你覺唔覺得小朋友去咁遠返學好辛苦呢? 我都心大心細諗緊係咪俾佢讀間近d o既學校。咁你依家係點樣接送小朋友返學呀? 其實,我仲未搬入深井,但係就裝修緊。我奶奶任葵涌住,所以諗緊如果仔 ...
"我們愛,因為神先愛我們。"

HelloKitty,
今年小一一班有36至37人, A至D班行班主任制, E班就仍是一個班主任, 原因不明。
不過如果你細仔想入浸聯or馬基, 1st round看來機會都幾微, 因為兩間都是大熱學校;以去年小一申請者來說, 我有朋友是長子兼有宗教分都入唔到浸聯, 到了所為第三round, 聽說兩間面試者人山人海。唔識人都幾難入到。

HelloKitty*:

我而家主要係做緊全職媽咪,而選擇仁紀當初係老公的堅持(我當時心儀浸聯,且識話得事既浸聯教會中人,但佢都以怕第二輪抽唔到徬徨為由,第一輪就揀佢母校.後來先發覺,佢對母校好有感情),所以情況唔係同您好同...

就個人而言,我們費於返放學的車程確頗長(調早了上學時間後,所需時間反而少咗,我們搭既係巴士/小巴,轉車至荃灣,需時約45分鐘),但通常我地利用去程溫吓書同預習(車上串英文生字可更集中,有效d添),返程就交流吓在學情況.因為咁,接送返學係我地重要既親子時間(放學後要睇鐘做人,精神緊張,似哥師奶多d),所以唔嫌車程遠.不過您地揸車既話應更冇問題?

其實選校係幾重要的決定,好難亂提意見.我諗您考慮既重點可能未必係車程,而係放學後如何照顧既問題.

浸聯收生既墟冚情況,網上已廣為流傳(我所知道既係,有誠意既話,敲門係有機會入既--仲係響爭崩頭既龍年,但係佢確實有d位係留俾有關係人士,要睇家長既牙力).

至於馬基,佢係一間冒起既學校,學生人數較仁紀少,行三班主任制(不過似乎分工不大令家長明白),校舍大,仲有大哥哥大姐姐一對一帶新生既制度,都好吸引.就以我住處排隊上車的學童所見,高年級哥哥都幾活躍,未必好有守紀律既意識(不過可能係個別情況),而有朋友子弟剛為其一年級生,佢係5號仔,適應陌生環境頗為需時,但第一日已好鍾意返學(因為佢話老師一d都唔惡)...

其實係目前既教育制度下,揀邊間一線學校,都係有番咁上下水準.家長選擇既,可能係校風、校網,或者帶同子女實地觀察時對學校既感覺,仲有既可能係上帝既旨意.我覺得您講既三間學校都唔錯,老師之好都有口碑(仁紀都會俾好多機會予成績未必前列,但有其他方面潛能既學童做服務生),可以話各有各好處.

仁紀係葵青區,band1英中有6間,多於荃灣區一倍(不過有兩間係女校).校風較嚴,雖然學校既方向,係校長強調之下,傾向全面發揮學生既潛能,但傳統使然,學術方面都仍然幾著重.對比上述幾間學校的課程,英文科都係統一用Longman,中文就好似仁紀既新課本最深.而測考默範圍方面,好似都係仁紀最甚
雖然聽講馬灣同浸聯響高年級都係會谷,但係聽番去年各校小一家長既意見,浸聯同馬基生確係較輕鬆(浸聯係年期尾默書依然係填詞語,馬基第一學期唔計分),不過仁紀生既基礎可能就被迫打得好d(我囡係其中慘痛情況,佢學期尾既中文都係6字頭,但明顯識多咗好多字,而家冇媽咪伴讀,都睇到自己想睇既雜誌同書,最好既係,佢對中文並無抗拒 ).

--我唔知呢個係唔係家長會揀仁紀既原因,相對起來,在谷升學率和成績既熱門學校中,仁紀係走中間路線,較有人情味,響有限資源下,盡量切合家長需要.
而最令我欣賞既係,仁紀好重視家長既訴求,我係新生欄鋪番茶聚的記錄就睇到,家長提出既問題,校方在實際行動上大致都已作出調整和交代.我聽了半場今年既新生會,同校長講感受,校長就話,”梗係啦,我地會聽家長意見作回應架嘛”,學校整個趨勢都仍在進步同冒起中.

等下再向各位報告學校的新政策.

原文章由 plee 於 07-9-9 23:09 硐表
HelloKitty,
今年小一一班有36至37人, A至D班行班主任制, E班就仍是一個班主任, 原因不明。
不過如果你細仔想入浸聯or馬基, 1st round看來機會都幾微, 因為兩間都是大熱學校;以去年小一申請者來說, 我有朋友是長子 ...

原來1E仲係得一個班主任?有機會向學校打聽吓原因先.
三間學校黎講,浸聯每班既人數最少,荃灣既家長又好多選佢,可能最難入.
馬基個校長都幾主動,佢好似舊年就實牙實齒應承過,第一同第二輪揀佢既家長,第三輪絕對有優先機會入去.
至於仁紀,今年應該容易咗?因為聽校長講,佢地今年經統一派位入既學額低咗(去年係每班派37人,今年係32人),所以經面試後入既機會高咗(以前每班最多都係3個額,今年有4-5個).咁講,1E班咪可以話係精英班?過多數係經甄選後表現突出先入黎既(唔知係唔係咁,所以放心D?),唔怪得家長參與程度(如加入家教會既比例)都高D.
好快又有新一屆家教會選舉,去屆做得相當出色既主席邱太,同歷屆司庫鄭先生,都因為子女已升上中學,鐵定退役,希望今屆有更多新力軍願意加入競選同投入家教會工作,可以搞得更好
‹ 上一主題|下一主題