用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

歸隊啦.

以前首頁已經可以點選入黎, 依家要左穿右插先入到黎.

wp-bn

你囝囝好叻, 考到班裡頭3名

kswiss

你個小朋友都好叻, 有份拎獎金

[ 本文章最後由 lucy 於 07-7-10 00:12 編輯 ]

唔係好慣你個新代號csy_ma, 都係以前heart & moon 親切得多.:loveliness:

你講果個熟人係邊位?  俾d貼士我估下啦. :idea: :idea:

原文章由 csy_ma 於 07-7-9 22:25 發表

kswiss:
歡迎您 您一出現就咁熟絡,反應又快,好似以前成日上黎,而家失左蹤但我地都好掛住既熟人 ,而果位熟人既小朋友成績亦都很標青,您究竟係唔係果位熟人呀

各位,

知唔知星期(五)既畢業禮, 係咪應該全部穿著校服, 而非跟時間表穿運動服.  及應該唔洗帶書啦, 有無人知呢?   唔該!!

原來星期六都有好多同學要返學表演及領獎wor.

Mrssslui,

你終於現身啦.

好多有份參與課外活動既同學仔, 如小演員, 芭蕾舞, 中國舞, 拉丁舞, 樂器班等等都有份回校表演. 另外有校內, 外獲獎既同學仔等.

亞女話今日綵排, 第45項獎係仁紀取得葵青區運動總冠軍.

原文章由 Mrssslui 於 07-7-11 14:08 發表
其實有咩項目表演同埋有哪些獎項呢?

星期六個日, 坐我後面有幾位太太講, 仁立有60幾人入左林護.

題外話, 我個人覺得善德係英中, 校風都唔錯, 但唔知點解好多人 唔多鐘意選佢?  因為佢係佛教?  還是佢近年麻麻地?

(聽到個日坐我後面果幾位太太講, 善德唔係幾好, 另外, 我識幾個人都唔選佢.) 有無人清楚善德好唔好架?

原文章由 kswiss 於 07-7-17 09:45 發表
kswiss,

星期六到校時有問過校長,佢都話係歷年來派得最好的,很多英中都收了本校的同學,佢仲話係'搶住收',如之前csy_ma所講,有40多位派聯繫中學,其餘有些派各英中,band1 中中都有,佢好滿意.詳情就話會遲d貼出 ...

聽我女講, 女廁經過裝修工程後, 已經無臭味及污水. 衛生情況大有改善.

小班制, 好呀.  減輕下老師既重擔.  2E 有41人, 實在太多啦.

原文章由 csy_ma 於 07-9-6 00:50 硐表

曲奇:

唔該晒!點解開咗學都唔見d家長返入黎? 妳地去晒邊呀?

妳講到令人好有興趣,可惜,我囡既舞蹈教師又轉咗時間,讀唔到.

今日返去聽d過路既小朋友(女)講,新黎替Mr B既NET好靚女,有冇人見過?

原來今年P1行小班制,得36-37人 ...

yes. 我女都同我講編位同xxx坐, 前面係xxx ..... 亞邊個又搬左無讀, 新同學叫xxx. ...  邊個亞sir, 邊個miss... ..... 好興奮, 講唔停.

我女返學, 見番d同學仔, 好開心. 佢地一見就講暑假去左邊樹玩. 小息又交換食物.

原文章由 cookie 於 07-9-6 16:31 硐表
lucy,
我囡囡尋即刻同我講話同您囡囡一齊坐, 好開心呀!!!

csy_ma

咦, 獨誦, 我女話佢果班無老師叫去參加wor? 有份參加好呀, 可以訓練大膽d.

另外, 你中文好, 我有事請教

中文第三課中, 澆水, 老師照課文教讀音[驕], 點解我查字典係, 音[囂]?  我細時, 老師教音[妖], 究竟那個音才正確?

謝謝.

原文章由 csy_ma 於 07-9-24 12:00 硐表
講開,都唔記得咗問其他班既家長:您地有冇人參加中英普通話朗誦?

我果班情況比較特別,英文由P1英文老師揀咗全班Top3去獨誦,粵語我個囡有份,但係我問佢有冇其他同學,佢又話冇(唔過佢講野唔係好作得準).

奇就奇在,我囡中文成績好 ...

在過去一年, 多得你時常上來報料, 我地班家長先對學校更加了解.
你既熱心, 又幫忙解答問題, 我好希望你能再次入選PTA.

努力呀.

原文章由 csy_ma 於 07-9-24 12:31 硐表

假如您係家教會成員,當學校出通告問10月6日(星期六)既會員大會您有興趣黎時,剔會到.到時又出席,就可以投票.

就算您唔係家教會成員,到時都可以出席,但係冇投票權.

舊年其實我冇去睇點票(當時禮堂有講座,點票移咗去另一間房),但 ...

thank u.

原文章由 csy_ma 於 07-9-26 12:56 硐表

露西:

謝!朗誦節好似係睇老師會唔會肯揀多d人.但係我睇其他學校既宣傳,獲獎既都有成20幾個,參加既自然唔止
其實好似校際音樂節咁,可以開放俾學生自由參加都係好事,但係低年級小朋友真係唔係好信得過--聽講有個小 ...

我女都話好難食.  佢好想食屋企飯. 原本打算升上小二送飯去, 但改左返學時間後就趕唔切. (以前12:00前就剛剛好).  美利又唔俾隔日訂飯.

試過食菠蘿排骨飯, 無菠蘿, 無排骨, 只有青椒, 白飯, 好多汁.
楊州炒飯就只有飯及什菜粒lor.

我女提議過早上帶飯壺, 但我又怕佢太重.

你會唔會試下俾你仔帶飯?

原文章由 黃巴士 於 07-10-3 14:34 硐表
各位,

您地小朋友係咪食學校d飯呀???? 覺得點呀??? 我囝囝話唔好食.
您地呢???

黃巴士

csy_ma,

thank you.

我女中文科要開始帶字典, 屋企果本稍重. 有無細d, 又好用既中文字典介紹下. 唔該.

原文章由 csy_ma 於 07-10-3 17:31 硐表
以下係響第2個topic抄返黎既,P1-6都有,高年級較多

做下呢的link架練習呀!會慢慢吸收...

http://www.hfkc.edu.hk/main7/chinese/index.htm

http://www.sls1.edu.hk/exercise/math/index.htm

http://hzit. ...

各位媽咪, 有無保姆車負責人聯絡電話?  唔該.

普通話隻互動光碟, 可以係荃灣啟明書局買到.

原文章由 csy_ma 於 07-10-18 18:19 硐表

可睇吓有什麼佢會感興趣既VCD係普通話既,不過我囡都好似唔係好鍾意聽,試過買一套迪士尼超平既套裝VCD,有佢鍾意睇既灰姑娘同白雪公主,兩個語言--英文同普通話揀,但佢都情願睇英文.
套VCD仲有好多"男仔戲",如木偶奇遇記、小飛 ...

[ 本文章最後由 lucy 於 07-10-20 23:36 編輯 ]

tv新聞講到好大件事咁, 又見有位同學需要用擔架床, 又要固定頭部既儀器, 又話學校竟然在事故後個多小時才報警.... ...

呀爺, 呀嫲, 婆婆等都在看見新聞報導後打電話來問個究竟.

亞視居然出字係"仁立小學"
校舍咁大隻字"仁立紀念小學", 佢都可以錯!

我讀小學時, 都係要係轉堂時去行長度背乘數表架.  

我女經常都會背左 7x7= 48, 8x8 = 63咁.

但我女話老師無叫佢地背

原文章由 kswiss 於 07-11-16 13:41 硐表
唔知你地班有冇安排在轉堂既時候背乘數表呢?
呢個真係老師既好方法,唔會浪費咗轉堂既時間,對學生又有幫助,真係好! 最重要係唔洗我係屋企勞氣.

女女自己背,可能佢記性唔好,背極都唔上心,但係估唔到佢上 ...

同意你話我校老師質素不錯, 相信校長更甚.

尋日接細女放學俾我係佢地門口親自聽到佢地最高領導人既言論. 唉, 真係....

原文章由 csy_ma 於 07-11-15 18:25 硐表

....總覺得,我們校的老師質素不錯,分分鐘較九龍塘的名校好,但家長的質素就...這可能是我校升學率難以突破的原因之一:-x

[ 本文章最後由 lucy 於 07-11-16 16:49 編輯 ]

sandy816 & plee

你兩位都好厲害呀, 要應付3個子女既學業

我前日先同我姑奶傾過子女溫習既問題, 原來佢依家仍然係坐定睇住個細仔(p.6)做功課及陪佢溫書.  佢連每次默書都會陪佢溫.

早幾年, 佢個大仔上到中一都一樣陪佢溫書.  所以佢時時都話好忙, 煮唔到飯.

我話我除左英默會同亞女默一次以外, 中默我就無理佢啦. 反正佢自己可以背默.

我有一個朋友媽咪, 佢早2星期向我哭訴, 佢舊年個女初升上小一, 上學期成績唔好, 全級考尾幾, 於是下學期全程陪佢溫書, 好彩考番上全級6x, 平均分上番80幾分. 點知個媽咪今年係晚間去讀
master, 就放手叫個女自己溫書, 佢個女今次總測平均分又跌落到60幾分.:cry:

黃巴士, kwiss, 你地講得好岩, 唔同既孩子, 有不同既特質, 有d可以好早放手, 有d就真係要跟到上p.6.
‹ 上一主題|下一主題