用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原文章由 kswiss 於 07-9-13 14:52 硐表
Hi Everybody,

我都放完暑假要番嚟開學啦!

唔好話小朋友,自己成個人都好loose,都未進入狀態.下星期咁快又要默書,真係魂魄都未番來呀!

大家都彼此支持一下. ...

您返黎拿
都有八過您仲乜咁耐未出現,發現原來您有排絕跡BK,終於得閒了吧?
係呀,下星期又有好真實既感覺,感到小朋友真係返緊學:-|

仁立紀念小學家長區(2)

你地小朋友讀得開心嗎

因為我今年揀小學

tammy

csy_ma:

我非常感激您真誠地跟我分享!

我已打左去保護兒童會,佢話十一/十二月會interview,所以叫我早d交定表格喎。其實佢係係邊個位置呀?

係呀!無論小朋友讀邊間學校,做父母的都要俾多d時間佢地。我都預左出年佢讀小一時,自己要預多d時間俾佢。大家都要好好適應小一生活。

Thanks a lot!     

原文章由 csy_ma 於 07-9-10 23:30 硐表

因為鄰居兄弟之前讀栢基,阿哥之後讀海壩街官小→喇沙,所以我地響小囡2歲前,都諗住俾佢讀栢基.不過後來我帶囡囡去海韻果邊遊樂場玩,見到佢d外籍老師(好似菲籍)帶班細路去咗遊樂場,就自顧自傾偈,都唔多照顧班細佬,印象轉差.再參 ...
"我們愛,因為神先愛我們。"

原文章由 HelloKitty* 於 07-9-15 18:06 硐表
csy_ma:

我非常感激您真誠地跟我分享!

我已打左去保護兒童會,佢話十一/十二月會interview,所以叫我早d交定表格喎。其實佢係係邊個位置呀?

碧堤坊5樓,響碧堤巴士站、中原地產旁既門口入去,搭笠到5字.同一層仲有小童群益會深井青少年中心,佢既暑期活動夠多樣化,中心既社工亦不錯.
決定了為哥哥選哪一間的話,可否也告訴我們?
:idea: 忘了說:仁紀於7:20am左右開校門,7am由荃灣坐車去,大概要等5-10分鐘左右.

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-9-16 11:00 編輯 ]

王國長老

噢, 今次抽唔到中秋晚會, 囡囡有0的失望
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原文章由 cookie 於 07-9-17 10:14 硐表
噢, 今次抽唔到中秋晚會, 囡囡有0的失望

因為要俾之前抽唔到既家庭優先(其實咁要做多好多野,多謝李美珊主任肯咁做

不過今日去幫忙收錢,發現好多小朋友冇帶錢,假如到明天仲未帶,佢既名額就會撥去繼續抽過.所以或者您地仲有希望既(但今年都很多人報咗,抽唔到既都好多)

原文章由 tammyklc 於 07-9-15 15:33 硐表
你地小朋友讀得開心嗎

因為我今年揀小學

tammy

Tammy:

您出的題目太大了,可以簡單答您一句「開心」--這是您要的的答案嗎?(我啱啱先同HelloKitty*分享揀校既心路,希望您會有興趣看看).

只能告訴您多個第三輪面試成功的貼士:
學校目前以培育學童全面發展,發揮其個人潛能為發展方向,家長宜認同學校這個理念,如果面試時答:揀仁紀係為了想入林護,升中目標是非林護不入既話...咁就要祝您好運.

csy_ma:

唉! 真係唔好意思啦!我的內心原本已諗掂,後來由變得忐忑不安,不知如何決擇! 我又擔心太多人選仁紀或浸聯,最後仔仔未能入讀一間心儀的學校,好似就係我害左佢。

聽完您的分享,再看過浸聯p1媽咪的分享,覺得仁紀的老師在照顧上好像較好。

希望您不會怪我這麼麻煩吧!

我真的要懇切禱告,祈求天父為仔仔預備一間最適合他的小學,讓他可以健康愉快地學習及成長。
"我們愛,因為神先愛我們。"

csy_ma
我今年要報小學了, 想了解下仁紀d老師點呀? 惡唔惡呀? 係咪好嚴架?

係呀我哋都抽唔到! 囝囝同我講這是個壞消息wor, 佢幾咁失望呀  優先那些未去過的家庭, 我都覺得應該, 比其他人可以參加下

原文章由 csy_ma 於 07-9-17 11:15 硐表

因為要俾之前抽唔到既家庭優先(其實咁要做多好多野,多謝李美珊主任肯咁做

不過今日去幫忙收錢,發現好多小朋友冇帶錢,假如到明天仲未帶,佢既名額就會撥去繼續抽過.所以或者您地仲有希望既(但今年都很多人 ...

原文章由 YYJC 於 07-9-17 18:33 硐表
csy_ma
我今年要報小學了, 想了解下仁紀d老師點呀? 惡唔惡呀? 係咪好嚴架?

請參考今年入學的P1家長意見:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1014898&extra=page%3D1

一間學校有過半百老師,我囡只是P2,接觸的不算多,難以作準.且老師都係人,自然有惡,也有不惡的時候,最緊要是整體學校傾向如何處理”曳”學生.
聽說,到了高年級,要求較嚴的老師,多任教AB班,其他非精英班反用教法較活的老師,以刺激他們的學習動力.

原文章由 HelloKitty* 於 07-9-17 15:16 硐表
csy_ma:

唉! 真係唔好意思啦!我的內心原本已諗掂,後來由變得忐忑不安,不知如何決擇! 我又擔心太多人選仁紀或浸聯,最後仔仔未能入讀一間心儀的學校,好似就係我害左佢。

聽完您的分享,再看過浸聯p1媽咪的分享,覺得仁紀的老 ...

哈囉吉蒂:

您仔仔好像是03年出生的?該年出生率應陷低潮?您又那麼努力,相信無論您目標是哪一間,您的誠意亦足以令上天給您一個好安排

原文章由 csy_ma 於 07-9-17 23:45 硐表

請參考今年入學的P1家長意見:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1014898&extra=page%3D1

一間學校有過半百老師,我囡只是P2,接觸的不算多,難以作準.且老師都係人,自然有惡,也有不惡的時候,最緊要是整體學校 ...

唔該你, 咁學校如何處理曳學生呢?

呀仔今日返黎話學校草叢有蛇呀 .最後老師話比佢地知捉到條蛇.我話老師最叻就係捉好似佢依d大懶蛇

係米"嚴蛇", 唔係真係果d蛇吓馬????咁恐怖
麥學校好似熱帶森林咁, 咁多昆蟲嘅,蜈蚣, 蟻, 蚯蚓, 蚊......

黃巴士

原文章由 sandy816 於 07-9-19 23:42 硐表
呀仔今日返黎話學校草叢有蛇呀 .最後老師話比佢地知捉到條蛇.我話老師最叻就係捉好似佢依d大懶蛇

尋日同囝囝傾開學校d野, 佢爆話佢班呀某某同學鍾意亞xxx, 另一個xxx鍾意xxx, 囝囝就話佢覺得隔離班d女同學好d.  

我都唔識得答佢, 只係講笑咁話洗唔洗幫佢地攪定擺酒呀???佢就響到狂笑.

麥依家d7歲小朋友咁早熟嘅?????

剛剛默完中英文, 右話下星期一再麥中文啦!!!!  我覺得d中文生字(種蘿蔔果課) 好似多同深左.  

佢地唔停咁默書, 我就唔停咁幫佢溫書,  唉!!!!真係少d心機都唔得......    
努力呀!!!!

黃巴士

Hello!!!
唔介意我插咀嗎???

學校D老師係有D惡有D無咁惡,  好似我囝咁, 幼稚園時D老師不知幾咁NICE, 所以果時叫佢溫書, 佢都唔會在意.: : :

但係到小學, 我撰左仁紀, 因為佢係一間傳統而新思念(跟著時代走的)學校. 尊重小朋友及家長意見, 記得在上年家長會上, 老師講到對於成績唔好嘅學生, 佢地唔會放棄, 會再用其他方法去啟發佢地.
響我囝囝現在小二時, 我感受到佢地唔係只係講而係已經做左出黎.  

好似我囝囝咁, 如果佢對住D"林"D老師, 佢會無咁ATTENTION, 相反一D惡少少嘅老師, 佢就會知驚D.
其實小朋友有好多類型, 佢地未必一定會受唔惡嘅老師嘅.

我只係知對頑皮D嘅低年班學生,  如果小問題, 佢地會電話聯絡家長, 家長可聯絡班主任了解跟進, 對小朋友罰吓企,留堂咁. 再講俾佢地聽(唔係講)係分析俾佢地聽做錯左D麥.
(因為我囝囝小一時都做左D唔守秩序嘅野)
畢竟老師都係想小朋友好, 而老師點去處理個案, 相信各有不同.  問題係出現問題時, 家長與老師是否同一理念????

黃巴士

原文章由 YYJC 於 07-9-19 17:03 硐表

唔該你, 咁學校如何處學生呢?

原文章由 黃巴士 於 07-9-20 11:09 硐表
Hello!!!
唔介意我插咀嗎???

學校D老師係有D惡有D無咁惡,  好似我囝咁, 幼稚園時D老師不知幾咁NICE, 所以果時叫佢溫書, 佢都唔會在意.: : :

但係到小學, 我撰左仁紀, 因為佢係一間傳統而新思念( ...

原來老師真係會要人留堂??係唔係限家長接送同學?

真係好啦,黃巴士,您返咗黎.近排好靜,少人響度講野,咁搞法,會惡性循環愈黎愈少人黎.多謝您既”插咀”,解釋得好清楚

係真蛇呀.小姐同少爺話.小息果時見到用繩圍住仲貼左張紙寫住"請勿接近".我問佢地見唔見到條蛇.佢地又話見唔到喎.咁咋
原文章由 黃巴士 於 07-9-20 10:13 硐表
係米"嚴蛇", 唔係真係果d蛇吓馬????咁恐怖
麥學校好似熱帶森林咁, 咁多昆蟲嘅,蜈蚣, 蟻, 蚯蚓, 蚊......

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題