用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

我仔都係呀.佢無背過.我叫佢今日返去問下同學
原帖由 YLMBEE 於 09-2-18 13:08 發表
[quote]原帖由 黃巴士 於 09-2-18 10:45 發表

咁有無話默依課, 係讀默??

我唔記得PAGE幾, 只知係首詩, 有咗四部份。 (仔仔班都無話背默喎?? ...

佢無話背默.我讀比佢默咋
原帖由 黃巴士 於 09-2-18 10:45 發表

咁有無話默依課, 係讀默??

黃巴士

你地班就好啦有預默.我次次叫少爺溫默書佢都一日推一日.
原帖由 黃巴士 於 09-2-18 17:17 發表

咁就唔知各班情況係點LU??
囝囝班預默時都是背默的.

黃巴士

P.10
原帖由 YLMBEE 於 09-2-24 13:57 發表
請問知唔知嚟緊既英默範圍, 擒日我聽阿囝講話要默學習D嘜而得奬過課(不過唔記得PAGE幾?) 我睇過有D字都幾深 & 幾長  如:CERTIFICATE ACHIEVEMENT , COMPETITION......等!!      我問阿囝仲有無其他,
範圍 ...

兩樣車都有架.最緊要係填之前果張回條寫清楚.咁老師就會安排小朋友排邊條隊架喇
原帖由 YLMBEE 於 09-2-26 14:05 發表
請問運動會嗰日最後走嘅係咪校車 & 褓母車, 上兩年我都有去, 所以無為意學校安排點走, 今年我唔唸住去, 阿囝就好驚唔知幾時要上車, 又驚自己上錯車返唔到屋企, 我同佢講到時唔清楚可以問老師, 但佢依然都成日問住嗰 ...

唔一定架.我仔小一升上小二已經唔同班.
原帖由 咩咩豬 於 09-5-14 21:38 發表
請問各位家長,小一升小二是否按成績分班 .

唔一定.我仔小一升小二.佢果班有唔記得9個定1X個唔係升讀原先果班.
其實班班都有d小朋友係家長唔多鐘意自己小朋友同佢一齊架啦.唔諗得咁多.
原帖由 咩咩豬 於 09-5-21 15:08 發表

咁請問同學是否全部同番埋一班 ,因為我真係希望有些同學在小二時不再同囝囝一班.

我仔琴日放學都仲好精神.夜晚仲食三碗飯.點知今朝訓醒.燒到一零四點幾 .睇左醫生.話係季節性流感.我諗依家d菌都好惡下.黎得咁快.一d病徵都無就黎得咁急.大家都要叫小朋友小心d喇
原帖由 黃巴士 於 09-9-17 18:48 發表
最近流感咁犀利, 其實校方有無考慮小朋友都要帶口罩呢??
我有見其他小學都有強制小朋友每天上堂帶3個口罩返學應用.
如果帶住口罩成日有些辛苦, 咪按時"頭"吓氣. 或者考慮不要小息落樓下.

有時見放學成校人 ...

係...真係嚇餐死.我仔依家退緊d燒.但仲有微燒.食埋d藥.聽日帶佢睇多次醫生.醫生張假紙寫到聽日.
大女又開始咳...好煩呀
原帖由 黃巴士 於 09-9-20 08:47 發表

我囝前幾日都發燒104幾, 唔退燒, 又發冷, 又燒, 又肚瀉, 又嘔. 無返學.
嚇死我, 醫生話似豬感 , 米去流感中心化驗(只有政府才有化驗豬感)囉>, 去到點知無得化驗  , 只有孕婦&長期患者至可 ...
‹ 上一主題|下一主題