用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

yes. 下星期除了旅行日, 就只係返1日學, 佢地真係開心到癲. 我都可以訓多少少.

ocean park 有優惠, 可唔可以詳細d講?

原帖由 黃巴士 於 10-1-21 13:33 發表

我地PLAN去OCEAN PARK. 閒日少D人, 加上最近話有$50優惠FREE LUNCH費. 實在太好了!!!
大家玩得開心D啦!!

kswiss

唔好意思, 家長日我見last, 又要趕住走, 所以無時間留低同你傾多2句tim.

原帖由 黃巴士 於 10-2-28 10:56 發表
寒流下周來襲氣溫將跌10度
(星島)2010年2月28日 星期日 09:40

天文台
台長李本瀅表示,未來一周,本港天氣持續溫暖潮濕,預測下星期會再有寒流抵達,屆時氣溫會下跌約10度。
李 ...

thank u. 我寧願凍d, 好過潮濕, 我女話廁所及課室好濕, 好濕, 好dirty. 最潮濕果幾日佢係toilet經常中頭獎(滴水在頭上). 地面太濕滑, 見有同學滑倒.

原帖由 kswiss 於 10-3-17 21:14 發表
老師教個d計算方法,都幾複雜,尤其做簿時,真係用咗好多時間列 steps.都唔知考試夠唔夠時間做.

我真係睇唔明老師教既方法及列式, 有一條減分數要列10行才到答案, 好似由簡變繁? 同一條, 我教佢既方法就只需列2-3行就完成.
做書及作業時是一套, 做簿時又要跟老師另一套, 攪到亞女都好混淆. 我叫佢唔好跟老師既方法, 考試時邊有咁多時間每條寫10行列式?

你地班教左小數點未?

我女果班都係尋日取消視藝及英文堂, 連上4堂數學堂, 教減分數及點數. 唉, 速成班?

小五考文言文??
好彩我呢個做亞媽既無大志, 無諗過要亞女入"名校", 否則做家長真係"有壓力, 未解決!"

原帖由 csy_ma 於 10-3-30 20:21 發表

又八多D,因為之前聽到都幾敬佩或同情間名校既學生家長:

小五,中文既閱讀理解試卷竟然出文言文(但係教既課文從來沒有文言),嘩!乜家陣香港既小學生中文理解能力咁高咩?? ...

原帖由 cookie 於 10-3-30 14:38 發表
講開名校學生,星期日同中國舞班0的家長傾開,唉...聽到佢地講既野都真係唔知講咩好...
話說一個小4人仔係班中平均都有9字頭,我聽到已經好恩惠.但再聽落去就....
到見家長派成績個陣,老師同家長講[您個囝考成0甘係班中 ...

講起張老師, 我一年總有2次去獅子山郊野公園bbq, 見過佢同大班球員係果樹既棒球場練完波經過. 穿上球衣, 揹住大袋既張老師, 真係幾鬼"型"架!

原帖由 kswiss 於 10-3-31 17:47 發表
睇到你個'怕羞'表情符號,真係笑咗出嚟! 唔怕話比你知,我都好鍾意孫 Sir,簡直係師奶殺手! 哈哈!!

其實,我仲覺得阿'張生'好鬼有型,中性打扮真係有fans架!好在我唔係學生,如果唔係實喜歡上佢地堂.

...

原帖由 kswiss 於 10-4-24 22:34 發表
今日既才藝表演真的很精彩,晚上個場比日場更甚.司儀口材唔錯,又有遊戲環節,壓軸個場嘉賓表演真係要叫 encore!

我個人幾鍾意 ballet, 中國舞, 同埋敲擊 + 管樂演奏.
日場第一個姐姐彈古箏, 歌詠, 西方舞都很出色.

...

連我細女都坐定定睇, 無叫悶, 佢話d姐姐(中國舞, 芭蕾舞, 拉丁舞嘉賓等)d衫好閃, 好靚, 好好睇.

佢重好落力舉手參與玩遊戲tim.

原帖由 csy_ma 於 10-4-29 13:18 發表
恭喜露絲大囡位列三甲

AB班睇黎各有所長:1-4A班,據聞5-9為B班,10唔知,似乎都爭恃激烈??

似乎刪錯咗之前既post添?之前只係祝pleel既子弟覓得理想學校。

聽完plee既分享,先發覺對子女要求不太高其實有 ...

多謝.

係咪我地班主任比較要求嚴謹呢? 聽幾個我班既家長講, 佢地既子女以往操行取得A-或以上既, 4年級上學期及呢次成績表上都只係得B or B+. 亞女話好似無邊個攞到A-或以上.
csy_ma, 你知唔知其他人操行成績如何?

但聽聞聯繫中學及band 1既學校要求5,6年級成績表上, 操行要有A-或以上, 有d學校會睇埋4年級既成績表tim. 如果下年又係同一班主任, 咁

原帖由 黃巴士 於 10-5-4 11:17 發表

我朋友都係出國讀書時出, 自己一個人生活, 出果時都好辛苦吓.
我囝囝尋日都痕都瞓唔到.  
但今早發灑出來就無咁痕.  佢仲照鏡, 話成身都係,好肉酸呀! C6就話佢好似中學生咁 (滿面暗瘡啫, 好快好返啦.):kiss ...

醫生有無開藥膏止痕? 我女既兒科醫生講, 一定要食晒醫生開既藥, 否則水豆病毒會潛伏係身體內, 將來會容易被某種過濾性病毒入侵, 便會"生蛇".

祝你仔仔早日康復, 亞媽教, 好番煲金銀花, 白菊花茶, or竹庶水等俾佢飲. 以前就會煲金銀花水抺身tim.

原帖由 seven_cola 於 10-5-6 19:16 發表
請問各位,
小女童軍是否小二開始有?
要自己問老師定會派通告?
會星期幾上堂?
除了買制服,還要比其他費用嗎?

另外,暑假會繼續有本身既課外活動嗎?
太約幾時有通告?

還有,下學年既書簿費大約幾時交?

唔好意思!太多 ...

小女童軍是否小二開始有?
要自己問老師定會派通告? 留意廣播, 以前會有報名表張貼於有蓋操場, 學生自行寫上姓名, 班別等報名.
會星期幾上堂? 小二, 三會星期三, 小四以上星期四
除了買制服,還要比其他費用嗎? 制服包括裙, 帽, 腰包, 長襪, 小隊章...等, 每堂只需交$1會費.

另外,暑假會繼續有本身既課外活動嗎? 部份會有.
太約幾時有通告? 老師會派通告予已報名既同學.

還有,下學年既書簿費大約幾時交? 唔記得TIM.

原帖由 黃巴士 於 10-6-4 15:53 發表

係喎, THANK YOU!!
繳費靈咪遮係銀行A/C NO.囉. 蠢咗添!!

想問小測卷係咪班班都一樣架, 今次英小測卷中的TENSE都幾難, 幾雕鑽.

黃巴士

我都覺得下學期既英文好似深左好多. Tense, pronouns 多左, sentence structure 又複雜左, 佢地開始攪唔清楚. 我見亞女做WB 都做到頭暈暈.  今次期考應該都幾難應付.

原帖由 YLMBEE 於 10-6-5 09:45 發表

今次常識要考嘅範圍 & 要記嘅嘢好多, 囝囝平時應付做課都無乜時間温書, 擒日放學仲要留校 , 佢到依家仲有好多嘢都未温熟, 哩幾日阿囝已温到頭暈暈  , 問佢廢物污染嘅問題, 佢就答咗空氣污染, 亂曬大 ...

yes, 常識4,5,6冊都要考, 範圍好多. 死啦. 上次考完已經唔記得晒, 今次又考番5,6冊既歷史, 邊有咁多時間慢慢溫呀!

kswiss

pls check pm!

thanks.

原帖由 kswiss 於 10-7-9 18:38 發表
Lucy,

Pls check pm.

thank you.

原來尋日數學小測, 好多同學唔合格. 一直取得高分數既同學都未回魂. 一定係暑假玩得太開心啦. 我女都一樣, p.4既數好似未曾學過咁, 真係低打 . 唔怪得老師咁嬲.

原帖由 cookie 於 10-9-8 09:45 發表
咦,我女女無同我講既????
題外話,我女女話您女女高左好多好多....

唔見個零月, 一向高妹 (唔少得你女), 肥仔果幾個同學仔真係<快高長大>得好驚人!
睇住佢年年增長咁快, 好擔心會高過daddy.

嘩,今早真係涼涼地,女女猛話好凍,不過佢話尋日有個同學著冬季俾學校係操場當住所有同學面前問佢點解著冬季呀....
尋日睇大女做數學,真係有少少 佢仲係係異分母加減同三角形面積......出錯
考埋今日仲有一日咋,快0的考完就好喇....
聽大女講佢地要用紙整衫,11月尾又話要做project...
不過我已經買左票同女女去睇上河圖

我都買左票去睇清明上河圖, 好彩11月尾, 有2日學校假期, 容易買好多.

原帖由 cookie 於 10-10-28 10:13 發表
今早真的有點凍....
問左學校如想著冬季校服,要穿整齊的冬季校服或運動服,不可混合穿冬夏季...‏

原帖由 黃巴士 於 10-10-28 10:51 發表

咁灰色冷衫+全SET夏季校服 &
運動風褸+全SET夏季運動服是否可以??

黃巴士

今早得16度, 荃灣更得13,14度.  我叫亞女著冬季, 佢唔肯呀, 話尋日見有人著冬季俾老師捉住問點解自行轉季? 有d又俾孫sir罰企. 唯免影響佢地考試心情, 都係著夏季, 加2件冷衫算lu.
‹ 上一主題|下一主題