用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

各位家長:

頭先我去錯版添!

大家的小朋友已在仁紀就讀了一年,請問大家對貴 子女在此校就讀有何感想呢?

我的小朋友也快將要報讀小學了。我看過您們的分享後,感到做小朋友的父母真不易,要跟他們一起應付學校的學習事宜,最辛苦莫過於應付每週的中默、英默、常識小測...... 我也擔心自己未能稱職。因為我的工作實很繁忙,擔心未能好好與孩子一起應付及適應小一的學習生活。

看過您們的分享,令我對仁紀也認識了很多,多謝晒! 希望我日後仍有機會跟您們分享吧!
"我們愛,因為神先愛我們。"

請問大家知唔知道有冇校車到深井o架? 謝謝您。

csy_ma :

你地都係住係深井? 你覺唔覺得小朋友去咁遠返學好辛苦呢? 我都心大心細諗緊係咪俾佢讀間近d o既學校。咁你依家係點樣接送小朋友返學呀? 其實,我仲未搬入深井,但係就裝修緊。我奶奶任葵涌住,所以諗緊如果仔仔真係讀仁紀, 我地會唔會先駕車至荃灣,再由我先生帶佢返學。放學就由奶奶接。不過,我又覺得好似好唔方便,所以我仲十五十六報仁紀、馬基定係浸聯。大限將至, 真係好煩呀!

原文章由 csy_ma 於 07-9-1 19:26 硐表
各位:

好耐冇上黎了,點知大家都係一樣.係唔係出咗去,或者同我咁,忙於趕course或者outing既迎送生涯呢?

helloKitty*:

妳好!原來妳都係住深井?仁紀係冇校車/保姆車入深井既 .我本來想搵3個小朋友同我同阿囡合組上學的士幫(由 ...

[ 本文章最後由 HelloKitty* 於 07-9-9 19:42 編輯 ]

我禽日去左仁紀參觀,我都聽到老師話小一係行雙班主任制,不過就唔知學生人數有多少。因為有位家長問一班係咪四十人,跟住個老師就咁樣答。

如果行雙班主任制真係好d, 因為一班成四十個人,老師都好難照顧晒個別的需要。但係升到小二就無...... 我仔仔比較活潑,我真有點擔心!

原文章由 HelloKitty* 於 07-9-9 13:19 硐表
csy_ma :

你地都係住係深井? 你覺唔覺得小朋友去咁遠返學好辛苦呢? 我都心大心細諗緊係咪俾佢讀間近d o既學校。咁你依家係點樣接送小朋友返學呀? 其實,我仲未搬入深井,但係就裝修緊。我奶奶任葵涌住,所以諗緊如果仔 ...

csy_ma:

我好感激您真誠的分享!

其實,我依家仲住緊葵青區,遲d會搬入深井。到囝囝小一時,應該會由工人接送佢返學放學。囡囡就諗住係深井讀幼兒園或幼稚園(你知道香港保護兒童會深井幼兒學校同栢基海韻幼稚園 (本地課程)邊間好嗎?)。不過,我奶奶住係葵涌,佢好唔想我地搬。其實,佢好想囝囝讀仁立,但係我怕好谷。佢老人家又唔捨得d孫,但又唔肯入去一齊住(依家一齊住緊),所以佢想個孫係仁立讀,佢都可以幫手照顧,但係我就擔心緊車程太遠,令囝囝好疲倦。因為我係在職媽媽。我都係諗住如果讀仁紀,就要晨早車囝囝同工人出荃灣,然後佢地再搭車返學。因為我要七時半前返到公司,所以我大約七時零五分車佢地去荃灣,都唔知佢地點樣打發時間,而且囡囡又要返學,所以我都係未諗掂。如果可以同您地o既仔女做同學梗係好啦!

原文章由 csy_ma 於 07-9-10 11:03 硐表
HelloKitty*:

我而家主要係做緊全職媽咪,而選擇仁紀當初係老公的堅持(我當時心儀浸聯,且識話得事既浸聯教會中人,但佢都以怕第二輪抽唔到徬徨為由,第一輪就揀佢母校.後來先發覺,佢對母校好有感情),所以情況唔係同您好同...

就個 ...

plee:

其實,我囝囝都係有二十分,我都無諗過一定得。不過.......緊係心存有一線希望的。

原文章由 plee 於 07-9-9 23:09 硐表
HelloKitty,
今年小一一班有36至37人, A至D班行班主任制, E班就仍是一個班主任, 原因不明。
不過如果你細仔想入浸聯or馬基, 1st round看來機會都幾微, 因為兩間都是大熱學校;以去年小一申請者來說, 我有朋友是長子 ...

其實,我都好擔心自己安排錯誤,令到囝囝未能入讀一間良好的學校。做人阿媽真係壓力好大。因為呢d嘢,男人係唔會上心的。

我真係要懇切禱告,祈求天父親自為孩子預備一間最合適的小學,使他學有所成,為主所用。

原文章由 HelloKitty* 於 07-9-10 21:56 硐表
plee:

其實,我囝囝都係有二十分,我都無諗過一定得。不過.......緊係心存有一線希望的。

csy_ma:

我非常感激您真誠地跟我分享!

我已打左去保護兒童會,佢話十一/十二月會interview,所以叫我早d交定表格喎。其實佢係係邊個位置呀?

係呀!無論小朋友讀邊間學校,做父母的都要俾多d時間佢地。我都預左出年佢讀小一時,自己要預多d時間俾佢。大家都要好好適應小一生活。

Thanks a lot!     

原文章由 csy_ma 於 07-9-10 23:30 硐表

因為鄰居兄弟之前讀栢基,阿哥之後讀海壩街官小→喇沙,所以我地響小囡2歲前,都諗住俾佢讀栢基.不過後來我帶囡囡去海韻果邊遊樂場玩,見到佢d外籍老師(好似菲籍)帶班細路去咗遊樂場,就自顧自傾偈,都唔多照顧班細佬,印象轉差.再參 ...

csy_ma:

唉! 真係唔好意思啦!我的內心原本已諗掂,後來由變得忐忑不安,不知如何決擇! 我又擔心太多人選仁紀或浸聯,最後仔仔未能入讀一間心儀的學校,好似就係我害左佢。

聽完您的分享,再看過浸聯p1媽咪的分享,覺得仁紀的老師在照顧上好像較好。

希望您不會怪我這麼麻煩吧!

我真的要懇切禱告,祈求天父為仔仔預備一間最適合他的小學,讓他可以健康愉快地學習及成長。

csy_ma :

為左報學校的事,令到奶奶好唔開心。佢仲話以後仔仔讀書的事,佢唔會理,叫我地自己搵人攪。因為我地無揀到仁立,所以佢唔開心。亦因為佢接受唔到我地要搬的事實。

有時諗我也不想令其他人唔開心,但係又會覺得點解自己個仔d野唔可以由番自己阿爸阿媽決定。內心真矛盾!

我都唔知點樣面對住佢.......佢唔知要嬲我嬲幾耐呢? 唉..........

我阿爸阿媽都好少理我仔仔女女o既事情,讀什麼幼稚園,什麼小學,佢地都唔會要我地聽晒佢地話,反而奶奶好多時都好想我地聽佢話。唔知係咪因為我地係同奶奶一齊住呢?

Please Pray for me! Thanks a lot!

[ 本文章最後由 HelloKitty* 於 07-9-20 23:05 編輯 ]

01、kwiss & 黃巴士:

好多謝您地o既真誠分享! 好多謝您地o既支持同埋鼓勵!這是很難得的!

我只怕一陣間派唔到,就會被埋怨! 我亦怕最後仔仔派唔到一間好學校,自己就好似成為千古罪人咁! 希望我第一輪已派到,咁就唔使擔心咁耐啦!

csy_ma:

我相信你是一個既愛校,又愛孩子的好家長/媽媽,你願意委身於這義務工作,實在是很難得的。我相信您的家長們會欣賞及認同您的付出。加油呀!

原文章由 csy_ma 於 07-9-23 13:36 硐表
唔知BK定我部腦慢,搞到我以為寫既野又冇咗,要再打過.既然重複咗,就放過第樣野:

上黎本來係因為終於寫了賣藥的廣告(參選家教會的自我介紹),但係嫌太多字太囉唆,諗住鋪上黎交代吓,就刪個潔本.請睇到後面,就我既新構思俾d意見,唔該!: ...

csy_ma、黃巴士、01 & kwiss:

由於交通及地點問題,我最後報讀了浸聯。

我小朋友無緣跟您的小朋友做同學(學弟)了,但我很高興能在此認識您! 我盼望日後仍有機會跟您分享吧!

[ 本文章最後由 HelloKitty* 於 07-9-29 12:12 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題