用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續
樓主: Felicia726
go

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續 [複製鏈接]

原文章由 Felicia726 於 07-7-5 23:41 發表
Can anybody help to guide or invite alisoncheung to join this new topic? How to post the link to this topic in pm?
這個新BK令我頗疲倦. 我是一個老人家呢! 太難太多探險式搜尋,我不曉喎....

Hi 咁多位早晨,

Alison報到

呢個新look真係攪到我唔知點揾番你哋. 好彩poonhui e-mail條link俾我.  我卒之可以返番嚟囉.

奇實我都開咗個新topic, 不過你哋全部係曬到, 我梗係返嚟呢個大家庭啦.  爭d唔見曬d friends tim.

你哋有冇响之前個topic睇過Trevor 仔响Singapore影的相.  如果冇而又有興趣睇吓的話可以click下面條link.

http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/alisontongyp/slideshow?.dir=/d6bdscd&.src=ph
Trevor Mama

Good to see you here, Alison.
Can anyone teach me how to customize the most recent message stays on the front page?
OH... I am such a retard.
Can anybody ask FungMm to join here also?
Is this subject matter too hard to find? Maybe I should put Kentville K2 07-08 in the beginning.

Hi.  I've given FungMm a link to reach here.  Hope she'll join us soon.

For the quick links (收藏), try to click "Hello <username> !" at the top of the page.  Old links are still there.  But of course we'll use this new topic as our K1'ers are now promoted to K2.

I also have problems customizing the most recent messages on top.  It seems that sometimes they're at the bottom and sometimes they're on top.  Totally uncontrollable!!!

原文章由 Felicia726 於 07-7-6 15:29 發表
Good to see you here, Alison.
Can anyone teach me how to customize the most recent message stays on the front page?
OH... I am such a retard.
Can anybody ask FungMm to join here also?
Is thi ...

真的被這BK新貌弄至頭暈眼瞓. 上網冇耐已經想瞓覺. 我諗在自由講場那边會有上網叻D嘅人.
妳們是否都被這新BK弄致頭暈眼花,所以都唔見哂人?
我現在好眼瞓Zzzzzzz
Alison, 妳好勁! 唔駛husband幫手都可以帶埋囝囝搭飛機去旅行. 有次我自己一個人帶亞女坐車出TST睇太空館周圍影相, etc. 已覺得自己好叻. 妳今次簡直強. .... 或是我太冇用.....

Re: Kentville 07 - 08 K2 Fans 請進

Hi Moooon,

很高興係呢到見番你.  我開呢個新topic, 幾驚d fans唔識自動過戶.  希望快d見番多d舊fans, 同有多d新fans加入.

長隆又的確唔錯, 一家人可以玩足3days.  而家重有埋水上樂園tim.  1日睇動物, 1日玩水上樂園, 1日玩遊樂場 ??好3日.  記住要住長隆酒店, 值得推介架.

你可以去中旅問嚇.  搭火車我覺得舒服d, 不過中旅package只包一程火車.  如果搭船就包來回.碼頭同廣州東站都有免費車去長隆酒店.  不過book package?時要book 埋.  我覺得從廣州東站去長隆好似近少少.

Carman有幾高呀?  如果未夠1米係唔洗入場費的.  不過KV?細路一般都比較高, 我相信Carman都唔例外.係咪?

Hi Alison,

因為未申請回鄉證的關係,所以我都未知是否可以去到長隆旅行,再加上價錢實在有點貴,兩日一夜 (Sun-Mon),住長隆hotel,要每位$2,200!

加上天氣咁熱,都不知去那處好?

[ 本文章最後由 moooon 於 07-7-7 18:15 編輯 ]

小囡將於9月入讀KV-K1,將搬到馬鞍山,請問各位有無人知道,在雅典居的校車上落時間?搭校車好定馬鐵(自己湊)時間短D呢?

謝謝!

有冇去根德園保姆車介紹

由奧運站去根德園,幫幫忙呀?

Hi all,

我來呢.. 吾好意思可能遲咗ddddd呀, 係因為公司十分忙碌呀. 不是剛放完假之問題, 係因為公司將快被收購.  所以十分busy law.  

請大家比d意見我呀, seaking另一份新工好還是索性做全識媽咪好dddd呢!??? 而我對全識媽咪呢份工, 既陌生&好似好悶....所以都未confirm.   不如請全識的媽咪分享吓呀.  Many Thanks!

Hi Clarachel,

你好呀!  我都係住馬鞍山, 不過冇你咁入, 响富安唧, 我係自己帶, 因為我搭馬鐵都近你兩個站.  加上我要行過對面個邨"錦泰苑"先上到車, 早上7:30am要到站, 係第一站.  我帶返學就7:30am先出門口, 8:20am到學校, 重未開門, 但係校車係未到, 咁你會點棟.  不過搭火車去到大圍就唔好想有位坐喇.  不過都係企一個站唧.

我見好多馬鞍山小朋友都係工人帶搭火車返學架.

Hello friends,

我己成功將新的message放咗在前.  如果你哋重未做到, 可按以下方法做就可以.

去"觀看賬號">>"編輯個人資料">>由上數下第5格"回覆顯示">>選擇"新的在前".

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-7-9 12:16 編輯 ]
Trevor Mama

Hi alisoncheung,

Oh thanks! 我可以看到"新的在前面"呢.

Hi FungMm,
Long time no see.
Acquisition taken place at your company. I see.
I think you should try to look for another job. The market out there is quite good now, I believe. You should be able to find some job opportunities. I am a working mother and do not have the courage to be a full-time mother. I do not want to let go of my salary, my career, freedom, etc. Besides, you will have more to talk with your husband if you are also working. It can be very stressful to be a full-time mother and husband will find it difficult to understand the needs of full-time mother. Then more complaints and misunderstanding, etc. My point of view may be changed as time goes by. Currently, I am not ready to be a full-time mother and I believe that I will work till my children graduate from college. Haha.
Cheers.

原文章由 FungMm 於 07-7-9 11:34 發表
Hi all,

我來呢.. 吾好意思可能遲咗ddddd呀, 係因為公司十分忙碌呀. 不是剛放完假之問題, 係因為公司將快被收購.  所以十分busy law.  

請大家比d意見我呀, seaking另一份新工好還是索 ...

Hi Felicia726,

多謝您的意見! 其實我在上年12月時已知公司將會被收購, 當時都好開心因知公司的賠償比一般香港人公司多(因是英國公司). 所以都不太worry但從6月28日老闆正式通知所有同事時, 大家都好down.  :-| 因大部份同事將會在8月31日正式離開公司.

同事們都問我去向時, 我才開始想是否再找新工還是去收購公司interview. 但去完KV的家長會後我想全職照顧Keefe, 因由helper照顧始終未可太全面. after discuss with my hb, 他都十分同意. 唯一是怕我3分鐘law, 因未有囝囝前我都試過不過只維持了3星期便去返新工..

距離我離開呢間公司最快都仲有3-4個月, 慢慢再想及多觀察全職媽媽的生活先呢... eeee

原文章由 Felicia726 於 07-7-9 14:10 發表
Hi FungMm,
Long time no see.
Acquisition taken place at your company. I see.
I think you should try to look for another job. The market out there is quite good now, I believe. You should be ab ...

Hi FungMm,

其實您對「全職媽咪」的問題,或者我都可以給予少少自己的個人意見,雖然我不是很算一個沒有職業的全職媽咪,但因為是Home Office的關係,所以Carmen都算是我一手湊大。

每個人對生活角度的看法都不同,如果沒有Carmen的話,其實我可以在我自己的事業上搵到很多的錢,也很自由(當然的自由),但很奇怪,錢多並不代表快樂,現在我的收入只是我以前的10-50%,工作時間卻是24小時stand by的「無覺好睡」。但現在以Carmen的年紀來說,都四歲啦,是進入另一個階段吧!

不過,有付出也有收獲,有失去也有得著,自己去衡量。

做全職媽咪,要有以下心理準備:
1. 全職媽咪在普羅大眾心目中,都是吃力不討好,兼沒有人工回報和強積金。
2. 亞奶奶可能會覺得您是靠佢個仔養的寄生物,佢個仔就很辛苦返工賺錢,您就很得閒在家;所以平時出到街,亞奶奶或會叫您幫佢挽手袋,當您亞四。
3. 以前是CEO,現在或會不自覺地成了「see姨,Oh!」。
4. (還有很多很多,不能盡錄。)

雖然如此,但您可以衡量,什麼是最重要和珍貴?

對我來說,可以時時刻刻陪著自己女兒,看著她的成長過程,行第一步路;第一次懂得自己去VV,記得Carmen在大概十五個月的時候,我正在對著電腦工作,Carmen捧著她自己剛V完的馬桶給我看,忘不了那一刻高興的surprise。

付出了很多,得到了是女兒一聲:「媽咪,我很愛您,很鍾意您!」並時刻地在乎您的喜怒哀樂,即使做丈夫的也未必很在乎太太的唔開心。

所有代價,已經很值得了。

[ 本文章最後由 moooon 於 07-7-10 08:25 編輯 ]

你個case同我上年個case一樣,我係間美國公司做咗10幾年, 上年被收購我見亞仔剛開學又唔想去見工就決定做ft mama. 宜家亞仔見到d同學仔係姐姐帶返學,佢都會好自豪咁同我講mama 揍好過姐姐揍好多,

原文章由 FungMm 於 07-7-9 14:33 發表
Hi Felicia726,

多謝您的意見! 其實我在上年12月時已知公司將會被收購, 當時都好開心因知公司的賠償比一般香港人公司多(因是英國公司). 所以都不太worry但從6月28日老闆正式通知所有同事時, 大家都好down.   ...

Hi Moooon & Joetsang,

多謝您們的分享, 我知做full time mama是要以家及小朋友為主. 而我其實都好喜歡家庭樂, 不過當想到要每天有做不完的家務同要教導小孩的功課, 興趣班, 品德培育同安排一切的大小事情... 我就有dddd擔心我不能做好呢份工作!

我都有問過囝囝如果媽咪照顧您, 不要auntie好嗎? 他說吾好媽咪要比心機返工, auntie照顧我可以呢.... :cry: 似乎他都不太想改變現時的生活方式呢!

我是絕對明白自己看到小孩成長, 是十分快樂的事情.  我會認真去理解同明白full time mama的喜怒哀樂! many thanks!

上次家長日,跟Miss Chong談起,小朋友寫英文字的筆劃,個M和N,都是左右兩棟,之後連中間線,筆劃似乎不太正確,何解?

您們有沒有留意?和有什麼意見?

我終於明白,為何Kentville的K2班要安排返下午時間了!

moooon,
點解K2全返下午? 你唔開估?
又點解M和N的寫法是那樣, Miss Chong 沒有解答你?
我全都想知.

原文章由 moooon 於 07-7-10 18:14 發表
上次家長日,跟Miss Chong談起,小朋友寫英文字的筆劃,個M和N,都是左右兩棟,之後連中間線,筆劃似乎不太正確,何解?

您們有沒有留意?和有什麼意見?

我終於明白,為何Kentville的K2班要安排返下午時 ...

Hi Moooon & Felicia726,

講開M & N我都試過教Keefe正確的筆劃, 不過練好多次之後他的M & N都不balance. 好奇怪如果用KV的方法他的M & N是可以balance wor! 所以我都暫時容許他用此筆劃先. :

至於點解K2要返下午我就不太清楚呢, Moooon都係請您開估呢!

原文章由 Felicia726 於 07-7-10 20:02 發表
moooon,
又點解M和N的寫法是那樣, Miss Chong 沒有解答你?
我全都想知.

原文章由 FungMm 於 07-7-10 13:59 發表
Hi Moooon & Joetsang,

多謝您們的分享, 我知做full time mama是要以家及小朋友為主. 而我其實都好喜歡家庭樂, 不過當想到要每天有做不完的家務同要教導小孩的功課, 興趣班, 品德培育同安排一切的大小事情.. ...

Hi FungMm,

既然你個囝都唔想改變現時的生活模式, 你就不如繼續做working Mother.
, 你哋雙方會更加珍惜共聚的時光.
平時多d陪佢都一樣唧.
而家養大一個小朋友, 真係小d錢都唔得架, 就算你有錢, 留多d個儲備又何防.
今日唔知明日事呀嗎.

我平時除咗返工, 全部時間都俾曨個囝 (包括日日湊返學, 放假湊去興趣班, 收工後一齊練琴温書), 一樣好好感情.
佢都成日要我嗲嗲架, 買件佢鍾意的禮物同佢出去玩佢都不停講多謝媽咪”, 途人聽到都話呢個小朋友好乖, 真係心都甜曨架. 但係以上一切都要金錢來維持的.
你話唔個嘢點得.

其實我覺得工作都係一個balance.如果要我全職做家庭主婦同湊仔, 我一定會癲.
家務的煩瑣, 教功課課勞氣.
返工對我來說是另一種relax.
Trevor Mama

醒目開學勳章

原文章由 Felicia726 於 07-7-10 20:02 發表
moooon,
我全都想知.

Hi mooon & Felicia726,

我都好想知有關筆順嘅問題!! 不單止M及N, 好似個 "日"字 打橫果一劃點解會係從右至左寫過去 ????   睇住佢地寫嘅時侯個心十五十六, 都唔知應否糾正佢地 ? 以前試過一次話比佢聽由左至右會順啲, 點知佢地倆個一齊話我錯, 老師話咁先啱   實在令到我好迷茫 ??
‹ 上一主題|下一主題