用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 fungkayan 於 07-7-5 17:37 發表
天主教聖安德X家長注意

我聽一個六年級的冢長講,他的兒子近日在校內被同學打,並已報警處理

Is it true?

將軍澳95區小學交流站

alkyng---全職媽媽---兩個女---大女(將軍澳天主教小學)
yeeli   ---
全識媽媽---一個囝-----(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb---
要返工的媽咪 ---一個囡(將軍澳天主教小學)
terry280905 --- 要返工的媽咪 一個仔(信義會小學)
MIHO ---
上班的媽咪--- 一男一女 ---大仔(天主教聖安德肋)
mandyk --- 在職媽媽---兩個仔---大仔(天主教聖安德肋)

原文章由 kiukiubb 於 07-7-6 09:32 發表

HI 991129

我女的同班有個家長都叫我唔好揀將循 , 佢話有個朋友個仔讀緊3年級 , 課程好淺之餘操行都係麻麻 , D老師都好似有心冇力個隻 , 好彩當日我冇揀 , 否則真係   

以上純粹是個人 ...

Thanks for your remind....

alkyng---全職媽媽---兩個女---大女(將軍澳天主教小學)
yeeli   ---
全識媽媽---一個囝-----(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb---
要返工的媽咪 ---一個囡(將軍澳天主教小學)
terry280905 --- 要返工的媽咪 一個仔(信義會小學)
MIHO ---
上班的媽咪--- 一男一女 ---大仔(天主教聖安德肋)
mandyk --- 在職媽媽---兩個仔---大仔(天主教聖安德肋)
991129 --- working mom --- a son --- K2 (Diamond Hill Ling Liang)

[ 本文章最後由 991129 於 07-7-6 16:44 編輯 ]

miho.wah  alkyng

我今日同仔仔返馮晴小一迎新日,馮收成169人呀,
我見大部份都係香港父母,好少國內父母,我問阿仔
跟老師學d咩野,佢話miss講故事比佢地聽,故事係講
媽媽的梳化,佢就講返個故事比我聽,但唔知佢有無講少咗
跟住miss就比佢地畫畫,問佢地平時有
咩活動,叫小朋友畫出嚟,畫完畫,就去借圖書睇,
我仔仔就畫咗去海灘游水既情景,佢又話有風紀
哥哥姐姐幫佢地上落樓梯,好開心喎.

原文章由 mkwok 於 07-7-6 16:30 發表
MIHO.WAH,

昨日報紙有報導的,妳可上蘋果網睇返。我大囝都將會讀這間,但都不能擔心咁多,始終不是自行收生而係政府抽簽,梗會有乖同吾乖的小朋友,最重要係學校的處理。

HI MKWOK

妳仔仔讀那一班 ? 我仔仔是 " 智班 " , 不過我都想聽他如何處理.因我也怕仔仔為人太直
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-7-6 21:59 發表
miho.wah  alkyng

我今日同仔仔返馮晴小一迎新日,馮收成169人呀,
我見大部份都係香港父母,好少國內父母,我問阿仔
跟老師學d咩野,佢話miss講故事比佢地聽,故事係講
媽媽的梳化,佢就講返個故事比我聽,但唔知 ...

YEELI

馮今年有這麼多人怪不得他說沒有位子 , 聽妳說又真是幾好喎 好羨慕 .......好我會努力追入來 HA HA
妳們家長呢? 如有進一步消息再告訴我 等我恨下....
MIHO

原文章由 MIHO.WAH 於 07-7-6 23:14 發表

YEELI

馮今年有這麼多人怪不得他說沒有位子 , 聽妳說又真是幾好喎 好羨慕 .......好我會努力追入來 HA HA
妳們家長呢? 如有進一步消息再告訴我 等我恨下....

miho,
我睇見佢地高年班既學生幫學校手,真係好抵鍚,因為佢地好聽老師話,又好有禮貌同笑容, 真係希望我仔仔大個可以幫返其他同學仔, 我地家長咪倫住交書費同雜費,交晒車費咁囉,佢地小學重有二手校服買比d家長架,幾蚊一件咋,但我老公唔想買二手,想買新,
我重入咗家教會,佢地重有d護背書包好平買比我地家長,但我一早己買咗spi書包,所以無買到.

yeeli

你地咁快有迎新日 , 將天要等到24/8先開始有小一適應班 !
我諗你仔仔一定會讀我好開心 , 真係恭喜你揀到間好學校 。係喎 , 講起書包你有d乜野心水推介呀?

將軍澳95區小學交流站

yeeli   ---全識媽媽---一個囝-----(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb--- 要返工的媽咪 ---一個囡(將軍澳天主教小學)terry280905 --- 要返工的媽咪一個仔(信義會小學)
MIHO --- 上班的媽咪   --- 一男一女 ---大仔(天主教聖安德肋)
elaineho73 --- 上班的媽咪 ---兩個女一仔 --- 大女(保良局黃永樹小學)細女07年9月揀小學會入返家姐既學校

ALL:

我已經將以下最UPDATE 0既資料COPY到本TOPIC的第一頁, 如各位媽咪想搵資料, 可到第一頁查看.

alkyng-------全職媽媽--2個女---大女(將軍澳天主教小學)
yeeli----------
全職媽媽--1個仔---(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb------在職媽媽
--1個女----(將軍澳天主教小學)
terry280905-在職媽媽--1個仔----(信義會小學)
MIHO---------在職媽
--1仔1女---大仔(天主教聖安德肋)
mandyk------在職媽媽--2個仔---大仔(天主教聖安德肋)
991129------在職媽媽--1個仔---K2(D.Hill Ling Liang)
elaineho73---在職媽媽--2個女1仔---大女(黃永樹小學)
                     細女07年9月揀小學會入返家姐既學校
~只要有夢想,凡事可成真~

請問大家對播道書院有什麼評價?識人在內讀ma?

MIHO,

我見到係用ABCD分班, 我囝囝係B班呀.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-7-6 22:56 發表

HI MKWOK

妳仔仔讀那一班 ? 我仔仔是 " 智班 " , 不過我都想聽他如何處理.因我也怕仔仔為人太直

alkyng-------全職媽媽--2個女---大女(將軍澳天主教小學)
terry280905-在職媽媽--1個仔----(信義會小學)
mandyk------在職媽媽--2個仔---大仔(天主教聖安德肋)
991129------在職媽媽--1個仔---K2(D.Hill Ling Liang)
elaineho73---在職媽媽--2個女1仔---大女(黃永樹小學)
杰杰媽媽------全職媽媽--1個仔---(東華三院王余家潔)

HIHI!!!

我就住係天主教聖安德X隔黎,我冇諗過揀呢間,我唔like屋村學校,太雜,d學生太多來自公屋(雖然自己都係住公屋),但佢地d家庭大多父母都出去做野or係d唔多理佢地既大陸人.眼見佢地d學生真係好曳有時學校係好難教得好來自呢d背景既學生(操行).

以上純粹係個人意見.唔好見怪.

我個仔出年p.2,但成績就麻麻地.不過我今日好開心,佢羸到佢第一個獎杯---全港珠心算,6-7yr亞軍
雖然唔算得好叻,但我已經好安慰,總算有樣叻d啦.

hi yeeli

請問SPI的書包在那兒買的, 我找不到
我在MR.KONG 已看中一個仔仔都很喜歡, 但我上網看到很多家長
都說買此SPI書包, 故我想多看後才決定

多謝杰媽咪的意見, 妳將我不敢說的話都說了出來
我都有此感覺.....可惜......唉, 不緊要的.. 我會多了解
學校看他是否與他說的理念一致實施出來的
MIHO

Hello, 大家好!!
我係Q太郎媽咪------在職媽咪--1仔1女(將軍澳天主教小學、大女升中四喇)

原文章由 杰杰媽媽 於 07-7-7 22:01 發表
yeeli----------全職媽媽--1個仔---(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb------在職媽媽--1個女----(將軍澳天主教小學)
terry280905-在職媽媽--1個仔--- ...

原文章由 MIHO.WAH 於 07-7-8 00:28 發表
hi yeeli

請問SPI的書包在那兒買的, 我找不到
我在MR.KONG 已看中一個仔仔都很喜歡, 但我上網看到很多家長
都說買此SPI書包, 故我想多看後才決定

多謝杰媽咪的意見, 妳將我不敢說的話都說 ...

MIHO KIUKIU
我係上年同我阿姨係西田見到平所以買架,因為佢仔仔用
過話好用,就咁攞住就覺得好重,但咩上咗背脊就唔覺得重
其他牌子就唔清楚好唔好唔用

tabotabo------在職媽媽--1個仔----今年9月P.1(梁潔華小學)

[quote]原文章由 alkyng 於 07-7-4 00:05 發表
杰杰媽媽------全職媽媽--1個仔---(東華三院王余家潔)
Q太郎媽咪-----在職媽媽--1仔1女--(將軍澳天主教小學)
                      大女升中四喇

YEELI:

我聽日講seven呢隻牌子的書包都唔錯架, 不過就貴左d, 好似要成七百幾蚊個, 兩條肩帶有air架, 而且書包本身好輕. 而我就應該比個女自己揀款式, 我想佢投入小學生活, 所以比佢自己揀佢自己鍾意0既書包文具(只要個款式唔太差, 我相信佢一定揀有公仔款式).

我個女幼稚園一連幾日, 要k3 d學生帶水壺及小量小食返學, 等佢地認識一下小學生活wor, 會安排比佢地試下乜野係小息時間, 而且佢地今日會去將天參觀小學生上堂0既情況.  

唉...我個女返埋下個星期一就放暑期喇, 唔好話佢喇, 我自己都好唔捨得呀 , 睇住阿女同佢一班同學仔生活左三年, 依家終於要分開... . 剛過去0既星期六, 我地約左八個以前一齊讀k1 0既同學仔家庭及當年k1班主任一齊去西貢bbq, 八個小朋友真係玩得好開心, 佢地成日捉住老師唔放, 成日要老師同佢地玩, 睇見佢地咁, 個心更加唔想咁快分開
~只要有夢想,凡事可成真~

alkyng, yeeli,
終於都返到嚟啦... !!!
都唔知點解新verison咁難用,仲差過以前!
我都要報到呀!Pls update埋我地:小女讀梁潔華
‹ 上一主題|下一主題