用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋幼稚園 天主教聖安德肋幼稚園 (Part 2)
go

天主教聖安德肋幼稚園 (Part 2) [複製鏈接]

唔知點解 接唔到舊被,要開新版

今日去機場好唔好玩呀
陳間我要帶卓卓去覆診,睇下好返未,再決定明日返唔返學
否則我等佢再休息下,下週先返喇
廢事傳染到其他人麻
   0    0    0    0

醒目開學勳章

kcmama

終於搵到你喇! 呢個bk愈整愈衰呀, 真係...新不如舊呀!

聽anson講, 今日好開心呀, 今日坐左"機鐵"呀, 又去左"博覽館", buffet都有o岩食架, 仲話cookie好好食!

你尋日開始無返, 你知唔知有通告派左呀? 下星期開始係活動週呀! 你睇下聽日卓卓返唔返學啦, 如果唔係, 我聽日fax比你睇睇, 又或者上學校個web site 睇下updated左未啦!

卓卓有無好d呀? 聽你咁講, 我都唔敢去tko泳池玩呀! :-x

醒目開學勳章

all

想問下, 點解 st.andrew's 叫"SQ"嘅? 個 Q 點黎架? :loveliness: :loveliness:

[quote]原文章由 wing530 於 07-7-4 22:18 發表
all

想問下, 點解 st.andrew's 叫"SQ"

all

我唔識用呀,新版好煩

卓卓覆左診喇 醫生話佢對眼好番哂,可以返學了

但唔知點解佢隻耳又話痛 原來入面損左 但又唔知點解會損,好煩呀

我暫時都唔會帶佢去泳池,我都怕怕:tongue: :tongue: 第一次去就攪到咁

醒目開學勳章

>KCMAMA
今日聽ANSON講, 卓卓隻眼無紅, 好返哂喇喎! 我今日仲見到卓卓個大名, 因為ANSON今日拎左張"畢業咭"返去, 叫小朋友簽名, 留黎紀念呀! :loveliness:

>HINHINMOM
我問左老師喇, 結業禮果日, 我地要著"小蜜蜂"制服, 果日唔會著"畢業袍"喇, 如果要影相, 就要10號果日返學校影喇, 咁你地咪要請假囉!

醒目開學勳章

KCMAMA

頭先卓卓打電話黎問功課, anson同我講, 你千其唔好錯呀, 如果唔係, 我就教錯卓卓架喇, 攪到我而家鬼 c 咁大壓力喎!

wing530

係呀頭先卓卓問 anson 功課,因我剛剛放工返到,佢就問我,我話佢點解唔問下同學仔,跟住佢馬上打俾 anson 問 因我認為可以訓練下佢地溝通既技巧麻

我都唔知點好.....10 號又要請假   12 號又請,都唔知點好

醒目開學勳章

KCMAMA

係囉, 我都覺得咁嘅安排, 唔係咁好, 對在職媽咪黎講, 唔太方便, 我覺得應該結業禮果日, 最好都有機會著畢業袍, 如果10號唔得閒影相, 咁12號都仲有機會影麻! 而家10號唔影, 就無機會影喇~

卓卓問anson時, anson第一時間就講, 你唔問下你媽咪, 叫你媽咪教你麻~   之後, 先講點做咋~

唔好意思打擾大家一下, 因我囡囡將會係下一年入k1, 呢間幼稚園係我考慮之列, 我想問呢間幼稚園有冇外籍老師教英文ga? 有冇直屬小學? 先生教得好唔好? 一次過問咁多問題, 真係唔好意思!! 希望大家能夠比d寶貴嘅意見我參考下:loveliness: :loveliness:

Thanks a lot!

主題回顧
芷欣mama
聖安德肋幼稚園没有外籍老師教英文的,有直屬小學係調景嶺地鐵站果邊 校長、老師都好有愛心及耐性  我地d小朋友都讀得好開心。

wing530

我都覺得相影安排好煩,我晏d 會打電話問下 12 號可唔可以補影先

anson 好攪笑

醒目開學勳章

>芷欣mama
st.andrew's幼稚園有間聯繫同名小學架! 我地個個小朋友係呢度, 都讀得好開心, 呢度d老師, 姐姐個個都好好架!

>kcmama
你10號果日有無得請假呀? 我今朝聽到有家長問, 可唔可以10號果日借返屋企影相呀, 聽ms.pang講, 佢試下問下得唔得喎, 不如, 你都問下啦! :)

不過, 你唔黎, anson佢地就無得同卓卓影相喇, 而卓卓咪搵唔到其他同學仔影相囉, 呢度, 你要唸唸呀~

KCMAMA, Wing530:
多謝你哋既回應, 我另外想問, 如果讀咗呢間幼稚園會唔會易d入佢既聯繫小學, 定係都要等洗統一派位? 同埋有冇普通話堂? 我實在太多野問啦!! 真唔好意思.....

芷欣mama

普通話堂是有的 之至易唔易入聯繫小學,没有一定喎
自行收生入唔到的話,咁就要統一派位喇。

wing530

去就一定去,但要睇下點安排,又或者邊個去囉
借返屋企影相,好似冇咩意思,因主要都係想同d同學仔、老師影麻: 留番個記念先係最重要

我或者早d返去影,因我問左老師 8:30 可以入去,我諗住我同卓卓影幾張我就走,其餘老師話可以代影,但佢又點照顧到咁多喎

all,
終於搵到呢度喇... 真係唔鍾意用新bk, 好麻煩, 又唔覺好用左!

all,
10/7我會9:00左右到, 因為可以同老公影幾張相, 唔使佢又特登請假. o個朝我就放no pay leave law….

醒目開學勳章

>芷欣mama
我就覺得讀咗呢間幼稚園會....易入佢嘅聯繫小學喇, 因為大家都係天主教學校, 萬一真係唔得果時, 你可以叫校長寫信, 我相信入讀st.andrew's小學或區內天主教小學, 機會好大囉~ :)  我仔有個同學仔, 佢選左油麻地天主教小學, 佢派唔到去, 最後, 佢地叫左校長寫推薦信去叩門, 最終都收左架!   

>kcmama
你帶卓卓返去影相, 你走左之後, 咁卓卓點呀? 你咁早影, 我唸唔會有太多同學仔係度喎! 第一個唔會係我囉!   不如咁啦, 你走左之後, 叫卓卓留低, 影耐 d 啦, 我最多影完之後, 我 e 返比你...咪得囉! :)  另外, 我幫你湊住佢, 你唔洗咁早叫你媽咪黎, 佢地又可以玩耐d, 你媽咪又唔洗咁早走出黎, 一舉2得喎!   

>hinhinmom
你又咁早, 唔等埋我咩?   我問過蘇同學媽咪, 佢同我差唔多, 估計9點幾, 10點咁上下啦! 可以訓晏小小麻!   不過, 我都要睇下我老公點先嘅!

醒目開學勳章

>all

尋日anson去左tko醫院睇眼, 佢地要anson帶眼鏡呀! 因為佢地話....散光唔帶眼鏡, 到10幾歲時, 會變"弱視"喎!! 私家專科又話唔洗喎, 不過, 我尋日問返我家庭醫生, 佢都建議我地配好d, 所以, 我頭先book左石峽尾"盲人"睇視光師呀!

hinhinmom

我都係諗住遲d返就算,唔請假喇:tongue:

你早兩日有冇睇到一則新聞,話聖安德肋有個小惡霸 ,蝦同學攪到人地媽咪報警呀 ?? 不過好在果個學生係小六生,今年畢業喇,否則我地又要擔心多一樣 其實我真係好擔心佢地俾人蝦,因佢地仲咁細個,點識保護自己喎

wing530

好多謝你拔刀相助呀 有你幫我,咁好好多囉

我以為 10 號果日要放番 12:00 tim ,可以隨時走咩
我要問下保母車會唔會接放學先 ??

anson 散光好深咩 ?? 唔帶會變"弱視"咁緊要 咁你快d攪掂佢,等佢放暑期習慣下。

天主教聖安德肋幼稚園

各位,

請問有冇今年幼稚園畢業將會入讀聖安德肋小學呀,我囝囝雖然吾係讀聖安德肋幼稚園,但今年都選擇左這間小學。如有,可以去小學雜談那邊有個95區小學區傾下。

因剛剛有打人的新聞,所以有些媽咪對這間學校的評語都不大好,但我對這間學校仍然有信心。
‹ 上一主題|下一主題