用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋幼稚園 天主教聖安德肋幼稚園 (Part 2)
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋幼稚園 (Part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

kcmama

我地今星期 6 要返學實習, 家長都要返, 一齊去認識班主任, 課室, 同學咁, 直到9月3號先正式開學, 不過, 頭2日都係返半日, 之後就全日喇!

係呢, 你會唔會請假同卓卓返學呀? 我頭2日會自己接送, 之後就搭校車, 等anson慢慢習慣下先, 因為佢未試過坐校車, 加上, 一個人面對一間唔熟識嘅學校/人和事, 我唸....佢都會驚驚地掛, 所以, 我想比佢知, 我係門口等佢放學, 佢都會定 d 啦, 同埋, 佢人生第一個新階段, 我要親手帶佢入學校, 仲要影相, 留住呢一刻呀~

wing530

昨日收到 fax 喇,tks

30號返學家長都要出席的,1號就唔駛,但我都有請假,諗住陪下卓卓,等佢個心定d囉,你知喇佢幾細膽架喇 我地做家長仲緊張過佢地 我可能星期六都會係學校門口等佢,唔搭校車,因我從未試過係學校等佢放學

其實以前我地米自己一個返.....時代真係唔同左,都唔知係我地過份緊張,還是佢地唔夠獨立

all,
我出現喇~~

30號我都請左上午假, 同hinhin返學同家長會, 1/9就由我老公搞掂, 請一日no pay leave肉痛呢...

kcmc,
問左學校, 30號唔使帶書包, 1/9就帶袋wor, 仲有帶d文具o甘, 但我諗住比佢帶個"吉"書包同文具返去o甘law, maybe有野派~

醒目開學勳章

ALL

睇下大家有無用呢~

<上學必須品>
黑鞋
白色運動鞋
校服(2/ 3套)
體育衫(1套)
冷氣外套
白襪
手帕
食物盒(裝小息時既食物)
保暖水壼 (冬天用)
書包
手挽袋
雨具 (雨衣︰記住要買件唔好咁焗 & 可以遮埋個書包雨褸呀,水鞋,雨傘,書包cover)
輕便雨衣(長期放一包在書包)
名字labels (自己印或者出面比$20)
穿校服的證件相一打
《午膳用品》
"
"餐塾 (午餐用) 我見過Sanriofoldable檯墊,$19.9
小盒裝紙巾
小盒裝濕紙巾
羹匙+叉(不建議用筷子,因容易從上丟下)
飯盒袋(如自己帶飯)
飯盒(如自己帶飯)
《文具》- 基本文具及木顏色,所有文具要貼名
筆盒(避免鐵筆盒)
鉛筆2盒(雷榮超介紹用施德樓HB鉛筆,跌落地都唔意斷)
擦膠半打(因很容易遺失)
原子筆
間尺(數把)
木顏色
粉彩
Carl Angel-5
手攪鉛筆刨(刨鉛筆用)
小鉛筆刨(刨木顏色用)
F4
透明folder (小學測驗卷是用F4)
A4
透明folder (通告多數用A4)
超輕包書膠(日本城有售$10一卷)
練習簿簿套(一包五個/十個)
掛頸八達通套(放八達通及學生證)
白膠漿/膠水
- 家課套,即透明公文袋型file,裝功課及家課冊用,老師suggest要買,唔使d功課周圍搵 (唔好用單邊開的folder,小一生會成日跌野唔見野)
-
透明File (最好印名在File)Clear Holder 1個入通告 (自己在家keep reference)、織布名字牌釘在外套、頸布、手巾仔等上。
- 我以過來人身份提提︰尤其係男仔,擦膠同間尺,係要一打一打咁買既,信不信由你!

All

開學大吉

hinhinmom,

我地要過版了

醒目開學勳章

all

你地過版, 咁我去邊度同你地傾呀?

開左學已有一段日子喇, 你地點呀? :)

我今朝有驚無險呀, 因為我地遲到, 校車走左呀!   後尾"飛的"去tko尾站, 再搭返架校車咋~

wing530

咁都俾你趕到去尾站 好叻喎

我都試過一次搭唔到校車 跟住我而家早成十分鐘落樓 廢事趕得咁辛苦,同埋避免卓卓又同老師講我地趕唔到車

wing530

唔記得同你講,卓卓sent 左個 e-mail 俾 anson 佢成日都睇下anson 覆左未 你地有時間的話,回應下佢呀:

醒目開學勳章

唔見有 email 喎, 有無攪錯左呀

To all 媽咪,

你們好!本人想請教各位媽媽幾個問題, 因最近發覺好少媽咪上BK交談呢
1. 學校課程深or淺?
2. 學校提供的英文課是否比較少?
3. 老師對小朋友的耐性是否足夠?

希望能夠有媽媽給予我這方面的資訊, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題