用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 九龍塘基華小學07年9月小一生請進
樓主: PH2
go

九龍塘基華小學07年9月小一生請進 [複製鏈接]

Hello...各位

大家知唔知本星期六回校做什麼呢?? 與老師及一大班家長開大會, 還是每位家長獨立約見???

原文章由 Babysiu 於 07-9-26 12:18 硐表

Hi nathandaddy,

想問讓孩子學定下學期數學........係唔係下學期數學開始深,下學期數學將會學什麽?因我都知下學期啲課程會開始深,但會唔會一下子比上學期深好多....... ...

應該係到自己班房認識班主任,由班主任解釋班規、校規、課程、考試測驗等……另外主科任教老師亦會到班房見家長,再解釋該科目的有關問題!如有自家小朋友問題就要留待家長會結束時把握機會捉住老師問啦!

至於各別獨立見家長會留待第一次派成績表時見的!

原文章由 hinlaam 於 07-9-26 23:28 硐表
Hello...各位

大家知唔知本星期六回校做什麼呢?? 與老師及一大班家長開大會, 還是每位家長獨立約見???

請問各位家長
你地知唔知響葵涌坐校車返學大約幾點上車?

原文章由 Babysiu 於 07-9-26 12:18 硐表

Hi nathandaddy,

想問讓孩子學定下學期數學........係唔係下學期數學開始深,下學期數學將會學什麽?因我都知下學期啲課程會開始深,但會唔會一下子比上學期深好多....... ...

下學期都係好淺,幼稚園級數學....
Nathan Wong Daddy

原文章由 YYJC 於 07-9-28 12:40 硐表
請問各位家長
你地知唔知響葵涌坐校車返學大約幾點上車?

我比校巴聯絡人電話你,你唔駛估估下。
check PM~
Nathan Wong Daddy

原文章由 nathandaddy 於 07-9-29 06:53 硐表

下學期都係好淺,幼稚園級數學....

哦!真係比你嚇死

原文章由 nathandaddy 於 07-9-29 06:56 硐表

我比校巴聯絡人電話你,你唔駛估估下。
check PM~

nathandaddy
Thank you very much!

原文章由 CX111 於 07-9-27 09:43 硐表
應該係到自己班房認識班主任,由班主任解釋班規、校規、課程、考試測驗等……另外主科任教老師亦會到班房見家長,再解釋該科目的有關問題!如有自家小朋友問題就要留待家長會結束時把握機會捉住老師問啦!

至於各別獨立 ...

大家聽完老師簡介覺得點?

幾好呀, 起碼知多少少學校的教法.

而家三十歲?? 系好早婚? 我老過你
原文章由 三十歲男人 於 07-9-30 21:36 硐表

認真 "麻麻"...你位小朋友是否 1c

如中文科, 解釋筆劃不夠清晰, "告" 字, 可寫穿, 又可唔寫穿, 因可能支筆 "掘" 了...

英文, projector 投射出來 "d" 圖像非常之不清楚...

老師亦欠缺愛心, 我同佢講, 小朋友唔舒服要請假幾天, 只說一句没有問題, 寫係手册請假及補回假紙便 ok, 嘩, 正常都問吓咩病啦...就算唔關心, 都要做點樣啦...唉...是否出年要轉校...

原文章由 三十歲男人 於 07-9-30 21:36 硐表

原文章由 mingming1314 於 07-10-1 16:15 硐表
幾好呀, 起碼知多少少學校的教法.

而家三十歲?? 系好早婚? 我老過你

hehe....三十歲男人...網名者....

原文章由 hinlaam 於 07-10-2 00:19 硐表
認真 "麻麻"...你位小朋友是否 1c

如中文科, 解釋筆劃不夠清晰, "告" 字, 可寫穿, 又可唔寫穿, 因可能支筆 "掘" 了...

英文, projector 投射出來 "d" 圖像非常之不清楚...

老師亦欠缺愛心, 我同佢講, 小朋友唔舒 ...

我想幫仔仔轉過黎!我個教師朋友(其他學校教的)都推介這校給我喎! 佢同你所講好大出入...

係呀...可能不同老師有不同的教法呱....未預倒理想中的啟蒙老師...

你個小朋友讀邊間架....

原文章由 三十歲男人 於 07-10-2 01:25 硐表

我想幫仔仔轉過黎!我個教師朋友(其他學校教的)都推介這校給我喎! 佢同你所講好大出入...

原文章由 hinlaam 於 07-10-2 22:46 硐表
係呀...可能不同老師有不同的教法呱....未預倒理想中的啟蒙老師...

你個小朋友讀邊間架....

讀邊間...唔方便.....

回覆 # 的文章

Hi,
My son in P2 now, the school is improving. We had faced your mentioned problems in P1 but now being better. Teachers are not really really close to student but this is a good school in Kln. Tong.
‹ 上一主題|下一主題