用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 40網既媽咪 - 入黎傾下 2
go

40網既媽咪 - 入黎傾下 2 [複製鏈接]

之前個topic post 唔到了,開了個新的

40網既媽咪 - 入黎傾下1
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1014677&extra=page%3D8&page=1

========
yy13

其實40綱有很多選擇,你揀定了沒有?

法子

我同你都互不相識
但我對你係有印象
因為我舊年已經開始留意小學資料
亦都知道當初你係好鍾意sa
而後期亦都從另1 topic 知道你只係讀左半年就走
雖然我唔知道個事實
但我亦都感受到你o個份失望 (由好鍾意至唔讀)
所以sa 我都唔會考慮

[ 本文章最後由 法子 於 07-7-7 02:05 編輯 ]
   0    0    0    0

joycewong311,
你e+係味決定讀旅港呀?

法子,我都想講少少呀,就係我一心叩門,諗住呢間學校都不錯,但係真係有d失望law!! 事緣,我仔仔係就o黎要interview o個前幾日出水痘,於是我第一時間同個仔睇醫生la! 醫生話原來已經出了幾日,所以都唔係太厲害,於是我話比醫生知個仔過兩日要
interview ,佢就話寫張醫生紙比我比學校話已經 RECOVERY
LA!! 我都驚唔係咁好,於是打電話去學校問我地可以點做啦? 於是佢地話有醫生證明就可以la! 咁我咪同個仔去interview law,點知去到佢話唔得,又話驚傳染比佢地,ok,咁你地就唔好叫人地去啦,跟住過兩日,佢地話可以比我個仔再in,不過要醫生證明係康復ge!! 我又去睇醫生,又去拎張醫生紙law! 點知去到個日,佢地睇都無睇過張醫生紙ar!! 佢地見我個仔唔夠5分鐘就叫我地返屋企等通知!! 我當時真係想鬧佢呀!! 好采我住對面je,如果我住新界咪比佢地玩起!!! 係5分鐘ge 面試裡面,大家都知道結果啦!! 跟住就係落選喇!! 但係我覺得佢地如果係收滿左,就唔好係到玩
law!!因為係一個滿心期待ge 家長心目中,咁樣係好痛苦的!!!!

各位媽咪,
大家都知我囡囡之前讀SA
大家BK 媽媽可作証,我何來抹黑”??

"你個女讀sa咁耐
你就一路係咁對bk媽咪抹黑間學校
真係好有問題囉"

===

揚莉煒媽咪,
你仔仔現在也在SA
我明白SA媽媽們的心情,
所以我說的, 也都是一些眼見實話.
我甚至很感激校牧,學生主任,班主任和你們一班SA媽媽點點滴滴在心頭
但究竟是不是一味子吹棒就是好; 說出問題就等於抹黑

媽媽自己思想思想吧……

如果我是如你所說認為學校唔重用女兒o者就離校,
這未免太容易失去一間好學校, 也太膚淺了.

我倆也是大人,一些私人因怨應該要懂得客觀處理
我也伴隨孩子一同長大了, 經歷多了, 也成長了~~很多事回頭想就像一場夢
還有上教會嗎? 希望你一直堅持啊
願你在信仰路上有所得著, 願主祝福你

緊係好多原因要轉校啦
你個女讀sa咁耐
你就一路係咁對bk媽咪抹黑間學校
真係好有問題囉
我覺得你轉校原因
係認為學校唔重用你女兒o者

foog2005,
你女女在sa 好嗎?
我有好幾個朋友仍在sa,
一些高年級告知學校升國旗喎

hi~~

你們好, 我2個囡囡都係40網架, 交流吓!

日久見人深
我在你身上也學會了

原文章由 法子 於 07-7-4 22:25 發表
joycewong311,
你e+係味決定讀旅港呀?

法子,

我真係揀了旅港開平ar!!! 你有d o麥 o野意見ar!!  

重有我覺得你從來都無講過sa 的不是,而且已經係過去式,其實大家唔使再去計較啦!!

最重要大家都係想自己o既小朋友生活得健康快樂je!!

心知大家"道不同",
我都盡量備免在此 引起不必要的爭吵.
也請你..盡量備免人身攻擊 及 無理的指責
"日久見人心"..."人心"如何,,,心照了

原文章由 揚莉煒媽咪 於 07-7-4 22:50 發表
日久見人深
我在你身上也學會了

担白講, 我又唔覺法子有講過d嘜. 只係其他家長不停咁問佢點解.
anyway, 算把拉. 好唔好就見仁見智, ok咪讀, 覺得間學校唔ok咁米鬼讀law.

辛巴媽咪

唔該晒你呀
你仔仔係我仔仔既學兄黎架 (崇幼)
舊年同今年既bk崇幼小朋友
個個都入到理想小學
希望我黎緊都係啦

其實每間學校都有自己既優惠同缺點
每個父母都係望子女成龍成鳳
邊間最適合自己小朋友讀
做父母最清楚
我就覺得最緊要小朋友讀得開心
讀得開心自然成績就會好
轉校唔1定係學校問題
如果讀得唔開心
早d轉另1間等小朋友快d再適應咪仲好

我都有同感呀!!早d轉,小朋友易d適應ma!! 大人都要啦,何況係d 細佬仔 !!!:)

joycewong311, 法子

我仔暑假後先升k3
所以舊年都開始耐唔耐睇下d資料
其實基福我有校友分
我依家仲15/16第1輪入唔入紙
我又想駁瑪利諾神父
但我又驚我仔讀唔掂 (假設咁好彩收左)
因聽聞功課/測考壓力幾大

另1方面
雖然我想讀津校
諗住慳到既$$$可以學其他野
但我又想幫阿仔搵間小班教學
1諗到依到
幾乎所有津校都唔駛諗
所以我多數會讀私校

法子

你個UID係7
失敬, 失敬

yy13,

你選基福係一個幾好的選擇,一來校舍大,二來佢係集合深水土步區聖公會d老師去開新校ga!! 所以應該d老師好有經驗law!!

其實,我同你諗法都幾似,都有諗過讀私校(崇真), 但後來考到旅港開平,d家長話都幾好,所以疊埋心水等個仔讀o下,睇佢鍾唔鍾意law!! (慳翻d錢,學o下其他o野)

仲有ar,你鍾意小班,其實天主教善導今年會開始係小班教學,你可以留意o下,不過校舍當然唔可以同千禧校舍比啦!! 但係我個人覺得軟件(老師質素,教學方針)重要過硬件law!! (校舍及其他設備)

joycewong311,yy13

我唔係度講學校d野拉,免得又被針對...
hehe...係呀我個uid好前,我"老"架la~~
你地有冇用msn呀?你地可以pm我,我地msn傾計呀  

原文章由 yy13 於 07-7-5 00:47 發表
法子

你個UID係7
失敬, 失敬

[ 本文章最後由 法子 於 07-7-5 01:48 編輯 ]

真正認識你後無再返教會啦
原文章由 法子 於 07-7-4 22:35 發表
還有上教會嗎? 希望你一直堅持啊

簽名被屏蔽

0既然你係要咁講野~冇法啦
真唔真正認識都無意思~
正所謂 人不犯我 我不犯人

原文章由 揚莉煒媽咪 於 07-7-5 07:40 發表
真正認識你後無再返教會啦

fong2005,
我囡都好好,依家佢好投入好開心

SA星期六有團契喎,你有冇番呀?
一事還一事,雖然我囡轉左校,
不過身邊都有人讀緊,,sa的事我都知一二的.

其實每間學校都冇100%好的,,我覺得係咁,唔代表各人都覺得係
我喜歡的學校,,又一定有人唔喜歡
大家發表意見,,大家討論下,無問題...0岩傾咪一齊傾,唔0岩傾咪唔講law...
不是要下下"唱好 "
就唔會有人事事針對? 唉......

原文章由 fong2005 於 07-7-5 09:09 發表
法子,

我囡在sa讀得好開心, 你囡囡點呀?????

各位媽媽,

其他媽媽說得非常對, 每間學校也各有長短處, 你鍾意這裏我不喜歡那裏, 其實我覺得在bk傾吓講吓好開心呀, 我身為2個女女的媽媽, 我都 ...

[ 本文章最後由 法子 於 07-7-5 10:19 編輯 ]

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題