用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

醒目開學勳章

我係打孖咁 重辛苦呀!

e+讀書, 不單小朋友壓力大, 家長壓力重大!!!

原帖由 ShanShan 於 08-12-3 15:53 發表
只係希望今個 week 快d完, 咁啊囡就唔洗日日比我

考試真係好辛苦呀........... 我.

醒目開學勳章

我都諗緊.....最近的大事應該係奧巴馬, 神州七號升空/訪港, 台灣熊貓的名稱, 泰國騷亂, 印度, 新的士收費, 可能再問下香港/中國政府官員的名稱, 暫借學校係邊等等....

妳有冇其他心水?

原帖由 cameo 於 08-12-4 15:30 發表
心心媽,
你有冇諗到咩常識課外題呀??
我一路都無特別教個女,以前小一小二個女話課外題都係老師曾經喺堂上提過吓的,而今日又有家長講開,我又問番我個女係咪好似以前一樣,佢話上次test時的課外題,老師未有講的,佢係平 ...

醒目開學勳章

11月30日起市區的士的新收費, 起錶係$18.....

原帖由 cameo 於 08-12-4 20:10 發表

嘩...你諗到咁多o既?攪到我都唔好意思,即時上網search吓有必時事!
台灣熊貓係咪團團,圓圓呀??新的士起標係咪$16 ?
我只係search到兩個似樣少少,近期有金融海潚黑色10月,印度恐襲 ...

醒目開學勳章

我同個補習姐姐講明唔使佢溫默書的, 因為呢家野, 可大可少, 分分鐘補到窮!

妳囡囡個補習老師一定係無經驗兼不負責任啦, 咁都得, 重要係呢d非常時期.....不過今次份R&W好似無什麼可以溫, 除了那張list外就是課文, 我都只是抽d生字叫個女串, 無特別溫習, 所以妳不要擔心, 比d信心個女...另外, 當然要儘快搵個有經驗及盡責的老師喇.

原帖由 cameo 於 08-12-5 03:13 發表
呢幾日我好似做左好多野,又好似乜都無做過咁,,,,
上星期尾先收到兩個agent都話搵到有補習老師,兩個都已大學畢業,諗住唔會太差啦,咪揀左個由mon開始補,咁我都明知個女中文ok,只係英文差,,特別係R & W,咁已copy好晒考 ...

醒目開學勳章

今個聖誕假可以好relax, 好enjoy啦. yeah!!

原帖由 bgirl2 於 08-12-5 10:48 發表
啊囡同我都終於可以準備放一個輕輕鬆鬆的聖誕假

醒目開學勳章

ShanShan,

P.3有好多TSA練習要做, P.1又要適應小學生活.....妳要加倍努力呀!!  

原帖由 ShanShan 於 08-12-8 15:00 發表

心心媽, 我下年都係打孖呢, 妹妹下年 P1 啦, 而姐姐就 P3.

醒目開學勳章

學校派的2棵三色堇已壽終正寢, 我係花墟買了2盆新的代替, 哈哈!!

原帖由 YuenBaBa 於 08-12-9 06:52 發表
各位家長,

想問問妳們囡囡棵三色堇怎樣?好似比一吋紅難種好多.

醒目開學勳章

我昨天同2個女去了暫借學校實地觀察, 發覺個度好細, 旁邊那條馬路, 車來車往, 十分嘈吵, 環境真不太好!唯一的好處是近地鐵站.

2個女見到都有d唔開心, 唉, 要替她們心理輔導, 不然2年唔知點過.

醒目開學勳章

係呀, 我大女都無得返新校舍讀書, 我叫佢到時去接妹妹放學, 順便探下老師, 唉, 2年真係好耐.

原帖由 cameo 於 08-12-16 03:22 發表

咁返少一個鐘係對我個女唯一可以值得開心啦!!因為新校無份讀,但又要捱兩年暫借,,,,
重要近地鐵都唔關我事,因為我都係要搭校車!!校車又再加價!!唉,,,油費加時可以合約期內照加價,油價跌時,又係加價! ...

醒目開學勳章

我參觀了20號那場, 看見大女在台上打側手翻的時候, 好像看她在參加奧運比賽一樣, 真的很感動. 那天各位同學的表現, 都很專業和精彩.

原帖由 bgirl2 於 08-12-21 11:46 發表
昨晚啊囡完成了Starry Night Variety Show後,心情仍然十分興奮。到散場後,在大堂上四處找同學仔影相。 看見她們所有同學仔既表演及之後她們既開心表現,在這兩個多月的辛苦綵排也算值得!!
跟住聖誕節假期又到了: ...

醒目開學勳章

cameo,

有冇消息點解轉班主任?

原帖由 cameo 於 08-12-24 01:39 發表

問題咪在於"學校有冇引入"....hahaha
學校收到若刻家長提到新車費問題,都提到係佢去俾出面公司投,但得兩間公司...
我唔識咁多,只係知等人地嚟投??但咁貴??以往家長已對呢間公司好多不滿亦真係有唔少家長唔搭佢,但都 ...

醒目開學勳章

各位2C班同學仔媽咪, 請問妳們囡囡每日幾點做完功課? 我細女每晚到十點都做唔完D功課, 都唔知係佢慢定咩, 好勞氣呀!

原帖由 BBChu 於 09-1-5 21:57 發表
又係見家長時間, 好驚聽到阿囡D衰野mouth:" />

醒目開學勳章

BBChu,

請問妳囡囡係咪自己攪掂?有冇補習姐姐幫?

原帖由 BBChu 於 09-1-8 09:04 發表
假期後, 我囡7:30pm前已經做完啦!  期間仲有睇tv, tea time, bathing!

醒目開學勳章

唔該ShanShan.

bbchu囡囡好叻呀, 可以自己攪掂d功課. 我估我細女係一路發夢一路做功課囉, 如果唔係, 點解妳地2個囡囡都做得晒, 佢就做唔晒呀, 唉!!

原帖由 ShanShan 於 09-1-8 15:09 發表

心心媽, 我幫 bbchu 答你呀, 佢囡係自己攪掂, 冇補習姐姐幫.

醒目開學勳章

有冇媽咪今晚會去搬校講座?我今晚有事不能出席, 可以轉告有關內容嗎? 謝謝!!

醒目開學勳章

我都會停搭保母車一個月, 睇下可唔可以manage再決定搭唔搭!

原帖由 大彤彤 於 09-1-14 14:29 發表
係咪加少左錢? 之前我條路線加了$80, 好唔順氣.  剛啱有同車同學媽咪搵到轉街車, 價錢&時間都好合理, 所以轉左過去.  
我諗打去學校/家教會問一問會好d, 究竟學校係咪接受校車公司加價?

我今晚都去唔到中學開會, 請 ...

醒目開學勳章

我地今日7:00am出門口, 7:15am去到彩虹MTR Station, 好快.

原帖由 Kuseiszeto 於 09-2-5 12:08 發表

咁你囡囡要幾點上車呀??因為之前有個朋友問過保母車, 好似要6:00上車, 所以最終佢放棄左呢間學校lu.

醒目開學勳章

嘩, 好早呀, 咁妳地囡囡幾點上床瞓覺呀?

原帖由 甜粟米 於 09-2-6 12:02 發表
ShanShan:
我個女5:20起身, 6:00上車.
我地的時間差不多, 你住邊區呀?
今朝我老公跟埋搭保母車, 7:40返到學校.

醒目開學勳章

各位媽咪:

聖羅撒上了流感榜喇, 大家要小心照顧囡囡呀!!

醒目開學勳章

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2057359&extra=page%3D10

原帖由 甜粟米 於 09-2-18 18:28 發表
心心媽:
請問起邊度睇到上左榜, 睇到今日張通告, 又無講會否停課.真係好擔心.
‹ 上一主題|下一主題