用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~
樓主: Bebichhichi
go

08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~ [複製鏈接]

I would also like to know more about the nursery in Central district (HK side)? Any suggestion?

我住港島南區,女女今年2歲,我幫佢搵咗n1,右思維同啟思,不過今年都會再報k1

原文章由 luitaitai 於 07-7-8 11:12 發表
I would also like to know more about the nursery in Central district (HK side)? Any suggestion?

我都想搵九龍塘, 但我住將軍澳, 唔想仔仔咁細個坐校車.

而且唔知d國際班會唔會因為屋企唔係有英語環境而唔收??? 我屋企個工人係印印....

以下有幾間幼兒園都係九龍塘架, 可唔可以比d 意見邊間好呀

迦南幼稚園
劍鳴幼稚園
聖三一中心幼稚園
啟思幼稚園

我仔仔出年6月都2歲喇,我都想幫佢搵幼兒園,我睇左好耐都剩3想搵藍田,唔知有無人知道邊間好呢?

嘩, ronni, 你好勁, 資料好清楚!!

我個仔都係出年2歲, 所以我都係度幫佢搵緊資料讀nursery, 地點都係kownloon tong, 學費一個月最好唔過3千啦, 我係在職媽媽, 所以宜家都煩緊.. 大家一齊交換吓意見...

[ 本文章最後由 lizlsman 於 07-7-9 12:34 編輯 ]

我仔仔出年6月都兩歲啦, 宜家又係煩緊揾nursery.
我地都諗住試下九龍塘嘅學校, 原本有考慮根德園, 但聽聞佢地嘅教學方法比較嚴謹, 兼且唔准家長插手, 我恐怕到時唔係阿仔頂唔順, 而係我唔忍心, 始終想仔仔可以開開心心返學, 唔想咁細個就咁大壓カ. 另外亦有諗過培正, 貪佢出名兼可以一條龍直上, 但最終放棄, 因為佢地係中文學校, 我地想仔仔講好d英文, 唔想好似我d英文咁差勁

但九龍塘又好少nursery嘅choice, 唔知點算好???!

我對孖b出年3月滿2歲, 因為我係在職媽咪, 所以想佢地快d入幼兒園, 好過在屋企對住個工人.

我住將軍澳, 都想幫孖b報九龍塘幼稚園, 不過想佢地3歲先讀, 因為唔想佢地咁細個搭校車, 得一個嬸嬸照顧咁多個小朋友, 好似好牙煙.

我幫孖b報左名讀我樓下的幼兒園, 都唔平, 要4千幾(全日), 等佢地3歲先出番九龍塘讀

我都係住將軍澳, 但唔係好想仔仔喺將軍澳讀書, 因為覺得區內學校麻麻地. 但如果要去到九龍塘, 唔知d學校會唔會因為我地住得遠而唔收呢?

原文章由 孖bJAN 於 07-7-9 14:48 發表
我對孖b出年3月滿2歲, 因為我係在職媽咪, 所以想佢地快d入幼兒園, 好過在屋企對住個工人.

我住將軍澳, 都想幫孖b報九龍塘幼稚園, 不過想佢地3歲先讀, 因為唔想佢地咁細個搭校車, 得一個嬸嬸照顧咁多個小朋友 ...

ronni
你既資料都好詳細呀,
咁你小朋友依家仲有無讀其他playgroup呀?
我遲d都打算俾囝囝返playgroup...但唔知邊間好
聽bk momi講迦南都有playgroup呀
但未問詳細資料囉..

原文章由 ronni 於 07-7-7 14:57 發表
大家好, 我囡囡都係出年6月足2歲, 所以最近都係忙於shortlist nursery, 之前都報左vic記(hmt)既pg, 一心有少少留位心態(雖然佢地話唔關事, 但if你小朋友番開個度, 見番d熟口熟面既interviewer, 表現點都好d啦), ...

hi, 我打算幫我個仔報耀中, 因為佢有中弓學可以直升, 而且我都打算比佢讀國際學校, 所以耀中係我首選..

有冇媽咪都打算讀國際學校? 大家可以交流一下?

monty
我公司得依樣野好炸
因為細公司無前景,無發展

不過依家以囝囝為主,所以無咩所謂囉

原文章由 Monty 於 07-7-7 11:19 發表
car817ho

可能會做到同學仔wor
咁你報左名未ar

你間公司都幾好wor

lizlsman
迦南呀.學費$2xxx炸,係九龍塘黎講算平呀!

[quote]原文章由 lizlsman 於 07-7-9 12:08 發表
嘩, ronni, 你好勁, 資料好清楚!!

我個仔都係出年2歲, 所以我都係度幫佢搵緊資料讀nursery, 地點都係kownloon tong, 學費一個月最好唔過3千啦, 我係在職媽媽, 所以宜家都煩緊.. 大家一齊交換

原文章由 car817ho 於 07-7-10 10:06 發表
monty
我公司得依樣野好炸
因為細公司無前景,無發展

不過依家以囝囝為主,所以無咩所謂囉

你咁ge諗法都啱ga

仲有無其他comment呀

Bebichhichi
你想俾bb讀英文多d定係無所謂呀??
因為有d學校會多d英文時間嫁
你可以因應你同husband既想法去搵d arm你地小朋友
既學校嫁

我同husband就想小朋友係個開心輕鬆既環境學習
所以會揀學之園同迦南
至於km呢..我都係打算試下多個choice炸
因為km會比較嚴謹d..
原文章由 Bebichhichi 於 07-7-11 11:34 發表
http://www.hk-laufamily.com/_2096.gif仲有無其他comment呀

原文章由 car817ho 於 07-7-11 11:46 發表
Bebichhichi
你想俾bb讀英文多d定係無所謂呀??
因為有d學校會多d英文時間嫁
你可以因應你同husband既想法去搵d arm你地小朋友
既學校嫁

我同husband就想小朋友係個開心輕鬆既環境學習
所以會揀學之園同 ...

我囡囡上playgroup嗰度有個小朋友,佢n班就讀km,
跟住k1就轉讀創價,等我問吓佢mami 覺得km點先

我 & 老公都係想小朋友讀得開心,同埋學習d自理能力,
最好仲要係基督徒學校

Monty
好呀...你試下問下個mami覺得km點呀
創價very good呀...話你知呀,我仔仔k1都想
佢考到創價呀...最衰創價無n1喇...

你係咪基督徒黎嫁,我都係呀!
[quote]原文章由 Monty 於 07-7-11 12:20 發表

我囡囡上playgroup

原文章由 car817ho 於 07-7-11 14:24 發表
Monty
好呀...你試下問下個mami覺得km點呀
創價very good呀...話你知呀,我仔仔k1都想
佢考到創價呀...最衰創價無n1喇...

你係咪基督徒黎嫁,我都係呀!

car817ho

好吖,我問完話你知

創價原本都係我心水,不過佢唔係基督教,
聽朋友講好似係d日本教(唔知係咪呢??),
所以唔諗lu
我心水ge幼稚園:培正,民生,協恩,根德園,樂基,培道....
咁你呢,有冇心水ar

咁啱ge,感謝主
我 & 我老公都係基督徒,所以會搵番d基督教學校 :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題