用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~
樓主: Bebichhichi
go

08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~ [複製鏈接]

My boy will turn 2 next Aug and I am gathering feedback regarding Cannan and Creative (both in Lam Tin).  My girl studied in Creative N1 when she's two but quite a lot of feedbacks received so far show that Cannan is better.  I will probably try both and see which one admits my boy.

原文章由 小馬仔 於 07-7-9 00:22 發表
我仔仔出年6月都2歲喇,我都想幫佢搵幼兒園,我睇左好耐都剩3想搵藍田,唔知有無人知道邊間好呢?

[ 本文章最後由 Za 於 07-7-15 00:19 編輯 ]
God is love

deleted.  sorry

[ 本文章最後由 Za 於 07-7-15 00:18 編輯 ]
God is love

原文章由 doryee 於 07-7-13 20:03 發表
黃埔譚區陽少芳係幼稚園無N.1讀架
同埋呢間D課程係FOR小朋友升國際小學讀架
所以我唔諗呢間喇

The students do not study Chinese very much in this school

hi all,
我都睇緊n班呀~
有冇人知waterloo rd 既 基督敎中心幼稚園& 伯特利如何呀~??
愛是恆久忍耐......

好煩呀現在都唔知荃灣有邊間幼兒園好.如大家有idea 請提供下啦.
唔知luk yeung 好唔好.

原文章由 新紮媽媽 於 07-7-15 23:51 發表
hi all,
我都睇緊n班呀~
有冇人知waterloo rd 既 基督敎中心幼稚園& 伯特利如何呀~??

之前聽d bk mami 講 基督教中心幼稚園 幾好ga,
d miss & 嬸嬸好有愛心,d小朋友好鍾意返學~~
伯特利就唔知lu~~

原文章由 Monty 於 16/7/07 11:41 AM 發表

之前聽d bk mami 講 基督教中心幼稚園 幾好ga,
d miss & 嬸嬸好有愛心,d小朋友好鍾意返學~~
伯特利就唔知lu~~

oic~~唔該晒~~
咁我諗呢間都係我其中一選,因主要都想搵返基督教既學校~~~

係囉,唔知點解好少聴到有人提伯特利~?!~
愛是恆久忍耐......

joan_chow
荃灣都有迦南嫁,應該都幾好嫁
另外,聽講浸會都幾好,不過我就唔sure有無n1呀

原文章由 joan_chow 於 07-7-16 10:57 發表
好煩呀現在都唔知荃灣有邊間幼兒園好.如大家有idea 請提供下啦.
唔知luk yeung 好唔好.

王國長老

咁你知唔知道黃埔其他學校如何呀?如威廉,嘉德麗,德宝同保護兒童會等等
我今日去左睇覺得好似無一間特別好同唔好都唔知點揀好~~~
原文章由 elizatyy 於 07-7-15 22:36 發表

The students do not study Chinese very much in this school
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

王國長老

果頭仲有間康傑喎
咁多間都唔知點揀
原文章由 pekklekc 於 07-7-18 11:50 發表
You can also consider 學之園幼稚園(海逸豪園)等等.
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

tks car817
其實我都報左荃灣救世,不過我唸咁多人實輪唔到我啦.
所以要唸定幾個choice. 

原文章由 car817ho 於 07-7-17 12:46 發表
joan_chow
荃灣都有迦南嫁,應該都幾好嫁
另外,聽講浸會都幾好,不過我就唔sure有無n1呀

啟思都係我其中一個心儀的幼兒園,但就遠左d。堅道加南同偉思 都係我心儀的幼兒園

原文章由 karenlyk 於 07-7-7 21:28 發表
我住港島南區,女女今年2歲,我幫佢搵咗n1,右思維同啟思,不過今年都會再報k1

原文章由 luitaitai 於 07-7-19 16:07 發表
啟思都係我其中一個心儀的幼兒園,但就遠左d。堅道加南同偉思 都係我心儀的幼兒園

前晚已上網報左cannan, 真係超方便~~
另外trial左東山既spanish, 個人認為非常好, 已confirm summer class啦, 潼潼seems都幾開心同專注!!

咁方便,可上網報。你報左邊間cannan

原文章由 ronni 於 07-7-20 15:49 發表

前晚已上網報左cannan, 真係超方便~~
另外trial左東山既spanish, 個人認為非常好, 已confirm summer class啦, 潼潼seems都幾開心同專注!!

原文章由 luitaitai 於 07-7-21 17:06 發表
咁方便,可上網報。你報左邊間cannan

報左九龍塘呀!

hi !

大家好, 我個女出年3月就2歲啦!
而家讀緊"金巴倫迦南" pg,
不過only番左5堂左右(其中一堂係SWIMMING CLASS).

佢有一星期1堂 / 2堂 / 3堂 /5 堂0既pg,
我就join左一星期2堂0既pg.

佢地講明如果一直join佢0既pg,
係優先吾駛interview, 直上佢0既N1.

不過我仲考慮緊讀吾讀佢N1.
因為吾想N1就坐校車, 起碼最好K1先坐會好小小.
接番學0既交通其實都係一個問題.

而家都係工人帶番學,
如果天氣好, 番學時坐巴士, 放學坐的士.

不過學校地點都幾'吊腳',
MTR 根本步行吾到去(太遠)
巴士就0向太子道近新世紀落車,
步行約8MINS先到,
如果勁太陽時, 行過去都幾係野0架!!!!
仲一定要開遮先掂.
如果落雨OR太晒,
連番學我都叫工人坐埋的士啦!

所以基於交通問題........
而家仲考慮緊上吾上埋N1好.

我想問下有無朋友知道,
根德園 K1係幾時羅表? 幾時INTERVIEW???

原文章由 3X 於 07-7-21 23:56 發表
hi !

大家好, 我個女出年3月就2歲啦!
而家讀緊"金巴倫迦南" pg,
不過only番左5堂左右(其中一堂係SWIMMING CLASS).

佢有一星期1堂 / 2堂 / 3堂 /5 堂0既pg,
我就join左一星期2堂0既pg.

佢地講明如果 ...

3X

想問"金巴倫迦南" pg點報名ga,同埋學費幾錢呢??
佢用中文/英文上堂ga??

thx!!!

原文章由 Monty 於 07-7-22 09:28 發表

3X

想問"金巴倫迦南" pg點報名ga,同埋學費幾錢呢??
佢用中文/英文上堂ga??

thx!!!

monty:

上堂用全廣東話,
不過0甘細個, 我暫時覺得用咩語言問題不大住.
最緊要佢get到老師0既說話.

有無野學.......我吾太care住,
講真0甘細個, 你想佢可以學到d咩?
返呢d pg, 都係想佢快d過下群體生活,
知道要聽老師話, 吾怕醜,
定時定候 去做某d野已經好好啦!!

至於報名, 你上佢地個web打tel去就ok啦!
價錢, 睇你一星期上幾多堂囉!
佢為起一堂約$150左右(1小時15分鐘).

呢個pg 係好似上n1 0既流程,
每一時段做特定0既野,
而且咩都要'坐定定',
其實0向講每月主題時, 我個女可能吾明白,
又可能覺得悶,成日周圍行來行去, or 走出classroom,
其餘坐定食點心, 做小手工, 玩玩具, 唱遊時就肯坐定.
如果小朋友吾坐定, d 老師會用重的語氣叫小朋友坐低,
有時我個女會發皮氣 lur地tim,
因為從來無人要佢坐定過,
而家係要佢學'坐定定'先囉!! 唉~~

有時覺得0甘細個小朋友 0甘快要佢坐定,
好似軍訓緊佢0甘,
其實而家上呢d堂係吾係對佢來講比較嚴厲呢?
我有時都幾矛盾.

再問, 請問有無人知道根德園 k1, 幾多月派表呀????ops:" />ops:" />

[ 本文章最後由 3X 於 07-7-22 11:29 編輯 ]

原文章由 3X 於 07-7-22 11:25 發表

monty:

上堂用全廣東話,
不過0甘細個, 我暫時覺得用咩語言問題不大住.
最緊要佢get到老師0既說話.

有無野學.......我吾太care住,
講真0甘細個, 你想佢可以學到d咩?
返呢d pg, 都係想佢快d過下群體 ...

3X

因為我囡囡上緊英文ge音樂playgroup,
我發覺囡囡好多時係唔明miss講乜ga,
所以想同佢搵d中文ge返吓......

返pg,我都係想佢過吓d群體生活,因為暫時得佢自己一個,
想佢同d同年ge小朋友玩吓....
學嘢咁就要睇小朋友自己,佢肯唔肯聽lu......

唔該晒你....咁我打去問吓先,不過唔知佢哋係咪放緊暑期呢??

thx!!!

[ 本文章最後由 Monty 於 07-7-22 14:10 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題