用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 08-09入讀小一的家長聚一聚
樓主: 承承媽媽
go

08-09入讀小一的家長聚一聚 [複製鏈接]

承承媽媽:

I do have a 心水私立 school.  Please see my earlier posting.  The school is in Sham Shui Po.

Justin2002

原文章由 承承媽媽 於 07-7-22 22:57 發表
justin,

你有無其他心水o既私立或直資?

marie,

另外將軍澳o個間有無興趣到時一齊去睇睇同報名呀?

08-09入讀小一的家長聚一聚

Justin 2002,

I visit their website and feel good. However, his website didn't mention about the 'special' student. I only find one teacher is assigned for us.
Have you got more inforation from the teacher call.

原文章由 Justin2002 於 07-7-23 10:02 發表
承承媽媽:

I do have a 心水私立 school.  Please see my earlier posting.  The school is in Sham Shui Po.

Justin2002

承承媽媽,

could you pm me the school in TKO.

Thanks in advance

原文章由 承承媽媽 於 07-7-22 22:57 發表
justin,

你有無其他心水o既私立或直資?

marie,

另外將軍澳o個間有無興趣到時一齊去睇睇同報名呀?

Can you PM the name of school in Sham Shui Po to me ?
Many thanks

原文章由 Justin2002 於 07-7-20 09:36 發表
I also live in Hunghom and I plan to put a few local schools (in Whampoa Garden) in the first round.  However, I shall also try one or two private schools.

There is one in Sham Shui Po (in fac ...

School for our kids

YRaymond,

Haven't received call from the responsible teacher yet.  Will share if I have more info.

Justin2002

原文章由 YRaymond 於 07-7-23 23:59 發表

I visit their website and feel good. However, his website didn't mention about the 'special' student. I only find one teacher is assigned for us.
Have you got more inforation fr ...

Mamee,

我也是住14區的 。14區好像沒有合適的學校。
曾和北角衛x和愛秩x官小校長傾過,他們都表示不合適特殊需耍的學生.

另在open day, 參觀了梁李秀厲,聖馬可,崇真,老師是有愛心的,學校風氣也不錯,但每班人數較多,和沒有太多資源和經驗教他們 。

你有参觀過那间小學呢?

請看pm, 或打电話給我詳談

原文章由 mamee 於 07-7-15 17:57 發表

我仔仔都會係今年9月報讀小一. 其實本應今年9月就升讀, 但我最後都決定俾仔仔repeat.

Babytweety
我都係住東區啊. 你是住14區定16區? 我住14區.
16區, 我聽聞培僑和筲箕灣官立都唔錯. 反而14區, 睇落 ...

[ 本文章最後由 Babytweety 於 07-7-24 12:51 編輯 ]

mamee >> Pui Kiu should be a good one for our special kids,  I got this info from one of my best friend who is teaching in the 教育學院.

Shing Ma >>  its really 15/16 now,  dont know what is the best  I aldy called the one In Tseung Kwan Oi,  will go on 8/18.  Can join to go there wor.   

原文章由 HeiMarie 於 07-7-24 15:48 發表
Shing Ma >>  its really 15/16 now,  dont know what is  ...

我今日已經打咗去留位,不過o個日就唔可以帶仔去,我依家要諗諗將佢如何安置......
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

原文章由 celiatse 於 07-7-12 21:57 發表
女兒是發展遲緩及行動有丁丁不便,原本心儀的學校被人評為不去好過。好想有小班教學的學校, 但找不到有關的學校list, 不知如何是好。

曾想報直資, 但有部份都要成績好及怕無額外資源及經驗照顧小女!頭痛頭痛 ...

celiatse
我case同你一樣,而家睇緊學校,不過仲毫無頭緒,我想搵間小班教學,活動教學,老師好,無乜功課,直資or私立都無問題,只想搵間仔仔讀得開心既學校.......................

[ 本文章最後由 yauling 於 07-7-26 15:24 編輯 ]

承承媽媽/Justin2002

我都係住紅磡,聽你地咁講法,紅磡區真係無乜小學適合我地wor,我都想搵間小班教學,少功課,老師又好既, 我仔仔個治療師介紹我去港島區-救恩,佢話好好,係私小,我諗我如果係九龍區搵唔到既話都會考慮呢間....睇黎我地搵日得閒出黎交流下心得都好喎,我完全無經驗都唔知點入手好.....

但救恩近年已不再願意收特殊小朋友了!

原文章由 yauling 於 07-7-26 15:24 發表

我都係住紅磡,聽你地咁講法,紅磡區真係無乜小學適合我地wor,我都想搵間小班教學,少功課,老師又好既, 我仔仔個治療師介紹我去港島區-救恩,佢話好好,係私小,我諗我如果係九龍區搵唔到既話 ...

原文章由 yauling 於 07-7-26 15:24 發表

我都係住紅磡,聽你地咁講法,紅磡區真係無乜小學適合我地wor,我都想搵間小班教學,少功課,老師又好既, 我仔仔個治療師介紹我去港島區-救恩,佢話好好,係私小,我諗我如果係九龍區搵唔到既話 ...

救恩係私校, 程度較深, 最重要既係, 吾願意收我們d仔

原文章由 yauling 於 07-7-26 00:31 發表

celiatse
我case同你一樣,而家睇緊學校,不過仲毫無頭緒,我想搵間小班教學,活動教學,老師好,無乜功課,直資or私立都無問題,只想搵間仔仔讀得開心既學校.......................

好老實講, 家長打去學校問既話, 有幾多真係會答佢地好樂意 & 有資源比有特殊需要既學生?

不如問下依家有小朋友讀緊該校既家長既意見還好

justin 2002,can you send mee pls?([email protected])thank!

我囝囝都有此問題, 正為找小一煩惱...不如大家post 出嚟邊d學校可試...
如不, 請pm我. 唔該

私校方面, 啟基可考慮, 不過學費要$3xxx-4xxx

承媽 : 我上過教統局FOR特殊小朋友選小一的講座, 佢地話要tick 特殊果格, 除學校有資料, 教統局都會有跟進喎..
另, 津校在第一,二輪收生是沒有自主權, 如同分, 可自行或在教統局見證下抽籤, 所以應不存在剔除有問題之小朋友.
NET35, 你可考慮"葛量x". EETC 之姑娘說校長或學校都會接納有學習困難之小朋友, 我都有興趣, 不過要看看校風才決定, 你有無Comment?

有人介紹"啟基",不過我之前未聽過呢間,所以唔係咁清楚呢間學校,請問有無人知道多D呢間學校既野呢?? 如教學,老師,功課等.......THANKS

原文章由 CCheng 於 07-7-27 13:47 發表
我囝囝都有此問題, 正為找小一煩惱...不如大家post 出嚟邊d學校可試...
如不, 請pm我. 唔該

私校方面, 啟基可考慮, 不過學費要$3xxx-4xxx

承媽 : 我上過教統局FOR特殊小朋友選小一的講座, 佢地話要 ...

以我所知,啟基程度比較淺,屬私校,好唔好就見仁見智喇~~

有否家長聽過灣仔黃焯奄小學呢? 曾去過open day, 感覺他們較有愛心去教special need 小朋友

各位,

有好多直資學校已經開始接受報名,而且再過一個月,第一輪的自行收生又開始啦~~!你地準備好未呀?

原文章由 承承媽媽 於 07-8-22 09:29 發表
各位,

有好多直資學校已經開始接受報名,而且再過一個月,第一輪的自行收生又開始啦~~!你地準備好未呀?

我已經9掂&決定左喇~~
‹ 上一主題|下一主題