用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大家都好有高見!!利害利害!!
go

大家都好有高見!!利害利害!! [複製鏈接]

其實我只係想通知大家2007-2009有個比往年淺的考試歌,大家考唔考試,點樣去考試,點樣去學琴,各家長小朋友都有唔同意向,考唔考,有冇需要去考呢D問題,大家一定係同自己MISS商討,呢個三年時間,大家小朋友點去應該考試,點去學琴,只可以定一個目標,但好多因素都可以轉變好野,點都好啦!!社會係點…不同的家長有不同的睇法及要求,仔女永遠係自己,每個家長都想自己仔女的路都會唔一樣!冇一個準則可以話對與錯的!!

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-17 16:55 編輯 ]
   0    0    0    0

七級piano

原文章由 BABY.QQ 於 07-7-12 23:55 發表
今年七級鋼琴考試好淺呀!!不過其他級別就......

今年的課程会last到幾時?08年?09年?我囝囝(小三)去年考了三級piano.九月考4級cello,十月考五級樂理(但樂理現在只上了四堂,都唔知考唔考倒),都稔住小六前考六或七級piano,可否給些意見?

乜你覺得七級好淺咩, 我一d都唔覺喎!!!

原文章由 BABY.QQ 於 07-7-12 23:55 發表

其實唔應該因為個級淺就去考個級......如果係咁.....考完出黎你都未有個級既程度......咁考黎仲咩呢.......你淨係識彈個三首考試歌......又有咩用.......?!
學琴唔係淨係為左考試的.......
考試只不過是一個目標,給你動你去彈好你的pieces.....
但就不是一個手段囉......
只是個人愚見........

簽名被屏蔽

親子童讀樂

BABY QQ. 大家交流下吧, 你選了邊幾首歌.
有沒有選 A1?

BABY.QQ>>
今年七級鋼琴考試點淺法呢?係咪同五、六級(3 exam pieces)差不多呢?除左exam pieces, sight reading,aural 應該會深架喎!

考gr.7要過左gr.5 theory始得, 太匆忙對大人/細路都有壓力!

This is an interesting discussion.  There are certain points that I agree and disagree.

"其實唔應該因為個級淺就去考個級......如果係咁.....考完出黎你都未有個級既程度......咁考黎仲咩呢"
Even when the pieces set for that grade is harder than usual and you managed to pass with those pieces doesn't mean you've reached that standard.  It only means you have worked exceptionally hard on those pieces.

"你淨係識彈個三首考試歌......又有咩用.......?!
學琴唔係淨係為左考試的.......考試只不過是一個目標,給你動你去彈好你的pieces..... ..."
Totally agree.  That's why in my personal opinion, when the set pieces are easier, why not take the easier way of achieveing that grade?  The advantage of doing so is that you spend less time for prepartion, and spare more time in playing other pieces as well as technical exercises in order to go beyond that grade.  When the pieces are really difficult, then definitely you have to spend more time and effort just on those three pieces.

HOWEVER, I only agree to this method when your standard and the grade of exam to be taken fall within the same range e.g. G.1-3, 4-5.  If ommiting G.5 and 6 exams and jump directly to G.7, the gap is far too big.

[ 本文章最後由 EsmondMaMa 於 07-7-13 13:02 編輯 ]
EsmondMaMa = Esmond'sMom

其實, 不同人有不同的原因, 可能有急要張cert 用呢 ....

我都好贊同你的意見...明明得五級料子....但勉強因為七級易考....而去學那一級....咁其實即係無學到五級及六級的東西....
唔係話唔可以跳級....但需知道少彈2年歌曲...對sight reading,aural及音樂的體驗都會小左....就算今次考到七級pass....第日亦很難上八級...甚至文憑級!!

原文章由 miss_chow 於 07-7-13 10:28 發表
其實唔應該因為個級淺就去考個級......如果係咁.....考完出黎你都未有個級既程度......咁考黎仲咩呢.......你淨係識彈個三首考試歌......又有咩用.......?!
學琴唔係淨係為左考試的.......
考試只不過是一個目 ...

hihi

原文章由 jkml 於 07-7-13 23:13 發表
我都好贊同你的意見...明明得五級料子....但勉強因為七級易考....而去學那一級....咁其實即係無學到五級及六級的東西....
唔係話唔可以跳級....但需知道少彈2年歌曲...對sight reading,aural及音樂的體驗都會小 ...

其實呢個香港,真係好多人求張cert.架!!係人都知浸出黎永遠係最好,但有幾多個家長明啊??又有幾多個家長做到呢?好多都選擇谷左張cert先.,之後再慢慢學番轉頭!!:-|

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-14 01:25 編輯 ]

我明白

原文章由 JP 於 07-7-13 10:54 發表

BABY.QQ>>
今年七級鋼琴考試點淺法呢?係咪同五、六級(3 exam pieces)差不多呢?除左exam pieces, sight reading,aural 應該會深架喎!

考gr.7要過左gr.5 theory始得, 太匆忙對大人/細路都有壓力!

2007-2008係三首考試歌淺,係書本以外揀的,當幾其他scale, sight-reading,aural都年年一樣啦!!
其實我好贊成你講呢句<太匆忙對大人/細路都有壓力!>
我可以話教妳的老師都好有壓力!但無奈都有好多家長要求證書去見學校,依家好多家長都會不斷去比緊壓力d仔女,人有佢有心態!
其實我開呢個topic,我只係想通知大家2007-2008較淺,講真,往年你想有呢d咁淺的歌都唔洗指意!當然一定要睇好多野去決定去考幾多級啦!!呢樣野係小朋友、家長連同miss一齊去商量!

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-14 00:14 編輯 ]

原文章由 Y123 於 07-7-13 10:45 發表

BABY QQ. 大家交流下吧, 你選了邊幾首歌.
有沒有選 A1?

我揀個三首歌都係考試書以外的!

純粹個人意見...大家商討下!

原文章由 mingangel 於 07-7-13 08:26 發表

今年的課程会last到幾時?08年?09年?我囝囝(小三)去年考了三級piano.九月考4級cello,十月考五級樂理(但樂理現在只上了四堂,都唔知考唔考倒),都稔住小六前考六或七級piano,可否給些意見?

課程2009年都可以考,如果你希望想小六前考六or七級,你小朋友可能會感到壓力,我唔了解佢.,我唔知佢咩情況,練琴勤力嗎?認真嗎?有時間練琴嗎?等等.....如果你話我知你要張證書去見學校,要志在必得的話,咁你可以朝著呢個目標去努力,我當你2009考,你要知道當中你要經過三個報分試?你要有心理準備去顧及.咁多野,但如果係其他原因,你可以同你鋼琴miss商量下,因為佢會知你小朋友情況,你地夾下應該點好,你想點,你可以講出黎,咁你再聽下你miss意見,再作決定對大家都會比較好!

其實大家要討論唔係應唔應該為個譜淺而去考七級

其實倒不如討論下點解咁多家長會為左仔女見學校而不斷去考試啦!!唔係只係琴試,學好多野都係為證書,將來見學校多張紙囉!!根本依家社會吹向係咁,唉!好多媽咪都怕人地小朋友有,佢自己小朋友冇,會冇咁好!!有時我都明,做人媽咪個個都希望盡量比小朋友增加多d知識!!學多d野…但有時見到自己小朋友辛苦大壓力個陣又會問自己會唔會逼得佢地d仔女好緊!!好矛盾:cry: 可以點啊?

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-14 01:22 編輯 ]

唉......多謝你!!

原文章由 femme 於 07-7-13 14:43 發表
其實, 不同人有不同的原因, 可能有急要張cert 用呢 ....

係好多人都急要張cert用,做miss只可以解釋好與壞比家長聽,分析各種問題,但最終決定權我一定會留比家長都做,因為仔女始終係佢地自己,我冇權去阻止!:-|

原文章由 BABY.QQ 於 07-7-14 00:31 發表

課程2009年都可以考,如果你希望想小六前考六or七級,你小朋友可能會感到壓力,我唔了解佢.,我唔知佢咩情況,練琴勤力嗎?認真嗎?有時間練琴嗎?等等.....如果你話我知你要張證書去見學校,要志在必得的話 ...

Thanks for your advices. 作為母親,當然希望為小孩預備一條好行啲嘅路,現在小朋友讀書競爭都幾大,我見過会考7A入不到中大
Medic(尖子計划),因有很多人拿9A、10A、8A1B、8A2B,所以若有能力,應盡量表現,你看前兩日升中放榜的情況可知一、二,多張cert當然优勝些,of course,要追求有真材實學,不能高分低能,但自古無「不入試場的狀元」,有能力也耍有證據,大家努力吧!

原文章由 BABY.QQ 於 07-7-14 00:10 發表

2007-2008係三首考試歌淺,係書本以外揀的,當幾其他scale, sight-reading,aural都年年一樣啦!!
其實我好贊成你講呢句
我可以話教妳的老師都好有壓力!但無奈都有好多家長要求證書去見學校,依家好多家 ...

BABY.QQ>>

明白妳既善意!
我細仔今年都考gr.7,老師認為佢有能力(佢2年前已通過gr.5),揀左A1, B6 & C4.  A1 & C4 比較容易, C4 Bartok's Jack-in-the Box 係上屆校際gr.5比賽曲目。B6 Schumann's Traumerei最難掌握,尤其是小朋友。
我不認同家長/老師選擇谷左張cert先.,之後再慢慢學番轉頭,自欺欺人之餘,犧牲基本功,要學生passed左gr.7/8, 再學番gr.5/6, 會扼殺興趣,浪費時間/$$$,不值得鼓勵!

[ 本文章最後由 JP 於 07-7-14 10:52 編輯 ]

umm.......個社會要求咩就跟住去追....唔係辦法.....咁就唔駛咁多人上街遊行啦.....
中大音樂系........試過即使你有演奏級文憑都唔收.......反而收左一個7級既.......點解?..........人地唔係睇你張cert.......係睇實力.....當然仲有好多野......

Edmond Mom,
totally agree,除非到了8級或以上程度.....要多好多時間練好一首pieces and detail things, 否則....唔應該叫個小朋友彈成半年都係彈個3首歌.......眼見有好多家長叫小朋友考試....d歌根本就唔係適合佢既程度......d音仲要慢慢數......真係好可憐.....第時佢唔鐘意彈琴.......都唔可以怪佢......
只是個人的少少感慨......

EDMOND MOM

原文章由 miss_chow 於 07-7-14 12:22 發表
umm.......個社會要求咩就跟住去追....唔係辦法.....咁就唔駛咁多人上街遊行啦.....
中大音樂系........試過即使你有演奏級文憑都唔收.......反而收左一個7級既.......點解?..........人地唔係睇你張cert..... ...

我都有呢種感覺!!無奈.......每個家長觀點角度唔同!!

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-14 14:34 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題