用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 藍田循遁小學家長
樓主: joey仔媽媽
go

藍田循遁小學家長 [複製鏈接]

Hi, thanks for the advice, but I am still not make up my mind to choose LTMPS or SKHLSK? Some commemts says LTMPS is now having many homeworks and push the kids in order to get a highier academic results! How you feel? I am very frustrated in choosing a good and suitableschool for the child nowadys!

以前藍田的兆強(位於十五座)可說是藍田一等一小學, 由小六升中試時代到學能測驗, 及至現在, 出晒名谷, 中一派位理想, 好多人都爭住讀噃.  

反而以前的藍田循道成綪就....., 但近年改了普通話敎學和在01年時成為敎局十間資源小學後多人認識了.

藍田家長選校通常以兩間李兆強為首, 而不欲小朋友在"谷"的情況下讀書, 才以其他小學為第一志願.

原文章由 billyyanst 於 07-7-20 18:05 發表
Thanks! Quite Good !

近年幾間小學爭得好激烈下, 雖然係屋村學校, 都似乎唔容易...

聽講smp的聖馬太同2間李兆強都係好谷下, 藍循都有呢個趨勢, 我講得對嗎?

印象中20幾年前當時藍田的兆強唔係咁叻(可以算得上係好差下), 好多人都唔會揀呢間讀, 我仲記得當時學校會送校服or 書吸引人去讀, 估唔到有咁大改變...
( ...

不輪點,最重要是小朋友讀得開心,成績又唔算太差就OK

According to the secondary school distribution list announced by Lee Shiu Keung, more famous secondary schools would choose the students from LSK rather than LTMS. That is the point that I have to think about again.

If the secondary schools do not know the exact situations of a primary school, they will not choose the students from that school at the first round interview stage, except the student has some outstanding awards.

原文章由 joey仔媽媽 於 07-7-22 20:40 發表
不輪點,最重要是小朋友讀得開心,成績又唔算太差就OK

我的女07年9月讀小一, 亦係藍循. 剛剛讀了大家的回應, 我想知現時派中一的制度如何? 已取消了中一考試派位試, 小學幾年班的成績較為重要? 我反而擔心教育制度在阿女小學畢業前又會改. 到時我真係會 &

中一派位經常都會改,只希望越改越好,不過聽人講你個小朋友派位好睇上一年D師兄、師姐的派位,所以我比較緊張這一、兩年的派位,至於小學去到三年班就分精英班,

原文章由 ysl 於 07-7-24 16:29 發表
我的女07年9月讀小一, 亦係藍循. 剛剛讀了大家的回應, 我想知現時派中一的制度如何? 已取消了中一考試派位試, 小學幾年班的成績較為重要? 我反而擔心教育制度在阿女小學畢業前又會改. 到時我真係會 &

I hope that LTMPS will disclose the secondary school distribution in September so that we can make reference to before we make any decision. I think that the school atmosphere of LTMPS is better in terms of internal competition and the workload of homework.

原文章由 joey仔媽媽 於 07-7-25 09:09 發表
中一派位經常都會改,只希望越改越好,不過聽人講你個小朋友派位好睇上一年D師兄、師姐的派位,所以我比較緊張這一、兩年的派位,至於小學去到三年班就分精英班,

Hello, 各位小朋友

就快到8月了 做完暑期作業未呢?

阿仔昨天去完澳洲回來 (學校遊學團),佢好開心,希望出年可以再去,但價錢都唔平,所以要考慮,跟住又話希望讀大學可以去澳洲留學, 真係咁好?我都未去過。

joey仔媽媽: 想問下你個團費幾$$? 你仔返黎後有乜野感覺???

原文章由 joey仔媽媽 於 07-7-29 09:10 發表
阿仔昨天去完澳洲回來 (學校遊學團),佢好開心,希望出年可以再去,但價錢都唔平,所以要考慮,跟住又話希望讀大學可以去澳洲留學, 真係咁好?我都未去過。

團費差不多要兩萬,因為去澳洲的黃金海岸,比較遠相對都比較貴,開心、興奮,都學到好多嘢,因為可以同當地的小朋友一齊上堂,又話寄住家庭的人很好,地方好大(因為我們家很細)。

原文章由 come爸嘩 於 07-7-31 16:52 發表
joey仔媽媽: 想問下你個團費幾$$? 你仔返黎後有乜野感覺???

我女黎緊先升小二, 唔知幾多年級以上可以參加呢?

原文章由 joey仔媽媽 於 07-8-6 19:07 發表
團費差不多要兩萬,因為去澳洲的黃金海岸,比較遠相對都比較貴,開心、興奮,都學到好多嘢,因為可以同當地的小朋友一齊上堂,又話寄住家庭的人很好,地方好大(因為我們家很細)。

三年班,正確來說是滿九歲就可以参加

原文章由 come爸嘩 於 07-8-7 12:43 發表
我女黎緊先升小二, 唔知幾多年級以上可以參加呢?

如果九歲自己跟學校出外旅行(遊學團), 我又唔係咁放心囉!

原文章由 joey仔媽媽 於 07-8-8 08:14 發表
三年班,正確來說是滿九歲就可以参加

可能我個仔比較早熟,鍾意週圍去,如果跟出面遊學團我就會唔放心,但跟學校我就放心D,今年有11個同學參加,有兩個老師和一個遊學團導師跟去,去到澳洲有一個外籍老師15日跟住,11個同學4個老師,所以我都放心,男仔早D獨立都好,不過兩年都係女仔多過男仔

原文章由 come爸嘩 於 07-8-8 12:19 發表
如果九歲自己跟學校出外旅行(遊學團), 我又唔係咁放心兩旁囉!

希望佢之後果幾年都會辦落去啦!!!

原文章由 joey仔媽媽 於 07-8-8 20:07 發表
可能我個仔比較早熟,鍾意週圍去,如果跟出面遊學團我就會唔放心,但跟學校我就放心D,今年有11個同學參加,有兩個老師和一個遊學團導師跟去,去到澳洲有一個外籍老師15日跟住,11個同學4個老師,所以我都放心, ...

原文章由 come爸嘩 於 07-8-9 11:27 發表
希望佢之後果幾年都會辦落去啦!!!

come 爸嘩,

我係felix&macy,唔知發生什麼問題,我个username用唔番,現改用新username,你女女派咗邊班,我仔仔入2A班,
keep in touch!

又會咁嘅??? 我女入2D班呀.
同唔倒你仔仔一班添!
原文章由 shirley918 於 07-8-16 10:53 發表

come 爸嘩,

我係felix&macy,唔知發生什麼問題,我个username用唔番,現改用新username,你女女派咗邊班,我仔仔入2A班,
keep in touch!

原文章由 come爸嘩 於 07-8-20 11:41 發表
又會咁嘅??? 我女入2D班呀.
同唔倒你仔仔一班添!

come爸嘩,
唔緊要,大家可保持聯络,互通二年級消息!

shirley918: 好呀.

原文章由 shirley918 於 07-8-21 18:29 發表
come爸嘩,
唔緊要,大家可保持聯络,互通二年級消息!
‹ 上一主題|下一主題