用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 08年有意報讀<英華小學>或已讀咁的學生家長請入來 ...
go

08年有意報讀<英華小學>或已讀咁的學生家長請入來 [複製鏈接]

我想幫仔仔報讀英華小學, 2008年升小一,不知從何入手,2008年係唔係已轉直資,不再抽籤?

大家請俾點意見,多謝!
   1    0    0    0

原文章由 GraceCheng111 於 07-7-18 13:25 發表
我想幫仔仔報讀英華小學, 2008年升小一,不知從何入手,2008年係唔係已轉直資,不再抽籤?

大家請俾點意見,多謝!

我都要幫細仔報, 佢都係08入小一! 其實, 做家長的我們, 已經預了出年會轉直資, 但又聽聞實際未cfm 要等教署八月cfm後, 詳情再公報, 所以....我們現在只有等, 不過, 成數都好高, 所以, 要著手做profo!

出面眾說紛紜, 還是等學校公報, 有消息, 我們一定在這裏說的, 你放心啦!!

Thanks JAMmama

我仔James英文講得幾好,但普通話明小小. 他從未參加任何興趣班,我們又不是基督徒, 聽講他們著重收信教的小朋友. 真定唔係?

我哋住址不在校網內, 是否又係一個問題? 唔知有沒有希望呢?

我曾看報紙話英華小學已確實08年轉直資,但看校網又唔見有資料,

有個問題,轉了直資後,現讀升小二以上的小學生﹐要不要交學費,

[ 本文章最後由 亞薛 於 07-7-19 23:33 編輯 ]

原文章由 亞薛 於 07-7-19 23:30 發表
我曾看報紙話英華小學已確實08年轉直資,但看校網又唔見有資料,

有個問題,轉了直資後,現讀升小二以上的小學生﹐要不要交學費,

之前的家長講座已提及此點, 是不會收學費, 只有轉直資後的學生, 要交學費.

原文章由 GraceCheng111 於 07-7-19 16:47 發表
Thanks JAMmama

我仔James英文講得幾好,但普通話明小小. 他從未參加任何興趣班,我們又不是基督徒, 聽講他們著重收信教的小朋友. 真定唔係?

我哋住址不在校網內, 是否又係一個問題? 唔知有沒有 ...

GraceCheng,
首先要明白"直資"和津校"大抽獎"的分別,

直資-是不受地區限制, 致於宗教, 那要便視乎學校對收生的宗教的要求和比重, 直資能令到學校挑選她們認為合適的每位學生! 由於英華若真的已cfm轉為直資, 來年新學期還是第一屈籌辦直資事宜, 我們還是要等學校的消息才知道, 我估九月會得知詳盡些的消息, 到時再話你知!!

至於是不是基督徒, 機會會否影響, 說真的....那還是要看學校的要求了, 由於, 未知計分要求和標準, 我們還是不大多確定! 出面還有一些直資學校除了要求是同宗教外, 還要求是所屬的會堂才有分加, 所以, 這些還是要學校公報才知悉!!

至於, 我們這些曾是扣門的人, 宗教是否優先考慮, 個人覺得林校長還是較注重小孩德育和家長的教導較為重要些! (個人意見)

普通話....可以的話, 學一點, 由於小一已經開始用普通話教學, 所以....唔知學校會否考小朋友普通話!!

[ 本文章最後由 JAMmama 於 07-7-20 09:57 編輯 ]

希望08年我小朋友都能入到英華!
我們都是基督徒, 他英語對答無問題, 普通話就普通應對都OK, 其他又學緊心算, 音樂, 畫班等!
但小朋友對陌生人比較慢熱, 面試時表現會有一定障礙!
過往家長們唔知點樣幫助小朋友面對呢?

原文章由 晉諾媽咪 於 07-7-21 00:57 發表
希望08年我小朋友都能入到英華!
我們都是基督徒, 他英語對答無問題, 普通話就普通應對都OK, 其他又學緊心算, 音樂, 畫班等!
過往家長們唔知點樣幫助小 ...

第一次接觸升小問題, 眾說紛紜, 無所適從. 打電話去英華問幾時有表派, 只話留意網上的消息.  睇來都要報名幫佢增值先得啦.
見周圍的家長都好忙咁帶小朋友參加各種學習班, 的確有壓力.
Grace

原文章由 GraceCheng111 於 07-7-21 01:16 發表
第一次接觸升小問題, 眾說紛紜, 無所適從.
睇來都要報名幫佢增值先得啦.
見周圍的家長都好忙咁帶小朋友參加各種學習班, 的確有壓力.

May be that is the social trend, but I prefer parents spending more time with the kids than pushing them to "professionals".  My son had not taken any 增值班, 學習班, I just read with him, bring him to all kinds of museums, parks, beaches, church service.  He graduated from a simple kindergarten. He enjoys his kinder and primary school life very much and passes all kinds of learning hurdles satisfactorily.

過往家長們唔知點樣幫助小朋友面對呢?
Lead him to play with other children WITH YOUR PRESENCE.  When he feel safe, he will start to explore.  After he feel safe with that group of children, you can organize parties.  Invite each child to do a little performance personally ( or start with group if they are shy), praise them as much as you can after the performance.  Do this trick more often. Encourage the whole group to join a chorus, e.g. ACM, they provide a lot of public performance.  They will feel safe to sing in public in a group at first then gradually not afraid to perform individually.
Everybody is specially made by God with purpose.  ;-) Never FROWN, even when U R SAD. 'Cos U never know who is falling In Love with your SMILE. :)

請問學校有甚麼興趣小組給小朋友參與的呢?
因在學校網睇, 唔太全面介紹!
e.g.合唱團, 西樂班, 游泳班, 足球..., 還有甚麼呢?
我見有D學校有非洲鼓, 劍擊, 棒球, 數學會, 圍棋...等等!

原文章由 晉諾媽咪 於 07-7-26 02:10 發表
請問學校有甚麼興趣小組給小朋友參與的呢?
因在學校網睇, 唔太全面介紹!
e.g.合唱團, 西樂班, 游泳班, 足球..., 還有甚麼呢?
我見有D學校有非洲鼓, 劍擊, 棒球, 數學會, 圍棋...等等!

妳指果類都係課外活動, 學校每個星期六早上, 都有興趣班比小朋友報讀.

我都上黎報到先~~

我有2個仔仔, 大仔今年在英華升小四, 而細仔升k3, 9月將會報讀明年小一.

我想問如果轉直資,一般一個月要交幾錢學費呢?

原文章由 GraceCheng111 於 07-7-18 13:25 發表

大家請俾點意見,多謝!

Hi Easy 媽咪,

Do you mind to give us an idea on the amount of homework per day, and the frequency of tests/exams.  Also does the school provide ranking in the class?

I don't know much about the school but very interested in it because I really like snoopy 校長 (just by listening to her on radio show).  My boy is in K3, does well at school but weak in attention span and fine motor, so would like to seek as much info to determine if the school is suitable for him.

Thanks very much!

原文章由 Easy媽咪 於 07-7-26 12:27 發表

妳指果類都係課外活動, 學校每個星期六早上, 都有興趣班比小朋友報讀.

我都上黎報到先~~

我有2個仔仔, 大仔今年在英華升小四, 而細仔升k3, 9月將會報讀明年小一.

原文章由 JAMmama 於 07-7-20 09:55 發表

GraceCheng,
首先要明白"直資"和津校"大抽獎"的分別,

直資-是不受地區限制, 致於宗教, 那要便視乎學校對收生的宗教的要求和比重,

JAMmama,
好多謝你的answer. 無論點, 我都係等住報讀英華了. 現在已經幫仔仔報讀了Musicroom音樂班, 希望多接觸小朋友, 無咁怕生人.  細佬都準備報讀南昌幼稚園, 睇介紹好似唔錯, 你知道這間幼稚園嗎?

Grace

[ 本文章最後由 GraceCheng111 於 07-7-28 02:57 編輯 ]
Grace

原文章由 Carmen2004 於 07-7-26 14:00 發表
我想問如果轉直資,一般一個月要交幾錢學費呢?

Carmen,

我都係聽聞, 好似一年20,000左右啦.
Grace

原文章由 Anthea 於 07-7-21 08:56 發表

May be that is the social trend, but I prefer parents spending more time with the kids than pushing them to "professionals".  My son had not taken any 增值班, 學習班, I just read with him, brin ...

Thanks Anthea, We do the same as you did.  My sons have lots of outgoing activites rather than indoor's.  However I have had them joined the musicroom's music class for fun.  They had once trial class and enjoyed very much.  

Grace
Grace

我見你地的小朋友好叻, 英文對答, 普通話對答, 但我個仔就全都不懂, 好羨慕!!! 但我都想比佢讀英華!!! 現在可以怎辦呢???

原文章由 GraceCheng111 於 07-7-28 02:55 發表

JAMmama,
好多謝你的answer. 無論點, 我都係等住報讀英華了. 現在已經幫仔仔報讀了Musicroom音樂班, 希望多接觸小朋友, 無咁怕生人.  細佬都準備報讀南昌幼稚園, 睇介紹好似唔錯, 你知道這間幼稚園嗎?

...

不用客氣了! 曾經受過選校之苦, 可以的, 大家都好樂意交流
我估小朋友有活力, 夠smart 印象分就一定有, 希望大家繼續努力啦! 雖然大仔在此校讀, 但現在細仔沒有十成把握,我都要安排定, 其他直資/私校我都要幫佢報, 可惜, 當初諗住細佬坐定粒"祿", 無刻意幫佢報一些證書班, 現在先知驚   

唔好意思, 我雖然在這頭住, 但係對周圍環境唔係好熟, 尤其幼稚園, 你所指的南昌幼稚園更不大清楚是在那兒, 我細仔現在紅磡讀kinder, 所以我估我肚裏的小b女第時都會返紅磡讀

原文章由 Stockinette 於 07-7-26 14:24 發表
Hi Easy 媽咪,

Do you mind to give us an idea on the amount of homework per day, and the frequency of tests/exams.  Also does the school provide ranking in the class?

I don't know much about ...

我大仔功課不太多, 通常在家一個鐘內可完成, 當然星期五功課會比平時特別多. 至於學校評估考試就一個學期2個評估1個大考. 默書就每星期一科.

我自己覺得小朋友在幼稚園打好基礎, 上小學不會太大問題, 只係升上小一後要孰習另一樣學習方式.

‹ 上一主題|下一主題