用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 08年有意報讀<英華小學>或已讀咁的學生家長請入來 ...
樓主: GraceCheng111
go

08年有意報讀<英華小學>或已讀咁的學生家長請入來 [複製鏈接]

原文章由 miffy 於 07-7-30 17:15 發表
我仔仔都只能用簡單的英語和普通話對答, 我由得佢慢慢學, 睇住佢有進步就夠, 我每天都會和他一起閱讀中英文書, 我仔現在已能夠自己閱讀簡單的中英文圖書, 建立了閱讀的興趣, 加上我是全職媽媽, 閒時同佢去參觀博 ...

miffy
hi 按按好嗎? 妳咁有心教仔邊間都一樣掂架! yes, 唔好比太大壓力自己, 真係連訓都訓唔到呀

妳做好按按個檔案未呀, 我仲未開始呀!

Thanks Easy媽咪 !

原文章由 Easy媽咪 於 07-7-30 11:42 發表

我大仔功課不太多, 通常在家一個鐘內可完成, 當然星期五功課會比平時特別多. 至於學校評估考試就一個學期2個評估1個大考. 默書就每星期一科.

我自己覺得小朋友在幼稚園打好基礎, 上小學不會太大問題, 只 ...

醒目開學勳章

我都來報到可以嘛  ...
但我孩子九月才入讀英華
所以沒大經驗可以給你們分享喎.
但選校那份心情我是絶對可以體會的
為你們加油!

miffy
說得很好,心情緊張,患得患失一定會有
但一定要記著:
無論結果如何,孩子還是我們的孩子.
而且只要父母有心.無論往那裡孩子都會成材.

願父神好好保守每位的孩子,
願父神為他們都安排一所合適的小學!
加油:loveliness:  !

恭喜妳仔仔加入英華大家庭
我記得大仔返學第1日, 我拍攝佢入門口那刻, 佢好緊張架, 有時睇番好好笑.

miffy
我直覺已經話我知, 英華轉直資的話, 今年一定很多人申請, 小朋友要比別人有所特出, 真係幾考人? 我都會準力做好媽媽責任幫細仔順利考到英華. 大家一齊努力呀!

各位好﹗: : :

010,

請問你的孩子是派位還是扣門呢?

miffy,

雖然我仔仔都只係下個月才入讀英華, 但係你地既心情我卻曾深深體會過. 當初我都係抱著與你相同的 "平常心" 態度, 最後得到令人喜出望外的結果.  想給你們打打氣 , 祝福你地既仔仔均可以派往最適合既學校, 得到他們各人的最好.

miffy,

我個仔同你個仔有的似, 佢係舊年的interview 當中, 我都好擔心, (我仲記得他去in 第一間學校時, 唔肯入去, 係門口說我唔要讀呢間), 我之後, 真係為他往後的interveiw擔心了很久,  但最後, 都有一些唔錯的學校收左, 我們最終選擇了英華(因為, 我們相信這是父神為他預備的)

小朋友的表現, 真的很難預計, 作為父母的, 擔心一定少不了, 完全明白你此刻的憂慮

當為你的孩子祈禱

原文章由 miffy 於 07-8-7 17:40 發表
calvinmama

多謝支持!

無法喇, 因為唔係我去考嘛, 阿仔去考, 我都控制唔到, 講真, 佢去到一個陌生環境, 見著陌生人, 唔多唔少都會有dd協, 加上我仔很小心, 很留意環境和周圍的人, 要感覺到老師有愛心, 環 ...

miffy,

I do understand the feeling of parents for arranging an appropriate eudcation path for their lovely kids.

My little boy will join the Ying Wah family this September and praise the Lord for the arrangement.  I always pray for the Jesus Lord in arranging a suitable school for my boy coz my son insisted that he would rather stay at the primary section of his kindergarten school.  When I have arranged interview for him, he told me that he would not studied at such school because of such and such!

How amazing it is at last?  One day in the morning, he suddenly told me that "The Lord told him to study at Ying Wah" (we did not know the result yet!) and he would have to obey ".  Trust that the Lord would lead every child to the appropriate place.

HELLO! 各位, hi! miffy,

我打算仔仔報讀英華.....佢現學緊珠心算和畫班!
打table tennis, 佢好like踢足球.

我們一家是基督徒, 亦是校網內.
不過, 我怕仔仔的英語不合英華要求, 諗住一試.

聽聞英華收d學生的家庭背景要好...(e.g. 爸媽有高尚職業, 住豪宅區, 有私家車等等), 唔知係咪真?

如大家知何時可以取入學報名表, 請通知...thanks.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 helenjoe 於 07-8-8 14:37 發表
聽聞英華收d學生的家庭背景要好...(e.g. 爸媽有高尚職業, 住豪宅區, 有私家車等等), 唔知係咪真?

你係邊到聽返來ga, "英華"係津校, 點會有這個聽聞ga! 無....無....肯定無d咁o既事, 你可能聽錯學校名了!

英華學校是一間平民和校風淳樸的學校, 你唔好道聽途說呀!

不過, 林校長的確希望每位的"英華家長"會用"心"教導小孩, 有要這樣的"家庭背景", 但並不是你所講個種!!

希望大家都成功為自己小孩選到一所合適的學校。

JAMmama,

都係d朋友話比我知, 咁我就放心啦!
我都好like林校長呀.

有時我去開富昌村, 成日都見到英華d學生....都幾乖咁.

原文章由 JAMmama 於 07-8-8 15:09 發表

你係邊到聽返來ga, "英華"係津校, 點會有這個聽聞ga! 無....無....肯定無d咁o既事, 你可能聽錯學校名了!

英華學校是一間平民和校風淳樸的學校, 你唔好道聽途說呀!

不過, 林校長的確希望每位 ...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

醒目開學勳章

AdrianWai
我仔仔是派位入的,所以說不能分享經驗心得咯!
原文章由 AdrianWai 於 07-8-7 11:33 發表
各位好﹗: : :

010,

請問你的孩子是派位還是扣門呢?

醒目開學勳章

helenjoe
放心,我一家只係住村屋.一般職業.
但就真係有一顆愛子之心囉!
所以,只要試-不要怕,
加油!相信 神必祝褔!

看自己都好中意林校長,簡直係小小粉絲一樣
原文章由 helenjoe 於 07-8-8 14:37 發表
HELLO! 各位, hi! miffy,

我打算仔仔報讀英華.....佢現學緊珠心算和畫班!
打table tennis, 佢好like踢足球.

我們一家是基督徒, 亦是校網內.
不過, 我怕仔仔的英語不合英華要求, 諗住一試.

聽聞英華收 ...

[ 本文章最後由 010 於 07-8-10 16:21 編輯 ]

hi...010,

謝謝你呀....我相信神必看顧和祝福我們這一家的.:loveliness:
願各位加油呀!

原文章由 010 於 07-8-10 16:13 發表
helenjoe
放心,我一家只係住村屋.一般職業.
但就真係有一顆愛子之心囉!
所以,只要試-不要怕,
加油!相信 神必祝褔!

看自己都好中意林校長,簡直係小小粉絲一樣
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

唔知大家開始做 Profile 未呢?
請問應該點做會好D呢?

我未開始做, 唔係好識點做....

原文章由 happymamma 於 07-8-12 21:24 發表
唔知大家開始做 Profile 未呢?
請問應該點做會好D呢?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

各位好,

請問有邊位家長曾是叩門英華小學的,可否分享經驗和心得。

英華選生是否著重K2&K3成績,還是要看各方面等。

謝謝﹗
‹ 上一主題|下一主題