用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 08年有意報讀<英華小學>或已讀咁的學生家長請入來 ...
樓主: GraceCheng111
go

08年有意報讀<英華小學>或已讀咁的學生家長請入來 [複製鏈接]

妳指幼稚園校長果封reference letter, 我唔叫喇, 因為已經有成績表同d獎狀. 其實妳都唔洗啦, 聰聰全班考第一果張証書都夠啦。   我已經做好喇~~yeah!!!

原文章由 JAMmama 於 07-8-30 12:52 硐表

你咁快交? 我寫好封信, scan好d文件, 但個protfoilo未做好, 我還要等到6號先收到封reference letter.  所以, 會在10號打後先交!

[ 本文章最後由 Easy媽咪 於 07-8-30 20:33 編輯 ]

原文章由 Easy媽咪 於 07-8-30 20:22 硐表
妳指幼稚園校長果封reference letter, 我唔叫喇, 因為已經有成績表同d獎狀. 其實妳都唔洗啦, 聰聰全班考第一果張証書都夠啦。   我已經做好喇~~yeah!!!

...

唔係丫, 係等Kumon老師的, 剛巧今天她打電話給我, 我膽粗粗問佢攞, 佢話無問題喎! 但要下星期先比到我, 因為要等總公司寄來 (心想, 有無咁誇張呀!), 冲冲無乜奬狀, 唯有靠這些reference letter!

姨媽, 冲冲係這個"冲"丫, 唔係呢個"聰"呀, 其他人寫錯還可以, 但姨媽你就唔可以呀:loveliness:

路過多咀..............Kumon的reference letter係standard letter, 祇係寫幾時開始, 現在做到的level及這level係做mug (e.g. Level A 係減數), 就算有超學年, 都無寫ga...............如有超學年証書, 咪等佢封reference letter la

原文章由 JAMmama 於 07-8-30 21:29 硐表

唔係丫, 係等Kumon老師的, 剛巧今天她打電話給我, 我膽粗粗問佢攞, 佢話無問題喎! 但要下星期先比到我, 因為要等總公司寄來 (心想, 有無咁誇張呀!), 冲冲無乜奬狀, 唯有靠這些reference letter!

姨媽,  ...

[ 本文章最後由 mcheung 於 07-8-30 22:00 編輯 ]

哦~~sorry~~sorry, 等我仲以為佢係"聰"字.嘻...嘻...

原文章由 JAMmama 於 07-8-30 21:29 硐表

姨媽,  ...

醒目開學勳章

姨媽你又真係抵
(不過我當年一樣寫錯兒甥女個名
原文章由 Easy媽咪 於 07-8-30 22:50 硐表
哦~~sorry~~sorry, 等我仲以為佢係"聰"字.嘻...嘻...

我記得家長會上,校長講過每位報名的小朋友都有面試機會嫁.
但我估唔會有3000人掛,DBS每年都係2000左右咋喎.

童 多 才 多 藝   面 試 未 必 佔 優
直 資 小 學 重 親 子 閱 讀

【蘋果 報 訊 】 官 津 和 大 部 份 直 資 小 學 在 開 學 後 將 接 受 申 請 在 08 年 入 讀 小 一 , 明 年 轉 為 直 資 的 [url=http://ndx.atnext.com/DFA/rdr.cfm?q=77B76E2270351F9A79A5B72B443DC848E732FAAB7C3AE86D9DA096D57CA39EF544081FEB5E0C4535EAFD44DB297B5A87AFA6CEF00DC52DBC80D6642B4D00096D&ndxRef=http%3A%2F%2Fappledaily.atnext.com%2Ftemplate%2Fapple%2Fart_main.cfm%3Fiss_id%3D20070831%26sec_id%3D4104%26subsec_id%3D11867%26art_id%3D10093306&ndxDEST=http://ad.hk.doubleclick.net/clk;127527339;18624374;n?http://www.2b.com.hk]
[/url]
華 小 學 , 已 有 逾 1,500 名 家 長 報 名 出 席 入 學 簡 介 會 , 所 有 報 名 的 學 童 均 會 獲 面 試 機 會 , 校 方 稱 會 重 評 估 家 長 與 子 女 是 否 有 親 子 閱 讀 習 慣 。 有 入 學 專 家 指 出 , 近 年 直 資 和 私 立 小 學 面 試 , 都 重 學 童 是 否 喜 歡 看 書 , 家 長 可 留 意 。  

育 局 發 言 人 表 示 , 小 一 自 行 派 位 表 將 於 9 月 10 日 開 始 派 發 , 家 長 可 於 9 月 28 日 至 10 月 5 日 , 向 任 何 一 所 官 津 小 學 報 名 , 校 方 依 一 套 收 生 準 則 計 算 報 讀 學 生 的 分 數 , 高 分 者 獲 取 錄 , 毋 須 面 試 。
面 臨 殺 校 的 鮮 魚 行 學 校 , 此 次 獲 准 再 收 生 , 若 連 同 明 年 初 的 統 一 派 位 仍 未 能 取 錄 最 少 23 人 讀 小 一 , 便 翻 生 無 望 , 校 長 梁 紀 昌 說 : 「 呢 次 一 定 要 win ( 贏 ) , 唔 係 ( 學 校 ) 就 死 ! 」 他 會 向 附 近 的 幼 稚 園 宣 傳 , 並 以 加 強 [url=http://ndx.atnext.com/DFA/rdr.cfm?q=77B76E2270351F9A79A5B72B443DC848E732FAAB7C3AE86D9DA096D57CA39EF544081FEB5E0C4535EAFD44DB297B5A87AFA6CEF00DC52DBC80D6642B4D00096D&ndxRef=http%3A%2F%2Fappledaily.atnext.com%2Ftemplate%2Fapple%2Fart_main.cfm%3Fiss_id%3D20070831%26sec_id%3D4104%26subsec_id%3D11867%26art_id%3D10093306&ndxDEST=http://ad.hk.doubleclick.net/clk;127527339;18624374;n?http://www.2b.com.hk]
[/url]
學 作 號 召 。
大 部 份 直 資 小 學 在 未 來 兩 個 月 也 會 接 受 報 名 , 若 家 長 同 意 直 資 小 學 取 錄 , 育 局 不 會 再 派 官 津 小 一 學 位 。
深 水 [url=http://ndx.atnext.com/DFA/rdr.cfm?q=77B76E2270351F9A79A5B72B443DC848E732FAAB7C3AE86D9DA096D57CA39EF544081FEB5E0C4535EAFD44DB297B5A87AFA6CEF00DC52DBC80D6642B4D00096D&ndxRef=http%3A%2F%2Fappledaily.atnext.com%2Ftemplate%2Fapple%2Fart_main.cfm%3Fiss_id%3D20070831%26sec_id%3D4104%26subsec_id%3D11867%26art_id%3D10093306&ndxDEST=http://ad.hk.doubleclick.net/clk;127527339;18624374;n?http://www.2b.com.hk]英[/url]華 小 學 明 年 將 轉 為 直 資 , 每 年 學 費 15,000 元 , 領 取 綜 援 或 全 額 書 簿 津 貼 學 生 可 免 學 費 。 小 一 共 有 150 個 學 額 , 較 轉 制 前 少 10 個 , 該 校 將 於 明 日 至 9 月 15 日 接 受 報 名 。
校 長 林 浣 心 表 示 , 已 有 不 少 家 長 為 子 女 提 交 個 人 資 料 檔 , 校 方 會 面 試 所 有 報 讀 的 學 童 , 表 現 優 異 的 學 生 需 與 家 長 一 同 再 接 受 面 試 。
看 書 沒 有 速 成 法她 說 , 多 才 多 藝 的 學 童 不 一 定 佔 優 , 因 為 這 顯 示 他 們 要 經 常 上 課 , 與 父 母 相 處 時 間 不 多 ; 校 方 重 學 童 與 父 母 是 否 有 親 子 閱 讀 時 間 , 「 有 冇 一 齊 睇 故 事 書 啦 , ( 家 長 ) 係 唔 係 有 時 間 去 照 顧 子 女 。 」 她 指 不 少 偉 人 幼 時 開 始 便 喜 歡 閱 讀 。
開 辦 入 學 面 試 課 程 的 Churchill Chamber 課 程 總 監 Annie 指 出 , 直 資 和 私 立 小 學 面 試 多 數 會 安 排 學 童 看 書 , 看 書 沒 有 速 成 法 , 但 家 長 仍 可 在 這 數 星 期 內 多 與 子 女 說 故 事 和 問 他 們 問 題 。

Share the above with you all!

原文章由 Easy媽咪 於 07-8-30 12:16 硐表
想問下妳地幾時會交個申請表呀?
我會聽簡介會果日交呀:D

easy媽咪,

我也是明天交...心安d, 唔好掛住0麻.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

Helen Joe,

我明天會去簡介會, 知唔知是否可以帶小朋友一起去?
我總等咁幼稚園寫Reference letter, 所以明天暫時不會交申請先.
我好緊張呀!  你明天係唔係都會去呢?

原文章由 helenjoe 於 07-8-31 22:02 硐表

easy媽咪,

我也是明天交...心安d, 唔好掛住0麻.
Grace

今日有家長問林校長, 講到同小朋友面試時, 用甚麼語言來對答?
答案是唔知架! 3種語言都有機會!
講到呢點真係有D , 因囝囝平日問佢問題都講心情, 有時都唔理人, 雖然兩文三語都無問題, 但真係好睇面試當日他表現!
都係交比神帶領。
原文章由 GraceCheng111 於 07-8-31 22:24 硐表
Helen Joe,

我總等咁幼稚園寫Reference letter, 所以明天暫時不會交申請先.

...

[ 本文章最後由 happymamma 於 07-9-1 21:43 編輯 ]

hi...gracecheng111,

昨天我一家都有去簡介會, 老師帶左仔仔去圖書館, 我地在禮堂聽簡介會.

完後, 我交左表lu....:loveliness:

聽完林校長講, 無論成功與否, 最緊要係對小朋友一個學習, 我亦很同意林校長的一套教學理念.

好開心, 我亦遇見miffy和另一位網友呀....:D

原文章由 GraceCheng111 於 07-8-31 22:24 硐表
Helen Joe,

...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

各位, 早晨呀!

我報左第二場簡介會, 好心急快d到星期五晚.

我會聽完簡介會後交form.  唔知林校長在9月1日的簡介會內有否提及個profolio大蓋要有些什麼呢

原文章由 Cartier 於 07-9-3 09:38 硐表
各位, 早晨呀!

我報左第二場簡介會, 好心急快d到星期五晚.

我會聽完簡介會後交form.  唔知林校長在9月1日的簡介會內有否提及個profolio大蓋要有些什麼呢 ...

我聽咗第一場, 反應和感覺都很好, 我成日都同d媽咪仔講(P.2d媽咪), 叫佢地返去做義工, 又可以聽埋, 因為對學校將來發展會更清楚和了解, 真的很好安排, 我有兩個朋友聽完, 給我的comments係"震撼"兩個字(可能佢地未聽過林校長演講)! 我聽佢地咁講完, 心想: 死囉, d人咁鐘意, 又多d人爭了(心想, 對我來說, 都唔知係好事, 還是壞事:loveliness:)

個portfolio在會上, 校長有說過, 簡單就可以了, 不要太厚, 個portfolio只是給他們對小孩有個初步認識的!

原文章由 JAMmama 於 07-9-3 10:19 硐表

我聽咗第一場, 反應和感覺都很好, 我成日都同d媽咪仔講(P.2d媽咪), 叫佢地返去做義工, 又可以聽埋, 因為對學校將來發展會更清楚和了解, 真的很好安排, 我有兩個朋友聽完, 給我的comments係"震撼"兩個字(可能佢地未 ...

JAMmama,

同意! 我係第1次聽林校長講, 佢對教學理念和方針好好, 我好贊同!:loveliness:

係呀....佢都話個portfolio"簡單就可以了, 不要太厚, 個portfolio只是給他們對小孩有個初步認識的!"
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 07-9-3 10:57 硐表

JAMmama,

同意! 我係第1次聽林校長講, 佢對教學理念和方針好好, 我好贊同!:loveliness:

係呀....佢都話個portfolio"簡單就可以了, 不要太厚, 個portfolio只是給他們對小孩有個初步認識的!" ...

我個日, miffy走來和我相認, 我想問, 後尾佢同我介紹個媽咪, 係唔係你來的??

係唔係都好, just say "HI!"

我係星期五晚聽呀, 所以妳地上星期六見唔到我啦!

今日接大仔放學時會遞交細仔申請表.

今日2個仔好早就起身, 好期待上學第1天, 見到佢地入學校門口興奮樣子十分有趣.

miffy,

大家都要本住平常心, 人數應該係多, 不過相比02年出生率會少過龍仔龍女那時.

我相信 神會為佢安排的.

大家加油呀.....

快d買墨呀!

原文章由 miffy 於 07-9-3 09:13 硐表
helen

我都好開心可以見到你同幾位網友。

我都是平常心, 因為猛人實在太多喇, 得150個位, 好難考, 不過比d信心自己, owen是叻仔, 一定ok。

大家加油呀~~

你就好, 交了portfolio, 我本來打算今日交, 但printer墨 ...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

easy媽咪,

1/9, miffy介紹左你妹妹比我認識呀~

原文章由 Easy媽咪 於 07-9-3 11:10 硐表
我係星期五晚聽呀, 所以妳地上星期六見唔到我啦!

今日接大仔放學時會遞交細仔申請表.

今日2個仔好早就起身, 好期待上學第1天, 見到佢地入學校門口興奮樣子十分有趣. ...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 JAMmama 於 07-9-3 11:00 硐表

我個日, miffy走來和我相認, 我想問, 後尾佢同我介紹個媽咪, 係唔係你來的??

係唔係都好, just say "HI!"

hi....jammama,

我諗應該係你呀......hello~
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
‹ 上一主題|下一主題