用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 未必要讀名校
樓主: 返工媽
go

未必要讀名校 [複製鏈接]

王國長老

你個死人頭吖!   我幾時都咁認真架啦!
你鐘意呢度?!你個小B 得幾個月大咋,
使唔使咁心急呀?你搵到樓搬未呀?

原文章由 ha8mo 於 07-7-24 11:07 發表

乜你咁認真
哩版其實幾適合我
夠晒癲喪

我地哩D全桶邪校不孽生
係冇辦法明白點解凸燈要唔讀邪校架
算吧啦

原文章由 ha8mo 於 07-7-24 11:07 發表

乜你咁認真
哩版其實幾適合我
夠晒癲喪

我地哩D全桶邪校不孽生
係冇辦法明白點解凸燈要唔讀邪校架
算吧啦

唔係話派到唔讀,係band2成績,到七月尾啦!仲未叩到top band1學校,咁係咪要有D心理準備,未必入到top band1名校呀!

如果仲諗住必要入top band1,可能會轉入牛角尖架。

睇到d家長一提起名校, 反應真係大, 大到得人驚 . 其實支持名牌同唔支持都係個人選擇, 只不過大家無乜野做係bk度發表下個人意見, 吹下水.  啱睇咪睇囉, 唔啱睇當無睇過都得嫁, 使乜單單打打....係度展開罵戰 .  

所以話而家d家長可以為咗1個自己堅持嘅信念同一啖氣...唔衰得, 就要d小朋友不斷追、趕、跑, 一定唔可以落後於他人, 務求做到100分.  小朋友壓力可想而知, 派中學個日見到幾多家長一路幫d細路叫門, 一路罵仔女, 發晒脾氣.  係我眼中只係見到小朋友臉上個種無奈同旁惶, 你估佢想派唔到心水學校咩 ....

還記得早排1個12歲仔, 成績稍為落後, 亞媽要佢寫悔過書, 佢真係寫....但寫完之後就跳咗落黎, 呢種行為係一種無聲抗議, 佢好冷靜唔係一時衝動, 我對於佢個種冷靜覺得好心寒...只有12歲!!!  我唔知佢亞媽收到封信個時的心情係點, 我亦都唔敢諗.  只係覺得可惜&同情, 不論係對小朋友或佢亞媽, 只有一句...早知今日何必當初.

你地喜歡名牌唔係錯, 是真心話.  我自問對小朋友都有要求, 只係我的要求只在中間, 唔需要小朋友拿100分, 佢地每科都拿到75分以上我都好開心, 盡咗力就得.  佢地見到我愛佢地, 佢地自然唔會差得去邊, 起碼我d小朋友操行全拿A, 成日錫錫我.

唉...好長氣.  都係個句, 啱睇就..唔啱睇當無睇過.

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-7-24 12:02 發表
睇到d家長一提起名校, 反應真係大, 大到得人驚 . 其實支持名牌同唔支持都係個人選擇, 只不過大家無乜野做係bk度發表下個人意見, 吹下水.  啱睇咪睇囉, 唔啱睇當無睇過都得嫁, 使乜單單打 ...

Couldn't agree more.

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-7-24 12:02 發表
睇到d家長一提起名校, 反應真係大, 大到得人驚 . 其實支持名牌同唔支持都係個人選擇, 只不過大家無乜野做係bk度發表下個人意見, 吹下水.  啱睇咪睇囉, 唔啱睇當無睇過都得嫁, 使乜單單打 ...

非常認同... 人地點我唔理架, 人人都有自己理由的... 何必爭辯呢...

我諗多數阿媽係話佢地既細路唔認真去讀書,所以派唔到心儀既學校,唔會話個細路搵唔到間名校讀的,唔係父母鬧就一定係父母唔啱,比左壓力個小朋友

呢個十二歲細路,我有d野好唔明,點解佢會用一個咁唔正確既方法去解決佢所謂既'問題'......我都有叫我細女寫悔過書,亦無因為咁而就住就住,點解唔同人有唔同反應呢?係咪有d細路抵受壓力既情度唔同呢?真係需要深思.............

我唔係好明點解成日要放大名校所謂既唔好處,真一無可取?

睇到d家長一提起名校, 反應真係大, 大到得人驚 . 其實支持名牌同唔支持都係個人選擇, 只不過大家無乜野做係bk度發表下個人意見, 吹下水.  啱睇咪睇囉, 唔啱睇當無睇過都得嫁, 使乜單單打打....係度展開罵戰 .  

所以話而家d家長可以為咗1個自己堅持嘅信念同一啖氣...唔衰得, 就要d小朋友不斷追、趕、跑, 一定唔可以落後於他人, 務求做到100分.  小朋友壓力可想而知, 派中學個日見到幾多家長一路幫d細路叫門, 一路罵仔女, 發晒脾氣.  係我眼中只係見到小朋友臉上個種無奈同旁惶, 你估佢想派唔到心水學校咩 ....

還記得早排1個12歲仔, 成績稍為落後, 亞媽要佢寫悔過書, 佢真係寫....但寫完之後就跳咗落黎, 呢種行為係一種無聲抗議, 佢好冷靜唔係一時衝動, 我對於佢個種冷靜覺得好心寒...只有12歲!!!  我唔知佢亞媽收到封信個時的心情係點, 我亦都唔敢諗.  只係覺得可惜&同情, 不論係對小朋友或佢亞媽, 只有一句...早知今日何必當初.

你地喜歡名牌唔係錯, 是真心話.  我自問對小朋友都有要求, 只係我的要求只在中間, 唔需要小朋友拿100分, 佢地每科都拿到75分以上我都好開心, 盡咗力就得.  佢地見到我愛佢地, 佢地自然唔會差得去邊, 起碼我d小朋友操行全拿A, 成日錫錫我.

唉...好長氣.  都係個句, 啱睇就..唔啱睇當無睇過.

[ 本文章最後由 Sindy 於 07-7-24 13:40 編輯 ]

jojoplanet,

其實好多家長係接受唔到自己仔女比人話資質有問題,要走出
band 2度讀架,佢地放咁多心血($$)去栽培d小朋友,學到週身刀,點知比人話無張利,幾無face呀,所以佢地c都c入去名校,讀唔讀到係另一件事,我身邊真係有呢種人架!我'鄧'佢d小朋友可憐。:(

Sandy,

你好, 我身為母親點會唔明每個父母都係為仔女好, 我亦唔係話名校唔好, 只不過係想話唔讀名校都唔一定無前途. 你地各位千其唔好誤會.

Sandy你講得好啱, 點解你又係咁教女, 要佢寫悔過書都無事, 而12歲仔就睇唔開要死, 我唔係佢, 我答唔到你.  但你要知道10隻手指都有長短, 每個人都係一個獨立個體, 性格係唔會一樣, 所以公平d唔好比較, 人比人, 比死人.  試問一下, 你老公將你同佢d朋友/同事個老婆比較, 咁你會點?  只可以講個小朋友諗錯咗, 以為只有死先可以解決問題.

其實我最同情o個媽媽, 因為佢先係最慘個o個.  唔知呀, 有感而發...吹下水, 懶感性 .  我只係知道我地都曾經做過細路仔, 年青過.  如果你地可以回想一下o係你地細個時, 最唔想父母做d乜, 最想父母點對你地, 咁你地就會明白多d你地d小朋友, 親子關係都會好d.

有時見到家下的細路,都會感到一種壓迫感,我見好多細路哥好細個就黑眼圈。一係唔出門口,一出就係補習同學野。

大家可討論下...

其實我係想講,好多人搵呢個十二歲仔黎做例子,話而家d父母比左好多壓力d小朋友,實情未必係咁,我覺得而家既一代,連少少承受壓力既力量都無,而未必係父母比得太多壓力d小朋友,我見到佢父母一面到比人話,真係覺得唔係好抵,佢父母錯在無察覺到要訓練佢抵受壓力既能力,而非其他

我要個女寫悔過書,我要佢知道佢自己錯咩野,我地一味比位佢地落台,咁第時返工,老闆會唔會咁比位佢地落台呢?第時有個家庭,係咪就咁跳樓就可以解決問題呢?定係識得檢討自己,從而改過呢好呢?

唔係話唔係名校就一定死梗,但係名校就好行d條路,老師夠經驗,佢地有一套方法,係名校中規中矩,都可以係出面學校既頭幾名,咁又有咩唔好呢?係咪縮係一角做王就好呢?以前我都無咁強烈既感覺,但早半年,有個小朋友係名校中游份子,介紹一本好書比個地區學校既頭幾名學生睇,佢話佢直情唔識睇,連佢家姐讀緊中學,佢都話睇唔明......我係人阿媽,絕對唔想自己既細路行一條辛苦既路,係名校,辛唔辛苦係好個人的,大女係聖心,放學六點幾,做功課做到十一點幾,但細女一樣,只係做左唔夠一個鐘,七點幾前都搞好晒,如果淨係睇d唔夠班既例子,就話名校一定好辛苦,對某些家長及學生好唔公平,比人標籤左係好辛苦,好慘既一類

*呢間地區學校係第一輪十五分都唔係入梗果d黎,都有返咁上下

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-7-24 18:51 發表
Sandy,

你好, 我身為母親點會唔明每個父母都係為仔女好, 我亦唔係話名校唔好, 只不過係想話唔讀名校都唔一定無前途. 你地各位千其唔好誤會.

Sandy你講得好啱, 點解你又係咁教女, 要佢寫悔過書都無事 ...

hoho....我都見過好多小朋友天生就係讀書材料, 根本都唔使父母操心, 小朋友除咗會自動自覺讀書之外, 還會主動睇課外書.  年年考全級頭3名, 小一到小六都名列前茅, 仲考到名校之中的名校, 讀到中學一樣成績優異, 嗱.....呢d小朋友我就絕對讚成佢地讀名校, 唔讀名校就真係浪費咗佢地, 對天發誓我真係識得有呢d小朋友.但係...又有幾多個小朋友係咁樣的, 我諗唔會太多.

其他讀到名校的小朋友要keep住好成績係要付出好大的時間同努力, 咁佢地咪有壓力囉, 加上父母見到佢地係讀到書, 又唔係蠢, 只需要push佢地多d, 咁d小朋友咪可以再讀得好d囉(我都係咁諗 ), 父母冇做錯到, 只係小朋友d壓力又再多d咁囉, 所以要幫佢地減壓囉. 其實我個人覺得因材施教好緊要, 只要match得到, 每個小朋友都係天材, 都可以有好大的成就.  

當然, 而家實在太多自殺報導, 攪到d細路仔成日話死比你睇, 社會風氣問題 . 我地做父母只可以由小到大教導佢地要有正確的人生觀, 做人唔好太執著, 要勇敢唔對失敗, 1次失敗唔代表永遠失敗, 失敗只為幫你從中得到經驗同教訓, 久而久之, d小朋友就會識得面對和承受到失敗, 之後再黎過, 咁悲劇就可以減少d.  12歲仔的case我只係覺得好可惜&同情個媽媽, 我睇報導覺得佢係一個好媽媽, 只係用的方法嚴厲咗, 個仔諗錯咗行錯路, 其實個媽媽已經無咗仔, 呢個已經係對佢最大的懲罰, 一生一世.  我個人只係用呢d case來提醒自己, 冇其他用意.

Ranking in Class

Thanks Sindy for your sharing.  I also note some cases that a student, who is not among the top in class, is more knowledgeable than others, including those in the top 5.  He reads far more books and is interested in a variety of 'extra-curricular' subjects.  Therefore, your example of a 'mediocre' student from an elite school does not necessarily imply he/she is mediocre in class.  By the same token, a top-ranking student from a so-called good community school might not really be the best in class.

I just wish to point out that 'ranking' in class does not represent a student's intellectual level per se.  Top-ranking students are likely to have a better grip of how to excel in tests and exams.  They may or may not read many books as most exams don't normally require them to.

While I agree that elite schools have their merits and are likely to draw better, more priviledged students, don't jump to the fallacy that elite schools are 'way' better than others with a ranking comparison.

No offense, simply another perspective.

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-7-25 10:34 發表
其他讀到名校的小朋友要keep住好成績係要付出好大的時間同努力, 咁佢地咪有壓力囉, 加上父母見到佢地係讀到書, 又唔係蠢, 只需要push佢地多d, 咁d小朋友咪可以再讀得好d囉(我都係咁諗 ), 父母冇做錯到, 只係小朋友d壓力又再多d咁囉, 所以要幫佢地減壓囉. 其實我個人覺得因材施教好緊要, 只要match得到, 每個小朋友都係天材, 都可以有好大的成就

其實壓力多少,真係好個人,你覺得多時,但人地覺得ok,最緊要自己個小朋友受,我只係想講,咪講到名校好似地獄咁,影響係度讀緊既小朋友心理,我覺得只要唔係搞到個小朋友抖唔到氣,朝早返學到訓覺都無時停下,咁就ok囉,只要個家長同細路覺得舒服,讀名校都可以好開心,唔係既話,地區學校都會覺得辛苦 :)

其實我都好睇化ranking呢樣野,其實你講得啱架,不過一般我都用ranking黎比較,唔係既話,真係無從比較,我呢個例子,其實我好熟呢兩個小朋友,所以就用d好實質既野黎講,唔係真係好空'範',以我係呢十年八年索到既料黎講,係地區學校好努力,真係有d野係普通學校比唔到佢,要達到人地名校既水準,要花多好多功夫/心血/時間,所以我都算係'好學校'既支持者:)

你都講得好啱,好似我囡囡咁,係中游份子,但就成日都抄錯野,唔小心咁,所以佢係班裏既名次/分數(佢其實無名次),真係唔可以代表佢真實既能力,最近聽到,到五年級時,好多爆冷既賽果,我諗就係咁原因,希望我女都係其中一個爆到冷既人

原文章由 papa_pop 於 07-7-25 11:10 發表

Thanks Sindy for your sharing.  I also note some cases that a student, who is not among the top in class, is more knowledgeable than others, including those in the top 5.  He reads far more books and is interested in a variety of 'extra-curricular' subjects.  Therefore, your example of a 'mediocre' student from an elite school does not necessarily imply he/she is mediocre in class.  By the same token, a top-ranking student from a so-called good community school might not really be the best in class.

I just wish to point out that 'ranking' in class does not represent a student's intellectual level per se.  Top-ranking students are likely to have a better grip of how to excel in tests and exams.  They may or may not read many books as most exams don't normally require them to.

While I agree that elite schools have their merits and are likely to draw better, more priviledged students, don't jump to the fallacy that elite schools are 'way' better than others with a ranking comparison.

No offense, simply another perspective.
‹ 上一主題|下一主題