用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你地覺得母語教學好唔好?
樓主: BK_EDITOR
go

你地覺得母語教學好唔好? [複製鏈接]

原帖由 samuel89 於 09-8-7 19:43 發表

呵呵.....其實點講母語教學好...都唔夠呢句實際:loveliness:

我都會俾d仔女去讀英中或名校, 因為我排第一重視的是
德育校風同儕影響讀書風氣這些因素 ,  其次才是成績,
而我相信, 在英中及中中按比例隨機抽樣,  於我重視的因素裹面, 英中會明顯較好,

不過,
如果係"培正" 和 一間 "校風差的英中" 二選一,
我督會選培正.

原帖由 samuel89 於 09-8-11 12:12 發表

呵呵.....你心底內一樣揀英中 否則你已經將"培正"當首選啦...

如果在
"
校風不好的英中"

校風好的中中"
作選擇,
我會選中中,
如果各方面的條件一樣, 而女兒又讀得上的話, 我會選英中,

如果女兒讀英中, 但由於EMI 的原故, 令各科的學習受顯著影響, 就會毫不猶豫選中中,
總的來說, 由於客觀環境, 為了女兒的前途, 英中係會稱先D, 但並不盲稱先, 最終判準, 一切都以
學習成效
為依歸,

原帖由 samuel89 於 09-8-11 23:11 發表

藍字家長選學校既最重要前提....
當然如果仔女在小學連母語上課都已經追不上....我會給他讀中中或VTC....所以我反對小學就谷仔女入英小,小學應該俾小朋友知道成績會影響升中既選擇, 已經很足夠....到中學如果入唔 ...

1.  小學生很難會深切感受!
2.  何藍字家長?
THX,

chanez

何謂藍字家長?
願聞其詳,
謝謝!

原帖由 samuel89 於 09-8-11 23:47 發表

1. 我覺得小學階段正好俾家長觀察小朋友是否讀書材料,正因為小學生很難會深切感受!所以諗住"谷"佢地既家長,往往得不償失...

有些人發展較遲, 單憑小學階段未必觀察得到
‹ 上一主題|下一主題