用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園 兆隣苑聖彼得堂好嗎?
go

兆隣苑聖彼得堂好嗎? [複製鏈接]

我想報兆隣苑聖彼得堂幼稚園, 可唔可以比d意見?
   0    0    0    0

活動教學, 係一所好好的學校, 環境,設施足夠, 真係好似樂園, 不過勁多人考, 唔係禁容易考到.

真系好多人考?
我見上下午校都有成八班... 勁多人入讀.
從網頁裹, 又見好似教得好深... 系咪真系輕鬆?

原文章由 Junecoffee 於 07-7-27 10:39 硐表
活動教學, 係一所好好的學校, 環境,設施足夠, 真係好似樂園, 不過勁多人考, 唔係禁容易考到.

我在下列網站看過教育局的2005視學報告,評語不太好,但唔知現在布沒有改善?

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=5862

原文章由 mm-mei 於 07-9-8 18:33 硐表
我在下列網站看過教育局的2005視學報告,評語不太好,但唔知現在布沒有改善?

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=5862

你quote的2005視學報告是"青山村"那間wo...

: 我個小朋友而家讀緊青山聖彼得堂低班,今年青山同兆麟既課程都統一左,,課程佢用活動教學,小朋友比夠易吸收,我個小朋友雖然返左一個月學,但係佢而家已經懂得用英文指住狗仔it is a dog或者其他學過既英文同普通話表達出來, 至於老師方面幾細心,冷氣凍d小朋友無帶外套都即刻借外套,底褲仔濕左小小都即刻換,我自己同其他家長都幾滿意間學校.

醒目開學勳章

係咪你覺得青山聖彼得堂都OK呀?
原文章由 fungb0206 於 07-10-9 19:36 硐表
: 我個小朋友而家讀緊青山聖彼得堂低班,今年青山同兆麟既課程都統一左,,課程佢用活動教學,小朋友比夠易吸收,我個小朋友雖然返左一個月學,但係佢而家已經懂得用英文指住狗仔it is a dog或者其他學過既英文同普通 ...

咁呢間學校多唔多人申請,同埋學費幾多?

原文章由 fungb0206 於 07-10-9 19:36 發表
: 我個小朋友而家讀緊青山聖彼得堂低班,今年青山同兆麟既課程都統一左,,課程佢用活動教學,小朋友比夠易吸收,我個小朋友雖然返左一個月學,但係佢而家已經懂得用英文指住狗仔it is a dog或者其他學過既英文同普通 ...

兆隣苑聖彼得堂-----好開心

這是一間好學校! 我個女現讀緊k1,她是個比較固執及好有自己主見的人, 就連她都好like!! 加埋我這半年親身的所見所聞!除了(Eng)係淺D之外, 其他各方面真是無另一間能比得上, 環境夠大, 課室夠多(14), 玩具無處不在, 多元化活動, Mon升旗禮,Tue跳舞堂, Wed普通話早操, Thu借圖書(隔個week), Fir宗教活動不用上課本, 有好多外出活動及表演, 校內又有打邊爐、花園野餐、家長觀課日、親子旅行、化妝舞會、聖誕嘉年華會, 黎緊1号又有華服日, 總之就好多活動, 令到整間學校好有氣氛啦!而我最like佢教得d小朋友好有禮貌, 佢地公民意識好強, 比如"人地同你講野係要望住人先有禮貌"依類, 我就覺得好正啦!!其他學校有冇我唔清楚, 但依間就係我親眼見的! 仲有佢地個網頁做得好update架!!因為校長尊成請個人專係幫小朋友拍照同拍video! 所以令好多家長都好滿意!!But工課真的唔多, 佢地係主張活動教學(e.g.教英文生字Egg時老師真係會在佢地面前煎蛋比佢地食架)!! 同死谷寫字、好深英文個隻唔同!佢地會令到d小朋友好鍾意返學, 對學校好有歸屬感!!
*** 我4or5月要搬屋啦!在另一區仲搵緊幼稚園, 但我同個女都好like好唔捨得間學校, 如果搵唔返間叉唔多的, maybe我會搭車返入離讀架!***

原文章由 violetma 於 08-1-25 03:21 發表
這是一間好學校! 我個女現讀緊k1,她是個比較固執及好有自己主見的人, 就連她都好like!! 加埋我這半年親身的所見所聞!除了(Eng)係淺D之外, 其他各方面真是無另一間能比得上, 環境夠大, 課室夠多( ...

My son are accepted both by St. Peter (Sui Lun) and St. Peter (Ching Shan Chuen) to study K1 2008.  However, I do not know how to choose it.  Personally, I like St. Peter (Sui Lun) which is very spacious and facilities are new then (Ching Shan Chuen).

On the other hand, my son will study N1 in Feb this year in (Ching Shan Chuen).  If I choose this school, I can save some money to buy uniform.

Could you please recommend me and comment both school?

其實兩間都係同一校長管理, 但校長就大多數時間在(兆麟), 我自己之前都有去過(青山村), 但就唔like下層個toilet, 男女同一門口入, 男的仲要行幾級樓梯, 只係比板隔一隔, 同共用冇分別, 本人好難接受!! 加上佢地大門外冇得避雨, 如下雨天等放學就好煩啦!!佢地面積係大, but比不上(兆麟)的玩具新及多, 但無可否認佢d老師係比較有愛心d!! 我個人意見就覺得-----最重要都係小朋友的感受及反應,如果係讀緊(開心)的, 當然唔轉比較好, 始終要識應新環境、事物、老師及同學都唔係一件容易的事, 你又要解釋比佢知, 而佢又明唔明呢?? 最怕到時佢唔like攪反抗你就仲煩!!其實學校方向一樣, 教學無式一致, 只係設施及氣氛有唔同!!如果你個小朋友都識應(青山村), 倒不如比佢繼續吧!!最重要係佢開心, 你要記住現在係佢讀書而唔係你呀!!

原文章由 catat 於 08-2-3 23:49 發表

My son are accepted both by St. Peter (Sui Lun) and St. Peter (Ching Shan Chuen) to study K1 2008.  However, I do not know how to choose it.  Personally, I like St. Peter (Sui Lun) which is very spa ...

Thank you for your advice.

升小學既派位情況

你們好, 我都為囝囝讀邊間煩, 請問青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園
升小學既派位情況係點架
? 有幾多% 上何日東小學?

原文章由 may1022 於 08-3-4 11:43 發表
你們好, 我都為囝囝讀邊間煩, 請問青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園
升小學既派位情況係點架? 有幾多% 上何日東小學?

我睇兆麟 st peter 個 website, 06/07 年度, 一共有 221 位畢業生, 其中 30 人派何上, 12人派何下, 百份比約 20%

原文章由 spongebob~ 於 08-3-4 12:44 發表

我睇兆麟 st peter 個 website, 06/07 年度, 一共有 221 位畢業生, 其中 30 人派何上, 12人派何下, 百份比約 20%

可是佢冇n1,我個囡係大女, 我想佢讀n1,不過如果係第二間讀n1再轉過來好似對小b唔係咁好,

no problem.  I used to live at Melody Garden.  As Siu Lun does not have N1, I just let my son study N1 in Melody Nursery and changed to Siu Lun from K1.  Kids are able to adopt new enviroment very fast.

原帖由 zozo2005 於 08-5-25 22:30 發表

可是佢冇n1,我個囡係大女, 我想佢讀n1,不過如果係第二間讀n1再轉過來好似對小b唔係咁好,

呢2間學校有冇校車?去邊同幾錢ga?
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

原帖由 violetma 於 08-2-5 01:57 發表
其實兩間都係同一校長管理, 但校長就大多數時間在(兆麟), 我自己之前都有去過(青山村), 但就唔like下層個toilet, 男女同一門口入, 男的仲要行幾級樓梯, 只係比板隔一隔, 同共用冇分別, 本人好難接受!! 加上佢地大門 ...

校長唔同架,我估你係講校監。不過青山村邊個校長真係好有愛心,主任也好。(孩子03年畢業,校長冇變)

原帖由 marius 於 09-1-10 17:05 發表

校長唔同架,我估你係講校監。不過青山村邊個校長真係好有愛心,主任也好。(孩子03年畢業,校長冇變)

我仔仔讀兆麟果間, 整体都好的, 可能學校信教, 所以小朋友們都好純樸, 很乖, 大部份老師都nice, 但都視乎個必老師, 有些老師時不時好和壞都會樂意同家長溝通, 而有些就冇咩特別時都會主動傾小朋友在學校的情況, 只會半年一次家長日才會講下你的囝囝/囡囡在學校情況....

不果這間整体都ok, 但個人認為這間學校有些著重課外活動的比賽成績, 因為我覺得很少讓各學生們能參與學校的課外活動, 例如歌詠, 表演等等.... 全部來來去去都是果d 精英...但我覺得這方面對孩子來說都十分重要, 因為若多給 機會俾其他小朋友可以在外比賽的話, 在這個過程中可以讓小朋友們在這成長期內令他們建立自信心, 讓各學生可以嘗試不同的東西, 讓他們知道隨了上學還有其他東西喔....

我是路過的
三四年前, 我親身前往及致電去問野, 結果, 俾人串到死
.
但今日, 我路過見到d老師帶乘校車的小朋友時, 見佢地個個都好有愛心, 好nice. 個感覺真係同以前個位差好遠.

那時, 我還以為個個老師都係咁串, 咁無禮貌呢?

但回想下, 唔知之前串我個位, 係咪書記文員呢?? 定還是已經無做呢?
‹ 上一主題|下一主題