用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 2007-08年SFA小二家長交流站
樓主: phylli
go

2007-08年SFA小二家長交流站 [複製鏈接]

Hi, 各位

好耐無見, 我都報到下先.  我仲未搵到保母車呀, 校車又太早同埋停站位置太遠, 請問有無家長有學校保母車資料呀, 請提供下.

暑假仲忙過返學,  幾乎日日帶仔仔去學野, 九龍新界兩邊跑, 日日係街到流連或坐Coffee Shop呆等, 唉......

快D返學就好啦, 咁我可以有多D私人時間, 又可以同D家長傾下計 ^_^

原文章由 odelia_ho 於 07-7-30 09:06 發表
Hi all,

我也來報到. 今年先至真正感受到放暑假真係好relax.我重開心過囝囝.全冇pressure.

原文章由 bau 於 07-7-31 22:36 發表
sally

where u live? the lady told me they won't change the stop to fit the student, so I think the stops listed on the school bus route are already final, I don't think they care to change for you.

我打左去問, 佢話要等嬸嬸通知呵
我住長沙灣好近咋
list到都有個站, 不過都要行成2個街口
你最後點安排呀 ?

原文章由 BB0628 於 07-8-6 13:36 發表
Hi, 各位

好耐無見, 我都報到下先.  我仲未搵到保母車呀, 校車又太早同埋停站位置太遠, 請問有無家長有學校保母車資料呀, 請提供下.

暑假仲忙過返學,  幾乎日日帶仔仔去學野, 九龍新界兩邊跑, 日日係街到 ...

HelloBB0628,
你令我想起"麥噹噹"個廣告, 我只安排咗水墨畫,游水咋,我都覺得忙 ,你可否分享吓你仔仔學セ?近排又熱又焗,呢幾日又落大雨,你真喺辛苦,大家保重身體

我個囡由星期一至到星期六都有好多節目, 我諗我實在安排得太多啦! 下年要輕d手至得. 真係擔心佢玩到咩都唔記得哂!!!
開學就知死啦!

原文章由 moochacha 於 07-8-7 01:02 發表

你令我想起"麥噹噹"個廣告, 我只安排咗水墨畫,游水咋,我都覺得忙 ,你可否分享吓你仔仔學セ?近排又熱又焗,呢幾日又落大雨,你真喺辛苦,大家保重身體

係囉, 下年我都會輕手D, 因大熱天時走來走去, 真的頗辛苦,
或者將D野Group埋一起學, 就唔使日日做 "企鵝".

原文章由 tobygin888 於 07-8-8 09:44 發表
我個囡由星期一至到星期六都有好多節目, 我諗我實在安排得太多啦! 下年要輕d手至得. 真係擔心佢玩到咩都唔記得哂!!!
開學就知死啦!

[ 本文章最後由 BB0628 於 07-8-8 19:48 編輯 ]

共8樣囉, 我都唔知算唔算多, 因有D平時都有學開的  :

1. Cambridge-Movers,
2. E. nopi Maths
3. Mandarin
4. Drawing
5. Piano
6. 圍棋
7. Swimming
8. 跆拳

本來仔仔仲話想學Lego, 但時間夾唔到, 所以最終放棄左, 如果唔係, 仲要去到尖東, 依家最遠都係去到佐敦咋    

原文章由 moochacha 於 07-8-7 01:02 發表

我仲離譜啦!
1. mosiac
2. english creative story
3. gym
4. swimming
5. piano
6. drawing
7. chocolate cooking class
8. 奧數
9. clay
10. 拉坯
11. dancing class
12. badminton
13. 漫畫

原本想學埋打功夫, 不過full 咗報唔到咋!
我依家睇返都覺得好得人驚呀!!!

原文章由 BB0628 於 07-8-8 19:45 發表
共8樣囉, 我都唔知算唔算多, 因有D平時都有學開的  :

1. Cambridge-Movers,
2. E. nopi Maths
3. Mandarin
4. Drawing
5. Piano
6. 圍棋
7. Swimming
8. 跆拳

本來仔仔仲話想學Lego, 但時間夾唔到 ...

哇!!!哇!! , 真係失敬, 失敬喔!!! 比起你, 我原先覺得D辛苦即刻變 "細"左添 .  咁你點打發佢學野D時間呀? 周圍遊定係坐定定等呀?

原文章由 tobygin888 於 07-8-8 20:20 發表
我仲離譜啦!
1. mosiac
2. english creative story
3. gym
4. swimming
5. piano
6. drawing
7. chocolate cooking class
8. 奧數
9. clay
10. 拉坯
11. dancing class
12. badminton
13. 漫畫
...

BB0628 &  tobygin888,

你地安排得好勵害
tobyin888,我想知你"mosica"喺セ特異功能??:loveliness: :loveliness: :loveliness:
BB0628,我想問吹E.nopi Maths喺セ數,模式同唔同奧數,學林數?
你哋小朋友會唔會覺得好累呀!你哋都用好多時間&金錢,
勵害

各位fans,

沒有工人的日子足一個月,我又回家了,一上來便給你們的暑假嚇一跳。有鑑於人手安排,小女過個好平凡的暑假,只是繼續學住一直學開的芭蕾舞和鋼琴,其餘的運動,如游泳,我在上年教她,今年她已可以不停游四十五分鐘,分別用蛙式和自由式,我只希望她做運動而已。踏單車只教她兩次,她已能掌握到技巧,踏過不亦樂乎。其餘的時間則看些中英文書,做下中英數練習。

hi BB0628,
點打發佢學嘢d時間? 我返工架麻!!!
其實除咗去 gym 要出去旺角, 其他嘢都係屋企附近, 或者搭一程短途車, 工人同婆婆輪住接送囉, 真係經過一番細心安排架! 因為我仲有個兩歲既細囡麻.
同埋有d course係同一個center 兩樣嘢接住既, 所以都走少幾轉.
冇辨法啦! 阿囡勁鍾意玩.

原文章由 BB0628 於 07-8-8 21:11 發表
哇!!!哇!! , 真係失敬, 失敬喔!!! 比起你, 我原先覺得D辛苦即刻變 "細"左添 .  咁你點打發佢學野D時間呀? 周圍遊定係坐定定等呀?

hi moochacha,
我諗我串錯咗, 可能係 mosaic 至啱, anyway, 係 "馬賽克", 即係果d color stone 用黎做手工.

其實唔係我要阿囡上咁多架, 係佢自己要玩, 樣樣都話要玩, 淨返果 d d 時間係屋企仲要玩電腦, 玩 nds, 睇 cartoon network.
暑假功課就梗係未做哂啦, 唉!!!

原文章由 moochacha 於 07-8-9 01:36 發表

你地安排得好勵害
tobyin888,我想知你"mosica"喺セ特異功能??:loveliness: :loveliness: :loveliness:
BB0628,我想問吹E.nopi Maths喺セ數,模 ...

hi phylli,
你個囡囡真係叻架!
樣樣嘢都掂!
我早幾個月都教過阿囡一次踏單車, 好快我就放棄啦! 俾返兩個
輔助輪佢算嘞! 費事激死我!

原文章由 phylli 於 07-8-9 06:17 發表
各位fans,

沒有工人的日子足一個月,我又回家了,一上來便給你們的暑假嚇一跳。有鑑於人手安排,小女過個好平凡的暑假,只是繼續學住一直學開的芭蕾舞和鋼琴,其餘的運動,如游泳,我在上年教她,今年她已可 ...

原文章由 tobygin888 於 07-8-9 10:27 發表
hi moochacha,
我諗我串錯咗, 可能係 mosaic 至啱, anyway, 係 "馬賽克", 即係果d color stone 用黎做手工.

其實唔係我要阿囡上咁多架, 係佢自己要玩, 樣樣都話要玩, 淨返果 d d 時間係屋企仲要 ...

tobygin888,
"馬賽克"我見過,好覩㗎啲畫,要好有心機做喎!我稔阿女無耐性做,
嘻,佢都未做晒功課.成個心散晒,包括自己!

E. nopi Maths

Hi, Moochacha

E.nopi應該係現時最新式既數學課程, 源自韓國, 最特別係全英數教學 (題目全部係英文, 仔仔現時的老師基上都用英語教, 除非小朋友真的不明白時才用中文).  其實我覺得佢地D題目同習作有D似公文, 但就比公文活動同有趣很多, 同埋佢地D習作簿係全彩色有Color個種. 而除了一般學校的數學外, 還加有一本思考邏輯既題目, 我個人覺幾全面, 所以由學林數轉左去讀E.nopi囉.  真係好唔錯架, 學數時又可以學埋英文, 反正讀SFA到了小三/小四都會係用全英數教的, 早D學, 等佢早D適應都係件好事, Right? 所以, 承意地推薦俾大家 ^_^

原文章由 moochacha 於 07-8-9 01:36 發表

你地安排得好勵害
BB0628,我想問吹E.nopi Maths喺セ數,模 ...

Hi Phylli,

其實你都好 "西利", 自己識教女女游泳, 仲係咁多花式添, 我連水都唔識游, 所以無辦法一定要學.  至於單車, 哎...., 我識踩, 仲可以單手踩添, 不過.....就唔識教, 教過幾次, 教到我發晒"顛", 所以最終決定放棄, 怕鬼左佢, 俾番四隻 "碌"佢踩, 因我唔想自己爆血管/有日俾佢激暈 .

所以聽到你話女女教過幾次就已經識踩, 我都不知幾羨慕, 佢真係幾乖同幾聰明.  唔知係唔係女女真係無咁激心既呢?

原文章由 phylli 於 07-8-9 06:17 發表
各位fans,

沒有工人的日子足一個月,我又回家了,一上來便給你們的暑假嚇一跳。有鑑於人手安排,小女過個好平凡的暑假,只是繼續學住一直學開的芭蕾舞和鋼琴,其餘的運動,如游泳,我在上年教她,今年她已可 ...

B0628,

其實我也很羨慕你呀,能有心思去安排些既有用又較活的數學方法讓小朋友學習,相信小朋友進步不少呀。
原文章由 BB0628 於 07-8-10 00:39 發表
Hi Phylli,

其實你都好 "西利", 自己識教女女游泳, 仲係咁多花式添, 我連水都唔識游, 所以無辦法一定要學.  至於單車, 哎...., 我識踩, 仲可以單手踩添, 不過.....就唔識教, 教過幾次, 教到我發晒"顛", 所以 ...

tobygin888,
小女也對我講,你的女兒講英文好好聽,同時,你的女兒有美勞天份,她常讚你女兒的作品好靚呀。
原文章由 moochacha 於 07-8-9 22:33 發表

tobygin888,
"馬賽克"我見過,好覩㗎啲畫,要好有心機做喎!我稔阿女無耐性做,
嘻,佢都未做晒功課.成個心散晒,包括自己!

all fans,

明明在七月八日炒工人之際,連新搞的工人也一併撤銷申請,誰料天竟然收到入境處致電話工人批核完成, 我趁機再問小女請不請工人照顧她,她也不用想便回答我:不要,我不喜歡,那些工人既沒有清潔 (因前工人走後,發現很髒,家有昆虫呀),又要花了我們那麼多錢 (因炒工人補錢,小女也看見和知道)。
小女這樣一講,我也趁勢提醒她要藉此假期去學習自理、自我控制、自我分配時間 (即全自動波)。

Hi, phylli

老實講, 如果子女已有6,7歲, 自己不用工作/家中可以有人睇住下, 不請工人是絕對可以的, 而且懢番錢之餘 (俾子女學下野仲好過)又唔使激氣嘔血.

我是過來人, 在仔仔小一前我都係請工人的, 大大話話都請了5, 6個 (菲印傭都試過), 賠錢送D慍神走都賠到想喊 , 又唔甘心, 曾寫信去Immigration鬧佢地對我地D僱主唔公平, 條列只係幫晒D工人, 明明係D工人有問題都要我地賠錢送佢走, 真係無天理 , D工人好衷格架, 有 D懶到死, 有D蠢到死, 有D "精"到死, 有D仲識 "偷"野, 屋企D生活用品都偷架 (e.g. 米, 衣架, 鼓油, 紙巾.....), 唔係親眼Check到都唔信呀.  有個仲攪野 (係印印), 連我仔仔D奶粉都偷飲, 一罐900g奶粉兩三日用完, 真係痴線.

以前我要番工, 又好鐘意買夥俾仔仔, 交低左俾工人, 邊得閒下下樣樣Check, 但到左放假時要搵, 就一定搵唔到D野, 新玩具, 新鞋, 連仔仔D "沙巾"都會不翼而飛架 , 問咪答唔知囉, 你明知係佢拿左, 無證據, 咁你可以點?

D野表面就乾凈囉, 成日係你面前扮到好勤力咁, 但如你所講, Check真後其實入面都不知幾污漕, 自己假期仲要幫佢執手尾, 話佢又唔高興, 面黑黑咁, 唉......, 總之一句, 貼錢買難受.

所以仔仔上到小一, 我見D功課要跟, 工人又幫唔到忙, 把心一橫, 自己湊囉.  反正如果要俾工人錢, 又要另俾補習費, 都無左大半份人工囉, 如果工人好就話, 又激氣又討厭, 成日又唔見野, 見到佢都唔開心, 所以炒鬼左佢囉 (仲俾埋封投訴佢品行差既信俾Immigaration), 到依家都唔打算再請啦.  過時過節或想大清潔時, 咪搵D Part Time幫下囉.

好既工人唔係無, 不過真係好難搵, 一百個可能都有一兩個既, 睇你好唔好彩囉.  仲有呀, D工人唔係你對佢好, 佢就會對你好架, 反之, 佢以為你只係好好"蝦"咋, 我已領教得多, 你退一步佢就進兩步, 好似你無左佢會死咁格 (因為佢知你要返工, 無人睇仔呀麻!),

所以, 若非必要及子女己大, 都不需要請工人的, 若請, 就真係要有心理準備.....跟緊D囉   

原文章由 phylli 於 07-8-10 08:06 發表
all fans,

明明在七月八日炒工人之際,連新搞的工人也一併撤銷申請,誰料天竟然收到入境處致電話工人批核完成, 我趁機再問小女請不請工人照顧她,她也不用想便回答我:不要,我不喜歡,那些工人既沒有清 ...
‹ 上一主題|下一主題